bezdomni z innych terenów Polski - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 10 lut 2013, 11:41

Mam pytanie : jeśli bezdomny przebywa w Waszej gminie z ostatnim miejscem stałego zamieszkania w innej gminie czy spisujecie z nim kontrakt socjalny lub indywidualny program?
Mam dylemat [ponieważ bezdomny przebywa w naszym mieście w schronisku z ostatnim miejscem zameldowania z innego województwa i przysłali mi pismo, żeby z nim zrobić kontrakt socjalny
~MAGDA11

Napisano: 11 lut 2013, 17:06

nic nie stoi na przeszkodzie, zdarzało mi się.
~p

Napisano: 11 lut 2013, 17:38

jestem ciekawa jak gmina będzie realizować postanowienia kontraktu , który ma cel poprawienia warunków, zdrowia i wyjście z bezdomności
~MAGDA 11

Napisano: 11 lut 2013, 17:57

to będzie kontrakt między tobą (twoim OPS) a klientem. realizacja postanowień będzie więc spoczywała na tobie (twoim OPS) i kliencie, bo to wy jesteście stronami kontraktu, a nie OPS ostatniego miejsca zameldowania. nie może więc ten OPS mieć wymagań co do sporządzenia i postanowień kontraktu, a jedynie może mieć sugestie co do tego.
~p

Napisano: 11 lut 2013, 22:25

ja nie jestem stroną tylko pośrednikiem, bo klient nie przebywa na Waszym terenie, a on jest Waszym klientem, jesli domagacie się kontraktu socjalnego to będziecie go mieli do podpisania i zaakceptowania, my nie ponosimy kosztów realizacji kontraktu i zobowiązań. Pismo dostałam z gminy ostatniego miejsca zameldowania , żeby zrobić z klientem kontrakt / uważam to za bzdurę/, ale jak się gmina domaga to zrobię i prześlę do akceptacji, a jak nie zaakceptuje mimo dobrej woli klienta to sprawa do NSA. Mam propozycje usamodzielnienia i wyjścia z bezdomności. Gmina ostatniego miejsca zamieszkania pismem dała glejt na działania. Nadmieniam, że z bezdomnym nie pisze się kontraktów , ale Indywidualny program, który zatwierdza dyrektor w tym przypadku Waszej gminy, bo klient jest Wasz.To jest sprawa dla mnie pierwsza i popracuję nad tym programem chociażby w nocy i prześlę do jego gminy, która jak czuję tym pismem chciała uniknąć odpowiedzialności za swojego klienta i używa kruczków, ale trzymajmy się przepisów i litery prawa , a bezdomnemu trzeba pomóc, bo tej pomocy potrzebuje. Pozdrawiam
~MAGDA11

Napisano: 11 lut 2013, 22:51

kontrakt będzie spisany Umowa z Waszym OPS za pośrednictwem naszego Ośrodka i do podpisu Waszej szefowej / nadmieniam, że sami domagacie się ustaleń z klientem, mogę go nawet dać do Centrum Integracji Społecznej/ trzeba płacić za schronisko, w CIS za ubezpieczenia, posiłki, dojazdy, artykuły niezbędne do szkoleń i potem mieszkanie chronione, a potem socjalne z Waszej gminy, bo klient nie jest nasz. U nas aktywizujemy bezdomnych, ale gminy jak nie chcą się nim zajmować i do siebie brać muszą ponosić koszta.
~MAGDA11

Napisano: 12 lut 2013, 1:20

no nieźle pojechałaś! wyluzuj dziewczyno, to tylko praca...
~p

Napisano: 13 lut 2013, 11:00

Litera prawa to jedno a logika to drugie. Zazwyczaj domagamy się żeby nasi zwierzchnicy, władze widziały człowieka a nie tylko paragrafy.
Róbmy więc to samo.
Nie wiem jak wyobrażasz sobie realizowanie Indywidualnego Programu na odległość ??
Jeśli jednak występują powody, o których piszesz , a są to głownie rozliczenia finansowej to nalezy postawić gminie właściwej sprawę jasno, albo zgadzają sie na Wasz sposób pracy i zwiazane z tym koszty albo umożliwiacie bezdomnemu dotarcie do gminy zameldowania i niech pracują z bezdomnym wg. swojego uznania.
~herbi

Napisano: 13 lut 2013, 11:59

a gdzie w ustawie jest napisane że z bezdomnym, nie można zawrzeć kontraktu, jest takim samym klientem jak, każdy inny. Tak naprawdę nie rozumię dlaczego, tak Cię poruszyło, że chcą od Ciebie kontrakt, przecież skoro mieszka na Twoim terenie to jest Twoim klientem, tylko finansowanie należy do gminy miejsca zamieszkania. Wydaje mi się, że wszyscy mamy podobne problmy. Mamy naszych ,naszych bezdomnych i tych obcych- ale niezależnie gdzie są zameldowani to nas dotyczy praca z nimi. A swoją drogą ciekawa jestem, czy macie bezdomnych, którzy podejmują współpracę z pracownikiem socjalnym.Ja spotkałam tylko jednego, ale okazało, się że stwarzał pozory, żeby dostać kasę.
~MAB-a

Napisano: 13 lut 2013, 13:24

art 49 i 108- kontrakt i program może być zawarty.
~lala

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x