Bez rozpatrzenia a odpowiedź strony, co dalej?

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Bez rozpatrzenia a odpowiedź strony, co dalej?

Post autor: kalina.malina »

Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd i generalnie zima tu nie mieszka bo go nie stać na opał. A i jeszcze ze mam sobie sprawdzić ze płaci podatki i rachunki za prąd i wodę. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic i olac? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
Basia49
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Bez rozpatrzenia a odpowiedź strony, co dalej?

Post autor: Basia49 »

Ja odpisałabym. W piśmie napisałabym, że dostał wezwanie, które zostało doręczone skutecznie. W wezwaniu miał termin na wyjaśnienie sprawy i pouczenie, że nie zastosowanie się do wezwania spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia. Termin składania wniosków już minął. Jak nie odpiszesz to facet może zlozyć skargę na bezczynność organu.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Zacząć trzeba od tego do kogo zostało zaadresowane pismo. Jak na OPS to mu odpowiadasz a jak na SKO to wysyłasz do nich z dokumentami.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Basia49 pisze:Ja odpisałabym. W piśmie napisałabym, że dostał wezwanie, które zostało doręczone skutecznie. W wezwaniu miał termin na wyjaśnienie sprawy i pouczenie, że nie zastosowanie się do wezwania spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia. Termin składania wniosków już minął. Jak nie odpiszesz to facet może zlozyć skargę na bezczynność organu.
Do nas skierowane. Wszystko to co piszesz było napisane w zawiadomieniu ze bez rozpatrzenia o tak dziwnie mu znów o chwile to samo pisa i za chwile pewnie znów bo raczej odpowie. Kiero mówi żeby nic bo ani to wniosek ani podanie ani odwołanie. Właściwie to jakieś wyjaśnienia aroganckie ale znacznie po terminie,
wiejskiproblem
Praktykant
Zajmuję się: Pracownik socjalny na własną rękę...
Kontakt:

Post autor: wiejskiproblem »

My pisaliśmy im takie pismo, w kórym wyjaśnialiśmy jak przebiegł proces weryfikacji wniosku. Poza tym w ustawie masz napisane na jakiej podstawie możesz weryfikować i jest tam opłata za śmieci itp.
ODPOWIEDZ