Będą podwyzki dla pracowników od 1 lipca 2024 r. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 33 z 46    [ Posty: 457 ]

Napisano: 27 cze 2024, 10:50

OnaZOPS pisze:
27 cze 2024, 10:19
Just5 pisze:
27 cze 2024, 9:08
Zapowiedzi i uzasadnienie projektu brzmiało, że chcą ograniczyć ucieczkę kadry wykwalifikowanej z pomocy społecznej, czyli sprzątaczka, sekretarka czy informatyk to kadra wykwalifikowana w pomocy społecznej? Ksiegowa tez sie nie lapie. Dodatek powinien dotyczyć wszystkich stanowisk merytorycznych pomóc asystent śr, fa ....
sorry, ale księgowa lub informatyk to kadra niewykwalifikowana ?
Odplyw kadry wykwalifikowanej w POMOCY SPOLECZNEJ Oczywiscie ze nie wykwalifikowana w pomocy spolecznej, czytałeś uzasadnienie dodatkow? Księgowa kadrowa czy informatyk są w każdym urzędzie i firmie, to stanowisko ogolne
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 27 cze 2024, 10:53

W 2 pkt wytycznych jest napisane: "Nie należy tu jednak ujmować pracowników merytorycznych wykonujących wyłącznie zadania z ustaw innych, niż ustawa o pomocy społecznej."
Czyli pracownik od świadczeń rodzinnych, który w zakresie ma np. obsługę administracyjną nie jest wykonującym wyłącznie zadania zlecone z innych ustaw.
Zgodnie z wytycznymi ujmujemy takich jak (np. pracowników obsługi zapewniających należyte funkcjonowanie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej)
W mojej ocenie ujmujemy takiego pracownika.
xyzcv
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 17 maja 2021, 22:47
Zajmuję się: ŚR/FA/DW/DO/DE/CP/BE

Napisano: 27 cze 2024, 11:06

xyzcv pisze:
27 cze 2024, 10:53
W 2 pkt wytycznych jest napisane: "Nie należy tu jednak ujmować pracowników merytorycznych wykonujących wyłącznie zadania z ustaw innych, niż ustawa o pomocy społecznej."
Czyli pracownik od świadczeń rodzinnych, który w zakresie ma np. obsługę administracyjną nie jest wykonującym wyłącznie zadania zlecone z innych ustaw.
Zgodnie z wytycznymi ujmujemy takich jak (np. pracowników obsługi zapewniających należyte funkcjonowanie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej)
W mojej ocenie ujmujemy takiego pracownika.
Chciała bym ale się średnio zgadzam z tą opinią. Ta obsługa administracyjna w zakresie obowiązków jednak tyczy świadczeń realizowanych na podstawie odrębnych ustaw, niż ustawa PS. Czyli np wydawanie decyzji. Ale ciągle to decyzje z SR. Co innego jak masz mieszane obowiązki z ustawą o pomocy społecznej...powiem wprost. Jeśli wypisano wyraźnie że kogoś nie należy ujmować znaczy że ktoś tak zadecydował specjalnie i z premedytacją. Chcieli oszczędzić na części pracowników albo mają 0 pojęcie o funkcjonowaniu Pomocy Społecznej. Najlepiej jak macie wątpliwości co do swojego stanowiska i czy zakres waszych obowiązków się łapie, to pytajcie u źródła tj, MRPiPS
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 27 cze 2024, 11:14

Aktualnie wytyczne telefoniczne z UW mówią o przeliczaniu proporcjonalnym zakresu pracy ile pracownik robi PS, a ile ŚR.
Nie da się tego wyliczyć.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 27 cze 2024, 11:17

Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 11:14
Aktualnie wytyczne telefoniczne z UW mówią o przeliczaniu proporcjonalnym zakresu pracy ile pracownik robi PS, a ile ŚR.
któRego UW?
agejszen92
Starszy referent
Od: 25 paź 2018, 16:30
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 27 cze 2024, 11:23

Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 11:14
Ciekawe czy w tym UW czytali "nieszczęsny" program? Jest gdzieś taki zapis????
opsik77
Praktykant
Od: 06 kwie 2020, 14:11
Zajmuję się: PS / FA / ŚR

Napisano: 27 cze 2024, 11:28

Dzień dobry
Czy mają Państwo pomysł na przekazanie dodatku motywacyjnego pracownikom zatrudnionym w jednostkach organizacyjnych realizujących zadania na zlecenie na podstawie przepisu art. 25 ustawy o pomocy społecznej? aneks do umowy dotacyjnej ? porozumienie ? inne pomysły?
eddy
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 11:09
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 27 cze 2024, 11:35

Magi23 pisze:
27 cze 2024, 10:49
Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 10:06
Kryteria PS i SR są prawie takie same.
SR również przyznają pieniądze z tytułu niepełnosprawności, wielodzietności, rodziny niepełnej.
Czym to się różni, żeby były takie nierówności w zarobkach?
Studia z pracy socjalnej nie wymagają wielkiej inteligencji i nie dają szczególnych umiejętności społecznych.
To może napisać tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o pracy pracownika socjalnego :oops: . Pracownik socjalny nie daje tylko świadczeń, to dużo bardziej skomplikowane i wielozadaniowe. Osobiście uważam, że dodatki powinien dostać każdy merytorycznie pracujący. Beż urazy dla tych pań sprzątających itp. Jednak wyrzucanie jedni drugim , kto ma więcej roboty jest po prostu głupie. Wiecie jest taka stara zasada,że najlepiej skłócić pracowników, żeby w razie czego nie stawali za sobą, nie zgrali się, aby przeprowadzić protest, strajk itp. Rządowi się to udało znakomicie. Jak można komuś wypominać , ze mało pracuje? Ja pracowałam w świadczeniach 6 lat, w tej chwili jestem pracownikiem socjalnym i szczerze?,jak już obrzucacie ps obelgami typu brak inteligencji, to wolałabym wrócić do świadczeń. siedziałam, przyjmowałam wnioski, liczyłam, wydawałam decyzje- nie miałam tego obciążenia psychicznego- chociaż roboty było owszem w brud. Teraz jestem mocno obciążona psychicznie i mam ochotę odejść, bo to nie tylko dawanie kasy pijakom, ta praca to coś znacznie bardziej skomplikowanego. Należy pamiętać, że każdy pracownik socjalny może pracować w świadczeniach, ale już niestety nie każdy ze świadczeń może robić to co pracownik socjalny !!!- to jest największa różnica i podejrzewam, ze gdzieś głęboko w zamyśle dlatego właśnie chcieli dać cos pracownikom socjalnym.Jestem zniesmaczona rzucaniem w siebie inwektywami tutaj, na grupach fb i wszędzie gdzie tylko możliwe. Czy to jest kogokolwiek z nas wina, że program jest napisany tak, ze ciężko dojść komu się należy a komu nie?ps. W moim ośrodku zapotrzebowanie poszło na wszystkich, a co z tego wyjdzie, to się okaże.
Wystarczyło rozszerzyć zakres wykształcenia, z którym można być pracownikiem socjalnym, bo żadnej wiedzy tajemnej nie mają po tych studiach. I znaleźli by się ludzie do pracy, często z większą empatią, zaangażowaniem i wiedzą. A w rozpijaniu alkoholików owszem pomoc społeczna ma wielkie osiągnięcia. Ale zabierać dzieci bym nie chciała, więc proszę bardzo bierzcie sobie sami te dodatki.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 cze 2024, 11:36

Podlaski UW
Ciekawe, bo w takim razie kierownicy też powinni mieć dodatek dzielony proporcjonalnie, jeżeli odpowiadają za PS i ŚR
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 cze 2024, 11:54

Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 11:35
Magi23 pisze:
27 cze 2024, 10:49
Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 10:06
Kryteria PS i SR są prawie takie same.
SR również przyznają pieniądze z tytułu niepełnosprawności, wielodzietności, rodziny niepełnej.
Czym to się różni, żeby były takie nierówności w zarobkach?
Studia z pracy socjalnej nie wymagają wielkiej inteligencji i nie dają szczególnych umiejętności społecznych.
To może napisać tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o pracy pracownika socjalnego :oops: . Pracownik socjalny nie daje tylko świadczeń, to dużo bardziej skomplikowane i wielozadaniowe. Osobiście uważam, że dodatki powinien dostać każdy merytorycznie pracujący. Beż urazy dla tych pań sprzątających itp. Jednak wyrzucanie jedni drugim , kto ma więcej roboty jest po prostu głupie. Wiecie jest taka stara zasada,że najlepiej skłócić pracowników, żeby w razie czego nie stawali za sobą, nie zgrali się, aby przeprowadzić protest, strajk itp. Rządowi się to udało znakomicie. Jak można komuś wypominać , ze mało pracuje? Ja pracowałam w świadczeniach 6 lat, w tej chwili jestem pracownikiem socjalnym i szczerze?,jak już obrzucacie ps obelgami typu brak inteligencji, to wolałabym wrócić do świadczeń. siedziałam, przyjmowałam wnioski, liczyłam, wydawałam decyzje- nie miałam tego obciążenia psychicznego- chociaż roboty było owszem w brud. Teraz jestem mocno obciążona psychicznie i mam ochotę odejść, bo to nie tylko dawanie kasy pijakom, ta praca to coś znacznie bardziej skomplikowanego. Należy pamiętać, że każdy pracownik socjalny może pracować w świadczeniach, ale już niestety nie każdy ze świadczeń może robić to co pracownik socjalny !!!- to jest największa różnica i podejrzewam, ze gdzieś głęboko w zamyśle dlatego właśnie chcieli dać cos pracownikom socjalnym.Jestem zniesmaczona rzucaniem w siebie inwektywami tutaj, na grupach fb i wszędzie gdzie tylko możliwe. Czy to jest kogokolwiek z nas wina, że program jest napisany tak, ze ciężko dojść komu się należy a komu nie?ps. W moim ośrodku zapotrzebowanie poszło na wszystkich, a co z tego wyjdzie, to się okaże.
Wystarczyło rozszerzyć zakres wykształcenia, z którym można być pracownikiem socjalnym, bo żadnej wiedzy tajemnej nie mają po tych studiach. I znaleźli by się ludzie do pracy, często z większą empatią, zaangażowaniem i wiedzą. A w rozpijaniu alkoholików owszem pomoc społeczna ma wielkie osiągnięcia. Ale zabierać dzieci bym nie chciała, więc proszę bardzo bierzcie sobie sami te dodatki.
Cóż za jad, wstyd mi za takich ludzi, naprawdę. To nie jest wina pracowników socjalnych, że żeby nimi być potrzeba zrobić studia i też nie ich wina, że rząd nie zauważa pracowników świadczeń. Pomoc społeczna rozpija ludzi? Większej bzdury nie czytałam. Ewidentnie widzę tu braki wiedzy na temat pracy pracownika socjalnego. Daliście się zrobić cudownemu rządowi w konia. Podziękować to należy federacji, która upierała się, ze wszyscy dostaną. Napisałam, ze dodatki powinni dostać wszyscy, proszę czytać ze zrozumieniem i nikogo w tej kwestii nie obrażam, jak robią to pracownicy świadczeń na każdym możliwym forum-jakby to była wina pracowników socjalnych. Masakra
Magi23
Praktykant
Od: 20 lip 2018, 8:06
Zajmuję się: PS

Strona 33 z 46    [ Posty: 457 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x