Opłata za pobyt - renta socjalna - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 sty 2013, 13:24

Witam.
Mam pytanie - czy za pobyt (około 700 zł miesięcznie)schronisko może zabierać całą tą kwotę z renty, emerytury lub renty socjalnej? Schronisko jest, że tak powiem \"prywatne\", tzn. nie jest dofinansowywane przez Urząd Miasta. jeśli chodzi zaś o osoby przebywające w nim, a nie mające stałego źródła dochodu to za te osoby płaci opieka społeczna. Jest u nas spora część emerytów i rencistów, którym jest zabierana renta lub emerytura właśnie w wysokości 700 zł. Czy jeśli ktoś ma np 650 zł emerytury to mogą mu zabrać tylko 70 %? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
~Michał

Napisano: 31 sty 2013, 19:14

każdy z nas jak ma dochód daje pieniądze na utrzymanie , płaci rachunki, kupuje jedzenie, ubranie. Masz pieniądze to płać za pobyt, jeśli Ci nie starczy bo opłacasz schronisko , a nie masz na zakup podstawowych rzeczy jak np. leki, środki czystości, odzież to zwróć się o pomoc do Ośrodka Pomocy Społecznej, ale też możesz zmienić życie i wynająć pokój i nie mieszkać w schronisku.Masz źródło utrzymania to co stoi na przeszkodzie żebyś poszukał i wynajął pokój też będziesz za niego płacił.
~MAGDA11

Napisano: 01 lut 2013, 12:54

Nie chodzi o mnie, bo za mnie płaci Opieka. Chodzi mi o naszych emerytów i rencistów - o to czy ośrodek ma prawo automatycznie im zabierać - czy ma prawo zabrać całość, czy tylko ileś procent - i jaka jest podstawa prawna.
~Michał

Napisano: 02 lut 2013, 11:24

ustw. o pom. społ. art. 97 ust 1 ust 5 + dobrze mieć szczegółową uchwałę gminy (widełki odpłatności)
~krytyczny bill

Napisano: 07 sie 2013, 1:36

Nasz petent ma rentę i zasiłek pielęgnacyjny, łącznie jakieś 850,00zł netto.Jest dość młody, ale bezdomny, stan zdrowia nie najlepszy ( choruje na serce ), ostatni meldunek stały był w naszej gminie ( od 20 lat nie mieszkał tutaj , tylko w mieście ). Schronisko chce od nas skierowanie i kasę. Wydaje mi się , że skoro petent ma dochód, który przekracza ustawowe kryterium dla osoby samotnej, to my nie płacimy za taki pobyt. Petent ma dochó więć sam powinien za siebie płacić. Niech ktoś się wypowie czy mam rację ?

Proszę o pomoc w tej sprawie.
~Ala

Napisano: 08 sie 2013, 2:26

nie ma takiej opci, zasady odpłatności stowarzyszenia, ile doplaca gmina do osoby bezdomnej itp.
~Ahmeta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x