Chorobowe asystenta rodziny
Re: Chorobowe asystenta rodziny
Gdyby ktoś z wielkopolski lub z podobnymi zapisami w umowie byłby na forum bardzo proszę o podpowiedź.
Ja jestem z wielkopolski i mam taką informację jak podałam wyzej
Rozumiem, a to pisałaś do nich o wyjaśnienie w tej kwestii? A jeśli chodzi o rozliczanie miesięczne dotacji to robisz tak jak ja, czyli dzielisz na 12 miesięcy i nie przekraczasz tej kwoty?
Również jestem z wielkopolski. Zrobiłam trochę inaczej i teraz zastanawiam się czy dobrze.
U mnie wyglądało to tak
Przykładowo asystent ma 3.000 wynagrodzenia z pochodnymi. Do 2.500 wynagrodzenie finansowane jest w ramach umowy. Otrzymałam dotację na asystenta 24.300, udział własny mam zapewnić na poziomie 5.700. Czyli dzielę 24.300/ 12 m-cy - miesięcznie mam 2.025 zł z dotacji co stanowi 81 %. 5.700/12 m-cy- 475 miesięcznie i stanowi 19%.
W m-cu gdy asystent nie chorował rozliczyłam to następująco:
3.000 - 2.500= 500 zł
500 zł środki własne ponad udział , 2.025 zł z dotacji, 475 zł udział własny.
W m-cu gdy chorował np.
2.800 wynagrodzenie w tym konkretnym m-cu gdy choruje (wszystko łącznie z wynagrodzeniem chorobowym i pochodnymi)
2.800- 500 (finansowanie ponad udział) = 2.300
2.300 x 81%= 1.863
2.300 x 19%= 437
Czyli dotację pomniejszam o kwotę 162 zł.
Udział własny pomniejszam o kwotę 38 zł.
Czy dobrze nie wiem. W zeszłym roku było dobrze tylko z tego co wiem osoba rozliczająca asystenta w WUW się zmieniła i nie wiem jakie spojrzenie na sprawę będzie miała nowa osoba.
U mnie wyglądało to tak
Przykładowo asystent ma 3.000 wynagrodzenia z pochodnymi. Do 2.500 wynagrodzenie finansowane jest w ramach umowy. Otrzymałam dotację na asystenta 24.300, udział własny mam zapewnić na poziomie 5.700. Czyli dzielę 24.300/ 12 m-cy - miesięcznie mam 2.025 zł z dotacji co stanowi 81 %. 5.700/12 m-cy- 475 miesięcznie i stanowi 19%.
W m-cu gdy asystent nie chorował rozliczyłam to następująco:
3.000 - 2.500= 500 zł
500 zł środki własne ponad udział , 2.025 zł z dotacji, 475 zł udział własny.
W m-cu gdy chorował np.
2.800 wynagrodzenie w tym konkretnym m-cu gdy choruje (wszystko łącznie z wynagrodzeniem chorobowym i pochodnymi)
2.800- 500 (finansowanie ponad udział) = 2.300
2.300 x 81%= 1.863
2.300 x 19%= 437
Czyli dotację pomniejszam o kwotę 162 zł.
Udział własny pomniejszam o kwotę 38 zł.
Czy dobrze nie wiem. W zeszłym roku było dobrze tylko z tego co wiem osoba rozliczająca asystenta w WUW się zmieniła i nie wiem jakie spojrzenie na sprawę będzie miała nowa osoba.
Dzięki bardzo za wyjaśnienie. A w tym roku też miałaś chorobowe?
Miałam w marcu i rozliczyłam tak jak podałam wyżej .. nie jestem pewna czy będzie dobrze .. myślę, że najlepiej byłoby jeszcze uzgodnić to z WUW bo teraz rozliczać to będzie inna osoba i może mieć inne podejście , tym bardziej, że w umowie niestety nie jest to jasno określone..
Ja dzwowniłam do WUW na sam koniec września i dostałam odpowiedź, że będzie zmiana osoby zajmującej się tym tematem, a ta która to robiła nie chce się podpisywać pod tym
Czy jest już nowa osoba nie wiem ale myślę, że warto by było zadzwonić.
Ja dzwowniłam do WUW na sam koniec września i dostałam odpowiedź, że będzie zmiana osoby zajmującej się tym tematem, a ta która to robiła nie chce się podpisywać pod tym
Czy jest już nowa osoba nie wiem ale myślę, że warto by było zadzwonić.
Raz dzwoniłam, ale niestety nie uzyskałam informacji które by rozwiały moje wątpliwości. Spróbuję jeszcze raz. Basia7, gdybyś ty też dzwoniła i dowiedziała się czegoś konkretnego daj tu znać proszę
u mnie jest taki zapis : " nie podlegają dofinansowaniu koszty zatrudnienia asystentów, inne aniżeli wynagrodzenie zasadnicze wraz z pochodnymi i dodatkiem za wieloletnią pracę" - czyli co? wynagrodzenie chorobowe nie podlega?
ja pokrywam z dotacji tak jak mam zapisane w umowie czyli wynagerodzenie zasadnicze , wysługa lat i pochodne do tego, reszta z własnych, mam zapis ze kwota dotacji nie może przekroczyć 80 % zadania ogółem, więc tak rozliczam żeby ten procent mi się zgadzał na koniec roku
Skąd macie taki zapis , że kwota dotacji nie może przekroczyć 80% wynagrodzenia z pochodnymi - my mamy umowę co do kwoty 2.500 z dotacji i nie ma tam żadnego zapisu odnośnie udziału procentowego dotacji do środków własnych.Pozdrawiam 

Oprócz Chorobowe asystenta rodziny - Księgowość przeczytaj również:
wydatek zgodny z planem ale bez środków
Koszt dowozu podopiecznego do DPS
Kontrola zarządcza
Rp-7
ASYSTENT RODZINY - KOSZTY DOJAZDU NA SZKOLENIE
wydatek strukturalny
wydatek niekwalifikowalny
zasiłek stały
przypis należności za usł.opiekuńcze
VAT - po szkoleniu
wydatek strukturalny za szkolenie i delegacje asystenta rodz