refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
tili
Praktykant
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/
Kontakt:

refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty

Post autor: tili »

Jak postępujecie w sytuacji gdy do faktury dołączone jest potwierdzenie zapłaty przez PayPro? Na potwierdzeniu jest inne konto dokonania wpłaty niż na fakturze i inna kwota wpłaty (powiększona o prowizję) - czy możemy to uznać czy żądać innego dokumentu, np. kolejnej faktury gdzie będzie opis że poprzednia zapłacona?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty

Post autor: Tom. »

kupowane było coś kiedyś w necie i płacone kartą? takie płatności obsługują pośrednicy, jednym z których jest PayPro znane bardziej pod nazwą przelewy24

jak się ma konto klienckie na pgnig czy pge to tam można opłacać rachunki kartą ;)
tili
Praktykant
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/
Kontakt:

Post autor: tili »

ja wiem, że takie płatności internetowe są, ale z druku potwierdzenia nie wynika, że to jest płatność na konto gazowni, a nie np. za zakupy w jakimś sklepie na podobną kwotę
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Nie wiem czy dalej to jest możliwe, ale kiedyś w jakimś z bardziej popularnych banków można było zlecić przelew, pobrać potwierdzenie przelewu, a potem ten przelew anulować. Idąc tym tropem, ja to bym nie wierzył nawet w potwierdzenia na właściwy rachunek. Wydaje mi się, że jeśli prezes danego przedsiębiorstwa osobiście w urzędzie potwierdzi opłacenie faktury (najlepiej w obecności notariusza), to MOŻE będzie podstawa do wypłaty, bo tak to nie wiadomo, pełno przecież ludzi którzy nie opłacają rachunków za gaz i wyłudzają zwrot VAT.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

:lol: :lol: :lol: ;)

dobrym pomysłem byłoby też, żeby opłata była w obecności urzędasa i by potwierdzał pieczęcią :D
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Tom. pisze: 24 lut 2023, 8:19 dobrym pomysłem byłoby też, żeby opłata była w obecności urzędasa i by potwierdzał pieczęcią :D
O to to!
Pola1
Referent
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Post autor: Pola1 »

Wnioskodawczyni do wniosku dołączyła mi potwierdzenie opłaty faktury bank opłaca jej z automatu fakturę jest tylko napisane do kogo i jaka kwota. Czy może być takie potwierdzenie? Czy powinien być też numer faktury?
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

tili pisze:Jak postępujecie w sytuacji gdy do faktury dołączone jest potwierdzenie zapłaty przez PayPro? Na potwierdzeniu jest inne konto dokonania wpłaty niż na fakturze i inna kwota wpłaty (powiększona o prowizję) - czy możemy to uznać czy żądać innego dokumentu, np. kolejnej faktury gdzie będzie opis że poprzednia zapłacona?
myśle że może być, ja też mam kilka innych dowodów zapłaty np:

paragon z kolportera? kwota z paragonu i faktury się zgadza, a jest to prawie 1500 zł
pieczątka z punktu poboru opłat? (na pieczątce tylko data, adres, punkt nr 3, nip, regon i tyle)
ODPOWIEDZ