tzw. dodatek węglowy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: jestem emerytką
- Kontakt:
tzw. dodatek węglowy
27 września 2022r.zlożyłam wniosek o dodatek na drewno dla ogrzewania kominkiem zgłoszonym w deklaracji CEEB.28.12.2022.po mojej interwencji telefonicznej, dowiedziałam się że mój wniosek pozostał bez rozpatrzenia, ponieważ na ten adres został już wypłacony dodatek, a ja nie złożyłam nowego w terminie do 30 listopada. Nie zostałam o tym fakcie poinformowana, mimo że według RPO powinna być wydana decyzja administracyjna. Zaznaczam że pod jednym adresem są prowadzone dwa oddzielne gospodarstwa domowe, a mój wniosek nie mógł być pierwszy bo decyzja o dodatku na drewno została podjęta po dodatku węglowym. Nadmieniam iż jest to mój drugi dom, w którym zamieszkuję w 50/50% z miejscem w którym jestem zameldowana./ złożyłam tylko jeden wniosek o dodatek/.Na moją pisemną prośbę o wyjaśnienie, kierownik GOPS odpisał argumentując j/w. po czym wysłał pismo do MOPS w moim miejscu zameldowania o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, a nie uczyniono tego w miejscu składania wniosku. W kolejnym piśmie z GOPS otrzymanego dzisiaj tj.22.02.23r.poinformowano mnie że jeżeli wnioskodawca nie zamieszkuje w danym budynku, a jedynie jest jego właścicielem, to dodatek nie przysługuje. Zastanawiam się co oznacza termin zamieszkuje, jak często należy zamieszkiwać aby spełniać warunki ustawodawcy. Oboje z mężem jesteśmy emerytami, płacimy podatki, za prąd oraz wodę, płacimy za wywóz śmieci i zastanawiam się dlaczego skoro nie jesteśmy mieszkańcami. Ponieważ żyję w tej społeczności sześćdziesiąt kilka lat, wiem że na jeden adres i jeden piec zostały przyznane dodatki wielokrotnie, dla właściciela dwóch domów na jednej działce również-widocznie zamieszkuje dwa domy równocześnie, a mnie się dodatek nie należy. Pozdrawiam i proszę o opinie. Zofia Wójtowicz
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: tzw. dodatek węglowy
Ale ten pierwszy wypłacony wniosek dla innego gospodarstwa był na dodatek węglowy? Jeśli tak, to wcale nie powinno być tu wywiadu, te dodatki się nawzajem nie blokują jeśli wnioskują o nie odrębne gospodarstwa.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny określa, że:w którym zamieszkuję w 50/50%
art. 25 - Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
art. 28 - Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Miejsce zamieszkania można też zmienić, czy jest ustawowy limit zmian w ciągu roku? 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjasnien (w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej), termin minął mimo odebrania listu, pozostawilam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on sie nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracjie smieciowe i adresy nie maja nic wspolnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zobic? Zupełnie nic? odpisac cos? wysłać gdzies dalej typu sko?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
Ja mam podobnego kwiatka. Wniosek bez rozpoznania ( nie uzupełniono dokumentów w terminie) i strona żąda wydania decyzji odmownej ...kalina.malina pisze: 27 lut 2023, 10:30 Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Obsługa klienta
- Kontakt:
Hej a ja mam problem 23 września złożyłam wniosek on line na wypłatę dodatku na pellet . W grudniu miałam kontrolę a pod koniec lutego telefonicznie dowiedzialam się że mój wniosek jest odrzucony ponieważ wypełniłam nie taki wniosek . Nikt wcześniej mnie nie poinformował że złożyłam błędny wniosek. Teraz panie z urzędu mówią że muszę czekać na decyzję i mogę się odwołać. Czy faktycznie mam czekać na decyzję czy mogę już się odwoływać . Nie mam już do tego siły .5 miesięcy czekałam na rozpatrzenie wniosku i okazało się że jest błędnie wypełniony ale na korektę nikt mnie nie wezwał
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Odwołać możesz się od "papierowej" decyzji. Czym dokładnie palisz i jaki wniosek wysłałaś?Beata19 pisze: 01 mar 2023, 11:23 Hej a ja mam problem 23 września złożyłam wniosek on line na wypłatę dodatku na pellet . W grudniu miałam kontrolę a pod koniec lutego telefonicznie dowiedzialam się że mój wniosek jest odrzucony ponieważ wypełniłam nie taki wniosek . Nikt wcześniej mnie nie poinformował że złożyłam błędny wniosek. Teraz panie z urzędu mówią że muszę czekać na decyzję i mogę się odwołać. Czy faktycznie mam czekać na decyzję czy mogę już się odwoływać . Nie mam już do tego siły .5 miesięcy czekałam na rozpatrzenie wniosku i okazało się że jest błędnie wypełniony ale na korektę nikt mnie nie wezwał
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Obsługa klienta
- Kontakt:
Palę pelletem a wniosek przez pomyłkę ponieważ nie wiedziałam że są różne wnioski złożyłam na dodatek węglowy zaznaczyłam kocioł na paliwo stałe.
Oprócz tzw. dodatek węglowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dotacja z UW na wypłatę elektrycznego
Błędnie wyliczony dochód
Bez rozpatrzenia a odpowiedź strony, co dalej?
Z innej beczki
dodatek elektryczny - weryfikacja opłaty za odpady
dodatek elektryczny
faktura a zgon
pomocy!!
refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty
decyzja odmowna elektryczny-czy ktoś posiada?
Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO?
refundacja VAT - czy wymagać informacji o zużyciu gazu
Decyzja z SKO pomocy co dalej?
VAT - kolejny wniosek
refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?