Będą podwyzki dla pracowników od 1 lipca 2024 r. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 35 z 46    [ Posty: 457 ]

Napisano: 27 cze 2024, 13:58

Wkurzające to wszystko :evil:
Ostatnio zmieniony 27 cze 2024, 14:01 przez asz, łącznie zmieniany 1 raz.
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 27 cze 2024, 13:58

jvdska pisze:
27 cze 2024, 13:53
Czytam, że UW dzwonił i kazał zmniejszać zapotrzebowania dla SR.
Mamy u siebie w OPS taką sytuację: inni pracownicy, np. sprzątaczka, księgowa zostały podane w zapotrzebowaniu po całym etacie dla każdej. Mamy również pracownika merytorycznego, który zajmuje się wydawaniem decyzji z PS, programem
Posiłek w szkole i w domu, a dodatkowo w zakresie obowiązków ma wpisaną realizację stypendium szkolnego i nie wpisano mu całego etatu w zapotrzebowaniu. Dodam, że na umowie wszyscy zatrudnieni na cały etat, nikt nie ma podzielonego.
I teraz mam takie pytanie czy gdzieś faktycznie jest zapis, że ten dodatek powinien być podzielony w zależności od tego, jaką część obowiązków z PS się wykonuje? Ja osobiście takiego zapisu nie widzę, a nawet jeśli by był to w takim przypadku podzielony dodatek powinna mieć także księgowa, sprzątaczka, itd?
Wysłałam zapytanie do ministerstwa, ale nadal czekam na odpowiedź
Nie. Nie ma takiego zapisu
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 27 cze 2024, 14:14

Sophia pisze:
27 cze 2024, 12:52
Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 12:33
czy kierownicy też powinni mieć dodatek dzielony proporcjonalnie, jeżeli odpowiadają za PS i ŚR
Skąd wy bierzecie te proporcjonalnie....jedyne odniesienie w uchwale i wytycznych co do dzielenia to:

W przypadku, gdy pracownik wykonuje zadania mieszczące się w założeniach
programu „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek wspierania
rodziny i systemu pieczy zastępczej na lata 2024-2027”, dodatek musi zostać
naliczony proporcjonalnie do zadań wykonywanych w danym obszarze i w sumie, z
obu programów, nie może przekroczyć 100% dodatku
- np masz kogoś kto wchodzi w dwa programy. To nie możesz mu dać tu 1000 i tu 1000 tylko z obu wspólnie ma być nie więcej niż 1000 (100%).

W przypadku zatrudnienia w mniejszym lub większym wymiarze czasu pracy
dodatek motywacyjny przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy.
- czyli jak masz pół etatu to dostajesz 500 nie 1000.

Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który
przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem okresów czasowej niezdolności do pracy).
W przypadku długotrwałej nieobecności – np. osób przebywających na urlopach
rodzicielskich, wychowawczych czy długotrwałych zwolnieniach lekarskich
powyżej 30 dni - dodatku nie wypłaca się za okres nieobecności.
tego chyba tłumaczyć nie trzeba.

Więc jak kierownik ma zadania z ustawy o pomocy społecznej to dostaje 1000 nawet jak robi też SR.
dostają tysiąc nawet jak mają umowę na np. 0,5 etatu PS a 0,5 etatu ŚR? Albo jeszcze lepiej 0,9 etatu ŚR i 0,1 etatu PS
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 27 cze 2024, 14:30

UW wycofało zapotrzebowanie w CAS, żeby liczyć proporcje dla pracowników ŚR, mimo że cali byli ujęci w MRIPS-06
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 27 cze 2024, 15:24

Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 14:30
UW wycofało zapotrzebowanie w CAS, żeby liczyć proporcje dla pracowników ŚR, mimo że cali byli ujęci w MRIPS-06
Tylko jaki to ma sens? Wynagrodzenie pracownika ze Śr i Fa - przynajmniej u mnie- jest w całości płacone z dotacji z budżetu. Jeśli dostaniemy choćby część etatu z pomocy społecznej, to trzeba będzie tę część pokryć ze środków własnych. Myślicie, że włodarze się na to zgodzą? Urzędom już gula skacze, że część pracowników dostanie te dodatki, mimo że grosza na to nie będą musieli dać.
mayufka27
Praktykant
Od: 02 mar 2016, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2024, 16:05

Alalala pisze:
27 cze 2024, 14:14
Sophia pisze:
27 cze 2024, 12:52
Cerkiewne pisze:
27 cze 2024, 12:33
czy kierownicy też powinni mieć dodatek dzielony proporcjonalnie, jeżeli odpowiadają za PS i ŚR
Skąd wy bierzecie te proporcjonalnie....jedyne odniesienie w uchwale i wytycznych co do dzielenia to:

W przypadku, gdy pracownik wykonuje zadania mieszczące się w założeniach
programu „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek wspierania
rodziny i systemu pieczy zastępczej na lata 2024-2027”, dodatek musi zostać
naliczony proporcjonalnie do zadań wykonywanych w danym obszarze i w sumie, z
obu programów, nie może przekroczyć 100% dodatku
- np masz kogoś kto wchodzi w dwa programy. To nie możesz mu dać tu 1000 i tu 1000 tylko z obu wspólnie ma być nie więcej niż 1000 (100%).

