C1 - a jednak.............................................. - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 09 sie 2019, 9:51

lena8 pisze:Należy się tym, którzy się uczą albo pracują. Pozostali mają otrzymać opinię eksperta PFRON o rokowaniach do podjęcia pracy lub nauki w wyniku zaopatrzenia w wózek.
Przy czym zlecenie od lekarza na wózek specjalny potwierdzone w NFZ może być traktowane jak opinia eksperta, tylko w sytuacji jeżeli Oddział nie będzie organizował takich spotkań z ekspertem (wg kierunków).
jestem po rozmowie z Panią Porębą, którą zapytałem o tę sprawę, dowiedziałem się, że osoba, która ma zlecenie z NFZ na wózek specjalny, nie musi jechać do eksperta, pismo od Pani prezes to kropka nad "i" i basta :)

czyli pytam, jak mam osobę niezatrudnioną, niepracującą ale w wieku aktywności zawodowej i ze zleceniem z NFZ to czy taka osoba może dostać dofin. do wózka bez wizyty eksperta - MOŻE
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 09 sie 2019, 10:49

A ja mam pytanie, czy jak ktoś dostał w tamtym roku pomoc do C2 - wymiana akumulatorów, a teraz che składać wniosek na C1 - czy to coś przeszkadza ?
A jak to jest z tym zleceniem podbitym przez NFZ ? Osoba chce złożyć wniosek, pracuje, więc zlecenie nie jest tutaj wymagane.. a chce się też starać o środki NFZ, to jak to się ma do wkładu własnego 10 % ?
A czy lekarz ortopeda może wystawić zaświadczenie ?
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 13 sie 2019, 10:50

Jak wy rozumiecie zlecenie które należy dostarczyć do wniosku ? że jego się nie realizuje ?
Moniuszko
Referent

Napisano: 13 sie 2019, 13:15

Moniuszko pisze:Jak wy rozumiecie zlecenie które należy dostarczyć do wniosku ? że jego się nie realizuje ?
ehh to jedno pytanie, a kolejne jest takie czy to dofinansowanie z NFZ można uznać jako udział własny? u nas już zaczynają się tego typu telefony, Wnioskodawcy zostają o takiej możliwości poinformowani przez firmy ...
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 13 sie 2019, 13:40

Właśnie, u nas też już są telefony jak to jest z tym dofinansowaniem z NFZ, czy to jest już ich udział własny... nigdzie nie jest to wyjaśnione....
Moniuszko
Referent

Napisano: 13 sie 2019, 13:56

Nam PFRON napisał:
"Udział własny w programie nie może być finansowany ze środków algorytmowych, które to środki pochodzą z PFRON. Natomiast nie ma przeszkód, aby udział własny pochodził z NFZ."
olapcpr
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 7:47
Zajmuję się: AA

Napisano: 13 sie 2019, 15:06

Moniuszko pisze:Właśnie, u nas też już są telefony jak to jest z tym dofinansowaniem z NFZ, czy to jest już ich udział własny... nigdzie nie jest to wyjaśnione....
to jest taka sama sytuacja jak przy C3 i C4, gdzie dofinansowanie NFZ może być udziałem własnym
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 26 sie 2019, 12:27

To teraz pytania natury technicznej, nie zdarzyło mi się w C3 dofinansowanie z NFZ jak to się u Was odbywa nawet w odniesieniu teraz do wózków wpływa wniosek do wniosku kserujecie zlecenie na wózek potwierdzone przez NFZ i to jest kwota 3.000 tys i zakładamy że wózek to 13.000 tys więc możemy dofinansować max 10 tys z ASa, 3 tys to NFZ a jak to wygląda przy rozliczeniu na fakturce jest tylko informacja o dof z NFZ, prosicie o ksero zrealizowanego zlecenia ?
Kolejna kwestia to czy bierzemy pod uwagę tzw ponad standardowe wyposażenie ponieważ w drukach jest taka informacja nie znalazłam nic odnośnie możliwości zwiększenia dofinansowania z tego tytułu jak to było w latach wcześniejszych.
Z góry dziękuje za pomoc
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 26 sie 2019, 13:02

ewaaa pisze:To teraz pytania natury technicznej, nie zdarzyło mi się w C3 dofinansowanie z NFZ jak to się u Was odbywa nawet w odniesieniu teraz do wózków wpływa wniosek do wniosku kserujecie zlecenie na wózek potwierdzone przez NFZ i to jest kwota 3.000 tys i zakładamy że wózek to 13.000 tys więc możemy dofinansować max 10 tys z ASa, 3 tys to NFZ a jak to wygląda przy rozliczeniu na fakturce jest tylko informacja o dof z NFZ, prosicie o ksero zrealizowanego zlecenia ?
Kolejna kwestia to czy bierzemy pod uwagę tzw ponad standardowe wyposażenie ponieważ w drukach jest taka informacja nie znalazłam nic odnośnie możliwości zwiększenia dofinansowania z tego tytułu jak to było w latach wcześniejszych.
Z góry dziękuje za pomoc
Na fakturze powinno być adnotacja o NFZ. Kopię zrealizowanego zlecenia bym wziął - to potwierdzenie wpłaty udziału własnego.

Jeśli lekarz nie zaznaczy, że dodatkowe oprzyrządowanie wózka jest potrzebne, to ja bym go nie finansowała, jeśli wózkowicz zawnioskuje o takowy.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 27 sie 2019, 9:19

Witam
A ja chciałam dopytać czy zwracacie uwagę aby na zleceniu na zaopatrzenie w wybory medyczne była adnotacja przez lekarza że to jest wózek elektryczny??? czy jeśli jest że wózek specjalny i jest przybity limit z NFZ to uznajecie ze jest ok i można go przyjąć do C1? I jeszcze kwestia czy w momencie przyjmowania wniosku bierzemy oryginał zlecenia, które jest jeszcze nie zrealizowane i oddajcie je po ocenie merytorycznej do realizacji w NFZ?
AngelikaPCPR
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 10:30
Zajmuję się: AS

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x