rodzina bez zameldowania po powrocie z zagranicy - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 15 lut 2013, 23:19

witam.jestesmy rodzina z dwojka dzieci.po siedmiu latach za pobytu w hiszpanii i panujacego tam kryzysu i bezrobocia,postanowilismy wrocic poniewaz zdobycie zatrudnienia bylo malo prawdopodobne a zasilek skonczyl sie.czynsz wynosil 800euro.przed wyjazdem zalatwilismy stancje w polsce poniewaz nie mamy mieszkania ani meldunku.wlasciciel nie chcial nas zameldowac,nie zgodzil sie na umowe.uzgodnilismy 750zl(ustnie)czyli na czarno.zona znalazla prace w markecie za 850zl,ja zarejestrowalem sie jako bezrobotny.musielismy sprzedac auto zeby przezyc.miedzy czasie slozylismy wniosek o przyznanie mieszkania komunalnego.w odpowiedzi napisano ze podanie bedzie rozpatrzone za rok czy kwalifikujemy sie na liste.niebawem nie bedzie nas stac na oplacenie czynszu,a nie mamy gdzie isc.okazuje sie ze nie posiadanie meldunku utrudnia zalatwienia swiadczen spolecznych tzn.rodzinne,okresowe,wyrobienie peselu mlodszej corce urodzonej w hiszpanii.nie mamy gdzie sie zameldowac nawet fikcyjnie.nie wiemy jak przezwyciezyc ta sytuacje,gdzie sie udac o pomoc.czujemy sie jak nielegalni emigranci,a przeciez wrocilismy do miasta gdzie sie urodzlilismy.po prostu grozi nam bezdomnosc.prosze o porade.byc moze ktos zna czy przezyl podobna sytucje
~henryk

Napisano: 16 lut 2013, 23:18

Czy złożyliscie podanie o mieszkanie socjalne ?
~Agnieszka

Napisano: 17 lut 2013, 0:59

przecież napisał, że tak
~p

Napisano: 17 lut 2013, 22:42

komunalne, a socjalne to nie to samo
~MAGDA11

Napisano: 18 lut 2013, 11:42

jednak jedno i drugie jest z zasobów komunalnych gminy. jeśli zakwalifikowano ww. do lokalu komunalnego, to nie kwalifikuje się do socjalnego i odwrotnie. w przypadku zmiany sytuacji możliwe jest przekwalifikowanie statusu wnioskowanego lokalu.
~p

Napisano: 18 lut 2013, 16:08

UM powinien dysponowac pula mieszkan na specjalne okazje.w naszym przypadku sytuacja jest absolutnie wyjatkowa.rozumiem ze osoby ubiegajace sie o lokal mieszkalny czekaja dluga,ale maja gdzie czekac chocby u rodziny czy w domku na dzialce. jezeli nie istnieje szczegolna procedura w sytuacjach wyjatkowych,w wypadku wymowienia wynajmu mieszkania niezabezpieczonego(nielegalnie wynajmowanego,czyli bez umowy).gdzie mozemy ubiegac sie o pomoc?,zastepcze schronienie?.majac na uwadze miejscowosc powrotu z zagranicy ktora jest osrodkiem naszych osobistych interesow.wykluczmy tu pomoc rodziny czy znajomych.na jakiego rodzaju pomoc mozna liczyc w tym przypadku
~henryk

Napisano: 19 lut 2013, 1:23

zgłoś się do Ośrodka Pomocy Społecznej z prośbą pisemną o pomoc, przedstaw swoje problemy , pracownik socjalny powinien dać Ci wskazówki co w tej sytuacji masz robić i jakie kroki podjąć. Jeśli tego nie zrobi to udaj się do najblizszego Ośrodka Interwencji Kryzysowej tam udziela Ci porady prawnej bezpłatnej, schronienia na czas bezdomności i załatwienia spraw. Jak czytam wynajęliście mieszkanie, jeśli masz umowę to staraj się o dofinansowanie do mieszkania i pomoc z Ośrodka Pomocy Społecznej.
~MAGDA11

Napisano: 19 lut 2013, 15:39

Drogi Henryku
Mam dwoje dzieci i od dwóch lat czekam na lokal socjalny w miedzy czasie tułając sie po wynajmowanych mieszkaniach
Prosiłam juz o pomoc mops i prezydenta miasta i nic
Wiec twoja sytuacja wcale nie jest wyjątkowa.
Ktos moze zapytac jak to po siedmu latach zagranicą wróciłeś do Polski z niczym ?
Ja bym nie wracała jesli nie miałabym do czego
Wszędzie mówią ze w innych krajach uni socjal jest na ludzkim poziomie ale nie w Polsce
Dlaczego nie próbowałes w Hiszpani ?
Wiem ze jest tam kryzys i masz dwoje.dzieci.wiec dlaczego nie walczyłes zeby tam zostac ?
Tylko teraz jestes rozczarowany ze nie chcą Ci.dac mieszkania w Polsce bo jestes w ciężkiej sytuacji
Bardzo Ci współczuje ale mysle.ze.nie.piszesz calej prawdy
~elka

Napisano: 19 lut 2013, 16:58

I jeszcze jedno
Ja też nie mam gdzie czekać na mieszkanie na pomoc rodziny tez nie moge liczyc
Dla kazdego z nas nasza własna sytuacja jest wyjątkowa
Dlatego denerwują mnie osoby twierdzące ze ich sytuacja jest absolutnie wyjątkowa
A juz na pewno kogos kto wraca z zagranicy bo mu tam nie wyszło i twierdzi ze jest lepszy od innych
Pora sie obudzić Henryku

Wróciłeś do biednego kraju w którym nie ma na nic.kasy a rząd przyznaje sobie milionowe premie za.wyniszczanie narodu
~elka

Napisano: 19 lut 2013, 18:00

Co to znaczy cyt pula mieszkań na specjalne okazje ?
Haha sorki uśmiałam sie troszkę
Czy ty czasem nie urwałeś sie z księżyca ?
Ludzie latami czekają na mieszkania żyjąc w ciężkich warunkach taka jest proza życia
Radze udac się do mopsu po porade lub do wójta radnego itp
~anna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x