Cwaniak w sutannie nie zna Pisma Św. - HYdE PaRK

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 30 mar 2016, 13:49

Drogi Panie elmer.
Połowa wiernych, dorosłych jest przekonana, że Potop dotyczył całej ziemi, a Jezus urodził się w szopce, gdzie w dniu narodzin odwiedzili go 3 królowie, był wół, baranki i masa innych zwierzątek, Pan wybaczy- nie będe przepraszać za infantylne słownictwo- ponieważ oddaje poziom myślenia badanych. ( dotyczy odłamu chrześcijaństwa - Katolicyzm)
Po drugie- proszę mnie nie obrażać. Nie powiedziałam, że chrześcijaństwo to historia gwałtów, morderstw. Znam przykłady prawdziwego chrześcijaństwa: to siła, odwaga i poświęcenie. Chodziło o to, aby uświadomić Panu- że
zasługi idą w parze zazwyczaj ze zbrodniami i nie da się, w imię tej czy innej tendencji, usunąć na bok także ciemnej strony historii chrześcijaństwa.
A po trzecie. Nie ma koncepcji ..są dogmaty i doktryny. Nie ma styczności - może być spójność lub jej brak, a nauki dalsze najlepiej pobierać u Jezuitów.
Anioł

Napisano: 30 mar 2016, 14:42

Jezuici to akurat najbardziej lewacki odłam katolicyzmu.
Wolę pobierać nauki u Lefebrystów.

PS. Pisała Pani:
" one się uzupełniają , ba..zazębiają wręcz, kolokwialnie mówiąc.."
to kłamstwo jest, komunizm i chrześcijaństwo nie mają ze sobą nic wspólnego. O ile nie mówimy o teologi wyzwolenia (ale ta została potępiona).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 7:43

Nie mówimy tylko o Teologi wyzwolenia, historia zna wiele innych przykładów.Ponadto wydaje się, że nie została Ona potępiona w całości, a jeden z jej nurtów(Chrześcijaństwo w kontekście socjalizmu).
ps. W takim razie mi bliżej do lewackich Jezuitów a Panu liberalnych Lefebrystów? hmm..no nie wiem, nie wiem..
Anioł

Napisano: 31 mar 2016, 8:19

de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 8:41

Ma Pan rację, nie są.
Co do artykułu- do czego ma mnie przekonać? nie wiem.
Jeśli to dla dla Pana nie problem - proszę pod linkiem/ artykuł napisać swój wniosek. Taki abstrakt od siebie.Nie mogę sobie pozwolić na czytanie całych arykułów, analizę- w domu chętnie, aktualnie nie bardzo.
z poważaniem
Anioł

Napisano: 31 mar 2016, 9:29

Ja bardziej ze swojego podwórka. No widzi Pan ..? Pan lubi czytać, więc polecam.
https://www.kul.pl/ubostwo-quot-prezenta ... 57150.html
Anioł

Napisano: 31 mar 2016, 12:05

sorry, ale Franciszek teologicznie jest cieniutki (jego działania jako Papieża tez budzą kontrowersje - zachowuj się tak jakby to Nie Franciszek został Papieżem, a Papież Franciszkiem).
Teologia wyzwolenia jest ukrytym marksizmem i nie ma nic wspólnego z KK, tak samo jak nie mieli z nim nic wspólnego księża-patrioci
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 12:40

Nie zgadzam się z ani jednym Pana stwierdzeniem, więc dyskusja kompromisem się nie zakończy. Nie przekonują mnie Pana argumenty, ale też nie muszą, ponieważ nasze poglądy w tej kwstii utrwaliły się jak widać.
Działania każdego Papieża są w pewnym sensie kontrowerysjne, mniej lub bardziej - i co z tego, zazwyczaj połowa z nich i tak świętymi zostaje. Więc, jeśli coś ma faktycznie budzić kontrowersje, to chyba ten fakt, mnie bynajmniej dziwi.
Anioł

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x