bezdomny czy nie ? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 sty 2013, 19:47

facet mający stałe miejsce zameldowania, gdzie może w każdej chwili wrócić ale od 10 lat mieszka po kolegach i opuszczonych budynkach ? nie chce od nas żadnej pomocy bo twierdzi że jemu jest dobrze tak jak jest... zabrać od niego jakieś oświadczenie, że został poinformowany o możliwości korzystania z pomocy ale nie wyrazil zgody ? taki człowiek jest bezdomny czy nie ?
~luiza

Napisano: 21 sty 2013, 20:45

bezdomny z wyboru, ale dla nas nie jest osobą bezdomną ponieważ ma gdzie mieszkać. Wybrał włóczęgostwo , jak sobie pościeli tak się wyśpi - ma do tego prawo, jeśli śpi w pustostanach to sprawa policji. Dla mnie taki człowiek nie jest osobą bezdomną jeśli ma prawo do miejsca zamieszkania.
~MAGDA11

Napisano: 13 lut 2013, 13:35

8) osoba bezdomna – osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym w rozumieniu przepisów o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy i niezameldowaną na pobyt stały, w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności i dowodach osobistych, a także osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym i zameldowaną na pobyt stały w lokalu, w którym nie ma możliwości zamieszkania;

Magda Twoje zdanie nie ma tu znaczenia >Liczą sie przepisy . Nie mieszka w lokalu mieszkalnym i jest zameldowany na pobyt stały - tak mówi ustawa. Pracujesz OPS to jesteś od realizacji zadań wynikających z ustawy, ale też cię rozumię.
~Jola

Napisano: 14 lut 2013, 17:25

tutaj rozpatrujemy osobę, która ma mieszkanie i ta osoba w świetle ustawy nie jest osobą bezdomną. Jeżeli osoba ma mieszkanie i z uzasadnionych powodów nie ma wstępu do tego mieszkania to można uznać tą osobę za bezdomną.
~MAGDA11

Napisano: 22 lut 2013, 23:38

a czy za bezdomnego można uznać człowieka, który od kilku lat mieszkał z matką w mieszkaniu. Zachorował w XII/12 i trafił do szpitala. Jego stan jest na tyle poważny, że nie może wrócić do matki i wymaga DPS. Gmina, w której mieszkał zwróciła się do mnie (ostatni stały meldunek ma u mnie), że mam go skierować do DPS, bo on już z matką mieszkać nie może więc jest bezdomny. Czy uznalibyście go za bezdomnego w takiej sytuacji?
~xxx

Napisano: 23 lut 2013, 20:13

ma mieszkanie u matki , ale stan zdrowia wymaga specjalistycznej całodobowej opieki i uważam, że nie można z niego robić bezdomnego
~MAGDA11

Napisano: 26 lut 2013, 10:46

xxx - on nie jest bezdomny. Co to znaczy gmina zwróciła sie do Ciebie? Jeżeli przysłaci dokumenty( do wydania decyzji) , to nie wydawaj żadnej decyzji ,. Albo im odeślij z własną oceną, albo występuj o spór.
~Jola

Napisano: 10 mar 2013, 18:56

magda ma racje
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x