Dostałam takie pismo z mojego urzędu wojewódzkiego w sprawie procedowanych zmian w zakresie ustawy o dodatku węglowym.
Punkt 3. Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji
emisyjności budynków - dodatek węglowy przysługuje bowiem w przypadku gdy głównym
źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza,
ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na
paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji
emisyjności budynków do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku
głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej
ewidencji emisyjności budynków.
Niech mi ktoś wyjaśni co to znaczy Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Nie rozumiem czy ktoś nie może iść poprawić, że nie zaznaczył że ma zainstalowany piec i eksploatowany??? naprawę nie macie takich przypadków.
Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji emisyjności budynków
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji emisyjności budynków
Chodzi o to, że ludzie masowo dokonują poprawek w tych deklaracjach do CEEB, tylko po to by otrzymać dodatek węglowy. W związku z czym, nie powinniśmy uwzględniać poprawek naniesionych po 11.08.2022, a nie dotyczy osób, które po tym dniu składały deklaracje po raz pierwszy lub zadeklarowały, że używają też inne źródła ogrzewania, których we wcześniejszej deklaracji nie uwzględniły
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
Re: Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji emisyjności budynków
no to nie rozumiem, poprawić deklaracji nie (ja nie wiem jak wygląda poprawianie deklaracji formalnie- bo się nie mogę dogadać z nikim z UM od tych nieszczęsnych deklaracji i nikt mi nie potrafi tego wytłumaczyć) ale nową złożyć może tak????nevermind pisze: 07 wrz 2022, 17:35 Chodzi o to, że ludzie masowo dokonują poprawek w tych deklaracjach do CEEB, tylko po to by otrzymać dodatek węglowy. W związku z czym, nie powinniśmy uwzględniać poprawek naniesionych po 11.08.2022, a nie dotyczy osób, które po tym dniu składały deklaracje po raz pierwszy lub zadeklarowały, że używają też inne źródła ogrzewania, których we wcześniejszej deklaracji nie uwzględniły
Czyli jak pan Staszek se nie zaznaczył, że eksploatuje piec(bo se pomylił) i pójdzie i powie że on składa nową deklarację ( a u mnie w um przyjmą na 100% bo wszystkie bzdury wprowadzają) to będzie ok???? to nic, że piec będzie jeden i ten sam ( panie w UM wprowadzą - usłyszałam, że co ludzie wypełniają, to oni przyjmują).....
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
U nas wygląda to tak, jeżeli ktoś złożył deklaracje źródeł ciepła w styczniu a teraz przychodzi i mówi, że jednak opala też węglem zimą i wcześniej zapomniało mu się, że piecokuchni nie zaznaczył tylko sam kocioł, to składa nową deklarację i jest to widoczne w systemie- zarówno stara jak i nowa deklaracja.
Nowa deklaracja z takimi poprawkami po 11.08.2022 nie powinna być uwzględniana, jeżeli przy wniosku o DW zaznacza kocioł ma paliwo stałe.
W mojej ocenie wszelkie poprawki po 30.06.2022 nie powinny być uwzględniane, bo to do końca czerwca można było zgłaszać piece
Nowa deklaracja z takimi poprawkami po 11.08.2022 nie powinna być uwzględniana, jeżeli przy wniosku o DW zaznacza kocioł ma paliwo stałe.
W mojej ocenie wszelkie poprawki po 30.06.2022 nie powinny być uwzględniane, bo to do końca czerwca można było zgłaszać piece
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Ale znowu zgadujemy. JEdni ze mozna składac nowe deklaracje na zapomniane kozy/piecokuchnie, a inni ze wszystko co zgłoszone po 11 sierpnia do odmowy. Nie wiadomo juz co ludziom mówić ani z iloscia dodatków ani z tym czy bedzie przysługiwac jesli dopiero dowiedzieli sie o zgłoszeniu pieca.
Oprócz Brak możliwości dokonywania zmian w deklaracjach złożonych do centralnej ewidencji emisyjności budynków - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Kominek bez żadnej funkcji
Dodatek osłonowy wpis CEEB
problemy z lokalmi wielorodzinnymi
budynek jednorodzinny i wydzielone lokale
Nieaktywne znaczniki w Sygnity- informacja dodatek węglowy
Watpliwości co do zamieszkiwania pod wskazanym adresem
pierwotna deklaracja w lutym i nastepna we wrześniu
Mąż z żoną osbno
Zmiana deklaracji po 11 sierpnia- co to oznacza?
dochód księdza - jak wprowadzić?
lokalna sieć ciepłownicz
Deklaracja ceeb
jak weryfikować zamieszkiwanie
węglowy - a baza pesel
plan z urzędu wojewódzkiego - węglowy
w jednym domu dwa piece eksploatowane