informowanie ZUS o zmianach pod kątem św. uzupełniającego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 sie 2021, 10:44

klient pobiera z ZUS świadczenie uzupełniające = 500 zł
ZUS przyznając je - prosi o informowanie o zmianach w zasiłku stałym klienta. wskazując na art 10 ustawy o świadczeniu uzupełniającym.
Tak więc mamy taki obowiązek - ale czy dotyczy to także świadczenia pieniężnego na żywność?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 18 sie 2021, 11:29

Świadczenia pieniężnego na żywność? Przecież to celówka (wypłacana periodycznie) ;)
Chodzi im o świadczenia wypłacane „ciągle”, takie jak nasz zasiłek stały czy pielęgnacyjny. O okresówki nie pytają, o świadczenia na żywność tym bardziej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 18 sie 2021, 14:55

Dzięki, zgadza się - pytali tylko o zasiłek stały - a właściwie to nie tyle pytali, co jakieś 1,5 roku temu przysłali zawiadomienie o tym, że klient ma od nich św. uzupełniające i mamy ich (ZUS) informować jak się zmieni wysokość stałego.
Obecnie o tym naszym obowiązku mówi art 10, ust 5 ustawy o św. uzupełniającym.

Jednak zakres świadczeń jest opisany w ww. ustawie w art 2, ust. 2 - jest tam informacja, że nie biorą pod uwagę świadczeń ze środków publicznych o charakterze jednorazowym.
Z tego powodu zacząłem się zastanawiać - bo niby św. pieniężne na zakup żywności to w istocie z. celowy a ten z założenia jest jednorazowy - ale wiadomo jak to jest z jego "jednorazowością".

ZUS na swojej stronie opublikował też - katalog świadczeń ze środków publicznych które liczą się przy ustalaniu wysokości św. uzupełniającego. Zasiłku celowego tam nie znalazłem więc ok.
Xman
Starszy referent

Napisano: 18 sie 2021, 15:14

Dzięki za info - o tym opublikowanym katalogu nie wiedziałem - a tam okresówkę jednak wpisali :shock: Ja miałem wiedzę z rozmowy z pracownikiem lokalnego ZUSu - kiedyś tam... Ale i tak pytają tylko o stały...
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 sie 2021, 8:25

Tak, okresowy też (to akurat mi pasuje do zapisu jako świadczenie niemające charakteru jednorazowego).
Ten katalog pewnie ułatwia pracownikom ZUS sprawę bo lista (z różnych źródeł) jest spora i nie muszą się zastanawiać co liczyć.
A pytają nas - zapewne jedynie o to, co poda im klient ubiegający się o św. uzupełniające (po sprawdzeniu czy jest w katalogu). Ze względu na wymogi do uzyskania tego świadczenia (stan zdrowia)- najczęściej będą to klienci, którzy u nas już dawno mają z. stały.

Aha! - zasiłek pielęgnacyjny (pisałeś wyżej jako przykład) - wygląda na to, że się NIE liczy do świadczenia uzupełniającego (art. 2, ust 2 ustawy o św. uzupełniającym go wyklucza, tym samym w katalogu rzeczy, które się liczą - go nie ma).
Xman
Starszy referent

Napisano: 19 sie 2021, 9:06

Tak, zgadza się. Już uzupełniłem niedostatki wiedzy...
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x