brak aktualnego zarządcy, umowa z poprzednim zarządcą - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 sty 2018, 10:14

A jeszcze nie bardzo wiem, dlaczego wychodzi odmowa? Mi wychodzi dodatek 54,23 zł (w tym ryczałt 48,38 zł).

1. Nie bardzo mogę wycofać - szef kazał uzyskać opinię prawną
2. Podpisy są, deklaracja wypełniona powiedzmy do połowy, faktur nie mam - ani za ścieki, ani za śmieci, ani za energię.
3. Jest 15 właścicieli, jest zarządca, raczej jestem w stanie uzyskać jego adres.
4. Wezwanie do Pani przygotowane - do uzgodnienia z prawnikiem - wszystko ma być o niego oparte, takie dostałam zadanie od szefa
5. Tak jak mówię, zarządca jakiś istnieje, ale wiem, że umów aktualnych nie ma, są stare z ZGM według mnie już nie obowiązujące, ponieważ lata temu budynek został przekazany
6. Mi jakiś dodatek wychodzi
7. Moim zdaniem potrzebna jest tutaj umowa najmu, faktury za te śmieci/ścieki i mogłaby przynieść odcinek renty/emerytury/zasiłku czy co tam pobiera (raczej nie bierzemy dochodów na gębę chyba że to praca dorywcza)

Poza tym, Pani pisze powierzchnię użytkową lokalu - ktoś ma jej ją potwierdzić? Czy mam tak przyjąć, bo tak napisała?
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 23 sty 2018, 21:31

Ad 1. W sumie to dobrze, jeśli na miejscu sprawę monitoruje prawnik.
2. Faktura za energię zdecydowanie potrzebna i można żądać. Jeśli zaś jest administrator, to pozostałe faktury zbędne, bo to administrator odpowiada za ustalenie wydatków.
3. Jeśli jest administrator, to urzędnika nie interesuje ilu właścicieli. Jeśli wnioskodawca ma problem z administratorem i potwierdzeniem, to poszukiwanie kontaktu bezpośredniego jak najbardziej pożądane.
4. Jak w p. 1
5. Nie wymyślajmy i nie wymagajmy nowych umów. Może wystarczyć ta nazywana starą, przy czym tu może coś wnieść administrator. Na wszelki wypadek przytoczę treść przepisu Kc: „Art. 678. § 1. W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy...”
6. Jeśli dodatek wychodzi, to niech tak będzie, tylko się cieszyć.
7. Tytuł prawny z zasady rozlicza administrator/zarządca (!) i nie ma podstawy, by urząd wyręczał go. Tak samo jest z powierzchnią i wydatkami.

PS. Żadna z powyższych moich uwag nie ma na celu podważanie ewentualnie odmiennej opinii miejscowego prawnika.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 9:14

Ok. Kodeks cywilny doczytałam, załóżmy że Pani przyniesie umowę i tytuł prawny zostanie uznany, ale nie brałabym pod uwagę wydatków z tejże umowy.

Ale nie za bardzo wiem co mam napisać w piśmie do zarządcy?
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 24 sty 2018, 22:52

Jasne, jeśli honoruje się teraz inne stawki, to w tym zakresie umowa jest nieaktualna.

Jeśli chodzi o administratora, to nie wiemy m.in. czy zna ustawę, dlaczego brak potwierdzenia wniosku, czy wnioskodawczyni kontaktowała się z nim i z jakim skutkiem, jakie ma umocowanie, na ile chce i umie współpracować, na jaki rachunek przelewać dodatki. Dobrze byłoby porozmawiać z nim osobiście. Jeśli nie da się telefonicznie, to proponuję napisać:
1) o numer rachunku bankowego (konieczne)
2) o kontakt z urzędem gminy w celu wyjaśnienia szczegółów działań związanych z dodatkami mieszkaniowymi
3) o okazanie w miarę możności pełnomocnictwa do reprezentowanie właściciela lokalu
4) przypomnienie, że do obowiązków jego należy w szczególności potwierdzenie wniosku w zakresie określonym przepisami.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x