brak wyboru położnej a OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 sie 2021, 11:00

Witajcie. Jest sprawa. Szpital wysłał pismo do OPS z oświadczeniem kobiety po porodzie, że nie wyraża zgody ona na wybór położnej z rejonowego ośrodka zdrowia. Co OPS ma zrobic? Socjalny rozmawiał z tą kobietą, nie wpuszcza ona do domu, podaje że wszystko jest u niej w porządku i nie potrzebuje żadnego wsparcia z OPS i położnej też nie chce. Pismo ze szpitala zawiera dane adresowe kobiety z dopiskiem, że informacje wysłano na prośbę klientki do OPS. Czy można tak nie dokonać wyboru położnej ,, bo mi się tak podoba''? To nie jest pierwsze dziecko w/w. Nigdy nie miała położnej. Czekam na podpowiedzi :)
mbgops
Stażysta
Od: 11 gru 2018, 14:26
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 17 sie 2021, 15:04

Myślę, że służba zdrowia powinna wiedzieć czy można nie wybrać położnej - i jeśli nie można to zapewne mają jakieś procedury oprócz przesłania info do OPS.
Sugeruję dowiedzieć się jak to u nich przebiega (tel. do Szpitala, Przychodni, może NFZ).
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 18 sie 2021, 12:32

mbgops pisze:
17 sie 2021, 11:00
Czy można tak nie dokonać wyboru położnej ,, bo mi się tak podoba''?
Teoretycznie można, ale trzeba liczyć się z „sankcjami” typu zgłoszenie do Łopieki lub nawet do Sądu o wgląd w sytuację dziecka... Bo skoro beneficjent ma prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej, to zgodnie z ustawą z dnia 27 października 2017 r. (Dz.U.2021.1050 t.j.) o podstawowej opiece zdrowotnej, powinien wybrać sobie lekarza, pielęgniarkę lub położną, a oni gwarantują i mają obowiązek realizować określony katalog świadczeń (położna np.: wizyty patronażowe, porady, itp.). Jeżeli ktoś z tego nie korzysta (nie chce położnej) to istnieje obawa, że nie będzie również realizował np. obowiązkowych szczepień dziecka, a może niewłaściwie zajmuje się maluchem albo coś ukrywa (jakieś dysfunkcje, nieprawidłowości w funkcjonowaniu rodziny, może przemoc?). Dlatego piszą do nas - sprawdźcie sytuację tej rodziny i czy z dzieckiem na pewno wszystko w porządku... Normalna rzecz, gdzie diabeł nie może tam Łopiekę pośle ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 18 sie 2021, 13:33

Nie ma obowiązku korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Prawo to nie obowiązek. rownie dobrze mozna korzystac prywatnie jak przeciez wielu robi i nikt ich z tego powodu nie zgłasza ze maja np prywatnego pediatre. Wiele osób nie ma ochoty korzystac z nfzetowskiej połoznej szczegolnie gdy np wiedza ze przykładowo nie aktualizuje ona wiedzy (a zdarzaja sie takie). Niestety nie do wszystkich instytucji to dociera.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 18 sie 2021, 14:10

kalina.malina pisze:
18 sie 2021, 13:33
Nie ma obowiązku korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Prawo to nie obowiązek. rownie dobrze mozna korzystac prywatnie (...).
Oczywiście, że tak, podobnie jak nie ma obowiązku korzystania z publicznej edukacji. Ale skoro szpital pisze w tej sprawie do OPS, to jak rozumiem - jakiś tam „niepokój w nich zasiała”, a chodzi tu o prawidłowy rozwój lub bezpieczeństwo dziecka, a nie o to, że musi mieć położną z NFZ.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 19 sie 2021, 7:55

Do szpitala pismo, że podjęto działania w ramach posiadanych kompetencji.
A sądu wniosek o wgląd w sytuację dziecka.
Mnie zapala się czerwone światełko w momencie, gdy nie chcą nas wpuścić, żeby chociaż luknąć.
Ma prawo nie wpuścić nas, rodzina może w porządku, może jakaś eko, odżywiająca się promieniami słonecznymi itd. Ale ja w takich sytuacjach wysyłam wniosek do sądu - pałeczka przekazana.
Nawet bym się nie zagłębiała w przepisy dot opieki zdrowotnej.

A ogólnie to jestem zmęczona robieniem z nas śmieciarki i to za marne pieniądze. Chyba się wypaliłam :cry:
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 sie 2021, 8:13

Dajcie kobiecie spokój. Te wizyty położnych, to jest śmiech na sali. One tylko są po to by kasę sobie nabijać. Sama mam troje dzieci i naprawdę , bez jej wizyt świetnie bym sobie poradziła. Widzę, że aktualna władza, która odbiera nam wolność po kawałku, przewróciła w głowach niektórym na tych forach.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x