Fundusz socjalny
Fundusz socjalny
Czy prawdą jest, że środki z funduszu socjalnego podzielone są w taki sposób, że my, jako pracownicy nie mozemy otrzymać części z nich w formie większych nagród pieniężnych, tylko muszą być one wydane np na kolacje pracownicze, wycieczki itp?
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Re: Fundusz socjalny
Przyjrzyj się samej nazwie ZFŚS i wiedz, że jest to głównie ukierunkowane na pomoc a nie na równe rozdawanie pieniędzy dla każdego.
Piszemy tutaj, jako osoby, które nie są związane z księgowością/kadrami i nie mamy pojęcia, jakie konta, jakie przesunięcia itd...heiland pisze:Przyjrzyj się samej nazwie ZFŚS i wiedz, że jest to głównie ukierunkowane na pomoc a nie na równe rozdawanie pieniędzy dla każdego.
U nas nie ma czegoś takiego, że ktoś dostaje kasę z funduszu socjalnego, bo ma jakiś problem. Z tych pieniędzy dostajemy - wszyscy pracownicy, jakąś kasę przed świętami albo na dzień pracownika socjalnego. Chodzi o to, że (przy naszych zarobkach) chcielibyśmy dostać większe pieniądze w ramach tych "świątecznych dodatków". Natomiast nasze szefostwo (dyr, księgowa) chcą koniecznie organizować wyjazdy, kolacje itp, twierdząc, że nie można tych pieniędzy wykorzystać w ramach "wsparcia finansowego", tylko trzeba na te kolacje...
Nie wiem, czy jasno wyrażam się, czy wiadomo, o co nam tu chodzi?
U nas na początku roku w preliminarzu ZFŚS ustalamy na co zostaną wydane środki z ZFŚS, nie muszą iść na kolacje i wyjazdy mogą być wydane w formie pieniężnej ale kwoty ustalane są na podstawie dochodów na osobę w rodzinie pracownika, a nie wszystkim po równo.
mk67 pisze:U nas na początku roku w preliminarzu ZFŚS ustalamy na co zostaną wydane środki z ZFŚS, nie muszą iść na kolacje i wyjazdy mogą być wydane w formie pieniężnej ale kwoty ustalane są na podstawie dochodów na osobę w rodzinie pracownika, a nie wszystkim po równo.
Dzięki.
Re: Fundusz socjalny - na zastępstwo
A ja mam pytanie czy możemy też wesprzeć na święta z ZFŚS pracownika zatrudnionego na umowę zlecenie - konkretnie asystenta rodziny. Wprawdzie nie ma odpisu na tę osobę.
Oprócz Fundusz socjalny - Kadry przeczytaj również:
zadaniowy czas pracy asystenta rodziny
czy do urlou wypoczynkowego ciągłego licza sie soboty
prośba o wyliczenie urlopu wypoczynkowego do kiedy
ZFŚS
od kiedy drugi kierownik
urlop bezplatny
wypowiedzenie
Badanie kontrolne ?
Wyrównianie płacy zasadniczej
urlop a wychowawcze
Wyrównanie