Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: sr/fa
- Kontakt:
Re: Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie
możecie powiedzieć jak wreszcie z orzeczenia z PZON? było przedłużenie z art. 6bb.. Nowe orzeczenie wydane 20.12.2024r. (juz nie kwalifikuje do ZP dalej), a ostateczne 10.01.2025r. I do kiedy przysługuje ZP? bo napisane do DNIA WYDANIA ostatecznego orzecz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW i FA
- Kontakt:
Re: Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie
Tom, rozumiem że nie robił byś nienależnie pobranych z uwagi na to że Pani z opóźnieniem otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności z WZON ?
Gdyby to ode mnie zależało to też bym nie robiła NP ale jednak muszę działać zgodnie z ustawą
Gdyby to ode mnie zależało to też bym nie robiła NP ale jednak muszę działać zgodnie z ustawą
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
no bardziej zgodnie z ustawą to właśnie jest nie robienie NP bo jak dla mnie to żadna sytuacja z art. 30 ust. 2 nie zachodzi 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW i FA
- Kontakt:
Art. 30. ust. 2 stanowi:
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania
Czyli mam rozumieć że gdyby Pani otrzymała i przedłożyła nam orzeczenie jeszcze w grudniu 2024 bądź w styczniu 2025 ale jeszcze przed wypłatą ŚP przez OPS to byłaby podstawa aby jej uchylić prawo do śp wcześniej i nie wypłacać za styczeń, ale w sytuacji gdy otrzymała orzeczenie w lutym, po wypłacie śp za styczeń to nie zachodzi sytuacja z art. 30 ust. 2 pkt 1 i nie ma podstawy do naliczania nienależnie pobranych świadczeń za styczeń 2025 a jedynie do uchylenia od lutego 2025?
A zasiłek pielęgnacyjny przysługuje Pani swoją drogą (orzeczenie PZON wydane do 31.10.2027)
Tom, czy ja dobrze rozumuję?
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania
Czyli mam rozumieć że gdyby Pani otrzymała i przedłożyła nam orzeczenie jeszcze w grudniu 2024 bądź w styczniu 2025 ale jeszcze przed wypłatą ŚP przez OPS to byłaby podstawa aby jej uchylić prawo do śp wcześniej i nie wypłacać za styczeń, ale w sytuacji gdy otrzymała orzeczenie w lutym, po wypłacie śp za styczeń to nie zachodzi sytuacja z art. 30 ust. 2 pkt 1 i nie ma podstawy do naliczania nienależnie pobranych świadczeń za styczeń 2025 a jedynie do uchylenia od lutego 2025?
A zasiłek pielęgnacyjny przysługuje Pani swoją drogą (orzeczenie PZON wydane do 31.10.2027)
Tom, czy ja dobrze rozumuję?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
dobrze rozumujesz, ale nawet to pomijając skoro ma nowe orzeczenie kwalifikujące, na które musisz przyznać świadczenie wstecz (od następnego miesiąca po wygaśnięciu decyzji przedłużającej) to jaki sens jest robić NP? zaliczyć wypłacone na poczet nowej decyzji i tyle 

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
My tak robimy, że zaliczamy wypłacone z przedłużek na poczet decyzji z przyznaniem wstecznym. Nie mam czasu na zabawę z NP jak się dalej kwalifikuje.
Oprócz Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
samotne
becikowe a zgon dziecka
Orzeczenie z wojewódzkiego zespołu
odsetki np szo od kiedy
Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?
Rodzicielski Bułgaria
składka zdrowotna od ŚP
ŚP na nowych zasadach, a Specjalny Ośrodek Wychowawczy
Ciaglosc zatrudnienia na przełomie dwoch okresow zasilkowych.
Wstrzymanie wypłaty renty rodzinnej
Awantura, Pani chce zwrócić ZP
rodzinne zł/zł, dochody męża a jgo śmierć
koordynacja matka z dzieckiem za granicą
Jakie świadczenia się należą
świadczenie rodzicielskie
nowe śp na dwoje dzieci jaka sentencja przy podwyższe kwoty