W przypadku zatrudnienia w mniejszym lub większym wymiarze czasu pracy
dodatek motywacyjny przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy.
- czyli jak masz pół etatu to dostajesz 500 nie 1000.

Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który
przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem okresów czasowej niezdolności do pracy).
W przypadku długotrwałej nieobecności – np. osób przebywających na urlopach
rodzicielskich, wychowawczych czy długotrwałych zwolnieniach lekarskich
powyżej 30 dni - dodatku nie wypłaca się za okres nieobecności.
tego chyba tłumaczyć nie trzeba.

Więc jak kierownik ma zadania z ustawy o pomocy społecznej to dostaje 1000 nawet jak robi też SR.
dostają tysiąc nawet jak mają umowę na np. 0,5 etatu PS a 0,5 etatu ŚR? Albo jeszcze lepiej 0,9 etatu ŚR i 0,1 etatu PS
Tak, bo kryterium nie jest ile robisz a czy w ogóle pracujesz na podstawie ustawy PS. Np, masz pracownika PS co robi też DM i ST. Co to zmienia że ma szerszy zakres obowiązków? Nic bo ciągle spełnia wymagania i dostanie 1k. To nie tak że mu nagle wypłacisz 75% bo 25% jego pracy to inne ustawy :D
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 27 cze 2024, 17:21

Zgodzę się na to że księgowośc,kadry,kierowca,sprzątające nie powinny dostać,ale jako sekretarka nie chce byc pominięta,obsługuje petentów,muszę znać wszystkie ustawy aby wiedzieć gdzie łączyć rozmowy lub odsyłać ludzi do właściwych komórek. To że pominięto Sr,fa,dm ,PFRON nie mieści się w głowie. Przy osłonowce miałam dziennie po 500 tel, SW tak samo..zresztą wszystkie dodatki..łeb mi pękał.w administracji też jest co robić
Monic#8995
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 17:11
Zajmuję się: Administracja

Napisano: 27 cze 2024, 18:05

Monic#8995 pisze:
27 cze 2024, 17:21
Zgodzę się na to że księgowośc,kadry,kierowca,sprzątające nie powinny dostać,ale jako sekretarka nie chce byc pominięta,obsługuje petentów,muszę znać wszystkie ustawy aby wiedzieć gdzie łączyć rozmowy lub odsyłać ludzi do właściwych komórek. To że pominięto Sr,fa,dm ,PFRON nie mieści się w głowie. Przy osłonowce miałam dziennie po 500 tel, SW tak samo..zresztą wszystkie dodatki..łeb mi pękał.w administracji też jest co robić
Większej głupoty nie czytałam. Znać wszystkie ustawy zeby połączyć telefon? O czym Ty mówisz. Osoba która zajmuje się całym wynagradzaniem pracowników, rozliczaniem ZUS wg Ciebie nie powinna otrzymywać dodatku a sekretarka która musi odebrać telefon w danej sprawie juz tak? No ten temat bije rekordy jeżeli chodzi o zawiść współpracowników, ale ten komentarz to szczyt roszczeniowości.
kip
Praktykant
Od: 20 cze 2024, 10:50
Zajmuję się: obsługa

Napisano: 27 cze 2024, 20:47

Nic nie zrozumiałaś,przecież napisałam że to jakiś obłęd i paranoja że dział świadczeń został pominięty. Ja z pozycji swojego stanowiska pracy powiem ci tak ...usiądź ,zastąp mnie a spierd'*dolisz stamtąd w ciągu godziny
Monic#8995
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 17:11
Zajmuję się: Administracja

Napisano: 27 cze 2024, 21:44

Magi23 pisze:
27 cze 2024, 11:54
Cóż za jad, wstyd mi za takich ludzi, naprawdę. To nie jest wina pracowników socjalnych, że żeby nimi być potrzeba zrobić studia i też nie ich wina, że rząd nie zauważa pracowników świadczeń. Pomoc społeczna rozpija ludzi? Większej bzdury nie czytałam. Ewidentnie widzę tu braki wiedzy na temat pracy pracownika socjalnego. Daliście się zrobić cudownemu rządowi w konia. Podziękować to należy federacji, która upierała się, ze wszyscy dostaną. Napisałam, ze dodatki powinni dostać wszyscy, proszę czytać ze zrozumieniem i nikogo w tej kwestii nie obrażam, jak robią to pracownicy świadczeń na każdym możliwym forum-jakby to była wina pracowników socjalnych. Masakra

Proszę nie uogólniać i nie podsycać konfliktów i podziałów - nie wszyscy pracownicy ŚR plują jadem.
Ja uważam, że dodatek powinni otrzymać wszyscy. I skupiam się na tym, aby wypunktować argumenty za dodatkami dla wszystkich, zwłaszcza dla pominiętych. A w ogóle nie skupiam się na tym, że to źle, iż ktoś dodatek otrzyma. Kto dostanie - niech ma i korzysta.
Skupiam się na walce o pominiętych - a nie na punktowaniu tych już docenionych.
Także proszę nie pisać, że wszyscy są przeciwko Wam.

Proszę również przeczytać wpis innej osoby z innego wątku na tym forum na potwierdzenie:
my_low pisze:
27 cze 2024, 18:11
A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Strona 35 z 46    [ Posty: 457 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x