Magi23 pisze: ↑28 cze 2024, 7:40ja nie podsycam, odpowiadam właśnie na podsycanie. Wcześniej pisałam, ze wszyscy powinni dostać, proszę poczytać na co odpowiedzią był powyższy post.D.C. pisze: ↑27 cze 2024, 21:44Magi23 pisze: ↑27 cze 2024, 11:54Cóż za jad, wstyd mi za takich ludzi, naprawdę. To nie jest wina pracowników socjalnych, że żeby nimi być potrzeba zrobić studia i też nie ich wina, że rząd nie zauważa pracowników świadczeń. Pomoc społeczna rozpija ludzi? Większej bzdury nie czytałam. Ewidentnie widzę tu braki wiedzy na temat pracy pracownika socjalnego. Daliście się zrobić cudownemu rządowi w konia. Podziękować to należy federacji, która upierała się, ze wszyscy dostaną. Napisałam, ze dodatki powinni dostać wszyscy, proszę czytać ze zrozumieniem i nikogo w tej kwestii nie obrażam, jak robią to pracownicy świadczeń na każdym możliwym forum-jakby to była wina pracowników socjalnych. Masakra
Proszę nie uogólniać i nie podsycać konfliktów i podziałów - nie wszyscy pracownicy ŚR plują jadem.
Ja uważam, że dodatek powinni otrzymać wszyscy. I skupiam się na tym, aby wypunktować argumenty za dodatkami dla wszystkich, zwłaszcza dla pominiętych. A w ogóle nie skupiam się na tym, że to źle, iż ktoś dodatek otrzyma. Kto dostanie - niech ma i korzysta.
Skupiam się na walce o pominiętych - a nie na punktowaniu tych już docenionych.
Także proszę nie pisać, że wszyscy są przeciwko Wam.
Proszę również przeczytać wpis innej osoby z innego wątku na tym forum na potwierdzenie:
my_low pisze: ↑27 cze 2024, 18:11A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.
oczywiście nie wszyscy. Mimo wszystko boli to, że jednak najwięcej obrywa sie ps, jakby to była nasza wina.Przykre to. Również pozdrawiamD.C. pisze: ↑28 cze 2024, 12:27Magi23 pisze: ↑28 cze 2024, 7:40ja nie podsycam, odpowiadam właśnie na podsycanie. Wcześniej pisałam, ze wszyscy powinni dostać, proszę poczytać na co odpowiedzią był powyższy post.D.C. pisze: ↑27 cze 2024, 21:44Magi23 pisze: ↑27 cze 2024, 11:54Cóż za jad, wstyd mi za takich ludzi, naprawdę. To nie jest wina pracowników socjalnych, że żeby nimi być potrzeba zrobić studia i też nie ich wina, że rząd nie zauważa pracowników świadczeń. Pomoc społeczna rozpija ludzi? Większej bzdury nie czytałam. Ewidentnie widzę tu braki wiedzy na temat pracy pracownika socjalnego. Daliście się zrobić cudownemu rządowi w konia. Podziękować to należy federacji, która upierała się, ze wszyscy dostaną. Napisałam, ze dodatki powinni dostać wszyscy, proszę czytać ze zrozumieniem i nikogo w tej kwestii nie obrażam, jak robią to pracownicy świadczeń na każdym możliwym forum-jakby to była wina pracowników socjalnych. Masakra
Proszę nie uogólniać i nie podsycać konfliktów i podziałów - nie wszyscy pracownicy ŚR plują jadem.
Ja uważam, że dodatek powinni otrzymać wszyscy. I skupiam się na tym, aby wypunktować argumenty za dodatkami dla wszystkich, zwłaszcza dla pominiętych. A w ogóle nie skupiam się na tym, że to źle, iż ktoś dodatek otrzyma. Kto dostanie - niech ma i korzysta.
Skupiam się na walce o pominiętych - a nie na punktowaniu tych już docenionych.
Także proszę nie pisać, że wszyscy są przeciwko Wam.
Proszę również przeczytać wpis innej osoby z innego wątku na tym forum na potwierdzenie:
my_low pisze: ↑27 cze 2024, 18:11A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.
Widziałem to - i dziękuję, że myśli Pani o wszystkich w kwestii dodatków.
Chodziło mi jedynie o to, że ogólnie Pani napisała, że pracownicy świadczeń plują jadem wszędzie. Otóż nie wszyscy i nie wszędzie.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Najmądrzejsze , co przeczytałam na tym forumWłóczykijek pisze: ↑28 cze 2024, 12:04W Programie chodzi o to, żeby ludzie nie uciekali z pomocy społecznej, bo odpływ kadry jest bardzo duży. Nie ważne czy pracownik socjalny, asystent rodziny, kierowca, księgowa.
Kłótnia o to kto pracuje więcej jest bez sensu. O ile pracownicy socjalni są "zakotwiczeni" w systemie i ciężko by im było wyjść poza branżę, tak kadry, księgowość, informatyka, marketing/komunikacja itd. z dnia na dzień mogą się zawinąć. I dlatego program obejmuje wszystkich. Nawet OPS w dużym mieście nie jest w stanie zaoferować rynkowej stawki dla głównej księgowej, kadrowej, IT- dodatki mają ograniczyć odpływ kadry. Życie misją czy patriotyzmem lokalnym ma gdzieś też i finansowe granice. A system pomocy społecznej MUSI działać 24/7 365 dni w roku. Jak policja czy szpitale.
A to, że nasi myśliciele sejmowi nie ogarnęli, że SR i FA to jest też szeroko rozumiana pomoc społeczna(i w dużej części OPS są częścią załogi) .. no to już nasi myśliciele. Dzielenie załogi w taki sposób to pomysł z...
Szczególnie, że jak "pominięci" odejdą, to nikt nie będzie chciał brać ich obowiązków czy dłużej zastępować, bo straci dodatek.