Bariery architektoniczne - zakres robót i kryteria - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 maja 2016, 13:27

Do jakiego zakresu robót przyznajecie dofinansowanie np. jeśli chodzi o dostosowanie łazienki. Ja do tej pory przyznawałem między innymi do:
- likwidacja wanny
- montaż niskiego brodzika (do 10cm) lub wykonanie stanowiska prysznicowego (na płasko z płytek)
- montaż baterii prysznicowej, siedziska lub stołka prysznicowego, kotary prysznicowej
- ułożenie terakoty, glazury w okolicy prysznica (do 8m2)
- montaż uchwytów przy sanitariatach
- montaż umywalki z baterią
- montaż sedesu na podwyższeniu lub podwieszanego
- poszerzenie drzwi łazienkowych

Czy podchodzicie do tematu bardziej rygorystycznie np. jak jest umywalka to na umywalkę nie dajecie albo jakieś inne?

Nie wiem jak u Was, ale ja mam wniosków tyle, że kasy wystarczy może na niecałe 2/3 wniosków rozpatrzonych pozytywnie - jakie macie kryteria wg których kolejkujecie wnioski i przyznajecie dofinansowania?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 04 maja 2016, 7:46

W przypadku umywalek tylko jeśli będzie przeniesiona, przesunieta i mniejsza (większa przestrzeń),albo dostosowana do potrzeb osoby na wózku inwalidzkim. WC- tylko jeśli przesienione albo podwyższone. Ważne by były to prace bezpośrednio związane z likwidacją barier a nie remont czy wymiana na nowe "bo stare".
W pierwszej kolejności idą wnioski osób na wózku inwalidzkim, potem osób poruszającyh się np. o kulach czy balkoniku.
gość 04

Napisano: 04 maja 2016, 8:04

Jeśli idzie o łazienki to dofinansowanie dajemy w takim samym zakresie - bez nadgorliwości rzecz jasna - brodzik ma być niski, jeśli odpływu nie można zamontować bezpośrednio w podłodze. Wiem, że niektórzy dają dofinansowanie do junkersów i grzejników ale to raczej nie obroni się przy kontroli.
Mamy ponad 100 wniosków na LBA i wystarczy najwyżej na trzecią część. Musimy zastosować więc dodatkowe kryteria.
Przy analizowaniu wniosków zwracamy uwagę na to czy osoba niepełnosprawna ma ewidentne problemy z poruszaniem się (wózek inwalidzki, balkonik, kule). Preferencyjnie traktujemy osoby mieszkające samotne lub z innymi niepełnosprawnymi członkami rodziny. W dalszej kolejności bierzemy pod uwagę dochód (choć w barierach to nie powinno mieć znaczenia) ale jeśli ktoś ma 3 tys. na osobę to chyba go stać. Czasami trzeba być bezdusznym i to boli najbardziej.
Sito i tak jest niewystarczające więc może Szanowne Koleżanki i Koledzy coś podpowiedzą?
Marcinpcpr

Napisano: 04 maja 2016, 9:00

My robimy podobnie, ale w pierwszeństwie osoby leżące i poruszające się na wózku inwalidzkim. W tym roku wprowadziliśmy ocenę punktową wniosków, czy osoba jest samodzielna, czy mieszka sama czy z innymi osobami niepełnosprawnymi (czy one również mają problemy w poruszaniu się itp.)
olo
Stażysta
Od: 03 mar 2016, 15:52
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2016, 9:19

olo pisze:My robimy podobnie, ale w pierwszeństwie osoby leżące i poruszające się na wózku inwalidzkim. W tym roku wprowadziliśmy ocenę punktową wniosków, czy osoba jest samodzielna, czy mieszka sama czy z innymi osobami niepełnosprawnymi (czy one również mają problemy w poruszaniu się itp.)
olo możesz zamieścić tutaj arkusz oceny punktowej?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 04 maja 2016, 9:43

Proszę bardzo :)
Załączniki
arkusz oceny BA 2016.docx
(13.25 KiB) Pobrany 79 razy
olo
Stażysta