Brak odpowiedzi z ZUS - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 kwie 2024, 11:23

Maxima pisze:
10 kwie 2024, 9:27
Niestety ZUS nie udzieli raczej informacji. Odpisują, że mamy iść na wywiad
Udzielają odpowiedzi, przecież napisałam z resztą, że odnośnie jednej odpisali ale na pozostałe 2 jeszcze nie, ponieważ jak pytam o 3 osoby na jednym wniosku to oni nie odpowiadają na 3 osoby na raz tylko każde zaświadczenie przysyłają osobno.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 10 kwie 2024, 11:26

:-) pisze:
09 kwie 2024, 8:47
milena9204 pisze:
09 kwie 2024, 8:43
chodzi mi o wniosek o udostępnienie danych na jakie art.
ale Ty napisałaś, że ..."Wysłałam wniosek o udostępnienie danych do ZUS."... a jedynie, że czekasz na odpowiedź i nie wyrobisz się z wypłatą do 10 tego miesiąca...hmmm...to jeśli już wysłałaś...to po co pytasz :)....."Przysłali odpowiedź na 1 osobę, na 2 jeszcze nie...."
No bo pytałam jak robicie u siebie czy jak doślą te zaświadczenia po 10-tym to czy tworzycie dodatkową listę na tą jedną osobę czy dopiero w maju wyrównanie. Po to pytam.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 10 kwie 2024, 11:37

marzena123 pisze:
08 kwie 2024, 9:10
Pani złożyła wniosek na dm, ale nie miała decyzji z renty ani odcinków 3 osób z gospodarstwa domowego. Wysłałam wniosek o udostępnienie danych do ZUS. Przysłali odpowiedź na 1 osobę, na 2 jeszcze nie. Powiedzcie mi, bo musimy przygotować już listy wypłat czy jak doślą zaświadczenia po wypłatach to tej pani w maju z wyrównaniem będzie trzeba wypłacić ? co robicie w takich sytuacjach?
Nie wiem po co się bawisz w takie rzeczy. To klient składając wniosek ma obowiązek dołączyć wszelkie niezbędne dokumenty. Teraz to ty za niego kompletujesz dokumentację :) Dajesz wezwanie do gościa żeby uzupełnił w ciągu 7 dni zaświadczenia z ZUS o dochodach i tyle.
Swoją drogą dziwię się że ZUS w ogóle ci odpowiedział.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 10 kwie 2024, 11:56

dokładnie :) to wnioskodawca ma dochód przedstawić :)
a ja odpisałam na pytanie...przy kolejnej liście wypłat robisz dla tej osoby podwójną wypłatę...nie musi być oddzielna lista...choc nie wiem jak Ty te listy robisz...bo ja np w programie u siebie jesli decyzję wydaję po 10 kwietnia...a dodatek jest od 1 kwietnia przyznany...to wtedy zaznacza mi program...lub ja sama, że w maju będzie on na wypłacie x2 :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 10 kwie 2024, 12:39

Przecież mamy teraz ładny art. 7 ust. 13 u.d.m.:
"W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie."
Wysyłasz wezwanie, nie dostarczy to odmowa. Krótka decyzja, i po sprawie.
Komplikujecie sobie życie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 10 kwie 2024, 12:59

przepisy DodMieszkU przewidują jedynie wariant pośredni, czyli zwrócenie się do innych jednostek tej samej gminy z zapytaniem w przedmiocie ustaleń w zakresie dochodu osoby wnioskującej o dodatek mieszkaniowy.

na wnioskodawcy ciąży obowiązek dostarczenia wszystkich niezbędnych dokumentów wraz z wnioskiem ;) ;
Przecież mamy teraz ładny art. 7 ust. 13 u.d.m.:
dokładnie tak
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x