czy aby wyrównać rolnikowi, musi być spełniony warunek.... - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 09 maja 2014, 9:36

mam56 pisze:zgodnie z Ustawą z 4 kwietnia 2014 , rolnik , małżonek lub domownik rolnika , jeżeli chce otrzymać ZDO , musi złożyć oświadczenie. O treści jak napisane w Ustawie . Nie innej , np. wymyślonej przez "Iks" . No to tyle .
Miłej pracy .

Nie 'musi napisać oświadczenie' tylko powinien zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa, a ten fakt potwierdzić oświadczeniem. Widzisz różnicę?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 9:41

Iks pisze:
mam56 pisze:zgodnie z Ustawą z 4 kwietnia 2014 , rolnik , małżonek lub domownik rolnika , jeżeli chce otrzymać ZDO , musi złożyć oświadczenie. O treści jak napisane w Ustawie . Nie innej , np. wymyślonej przez "Iks" . No to tyle .
Miłej pracy .

Nie 'musi napisać oświadczenie' tylko powinien zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa, a ten fakt potwierdzić oświadczeniem. Widzisz różnicę?
Pomyśl trochę , zanim zaczniesz stukać w klawiaturę .
Jeżeli składa oświadczenie , pod rygorem odp. karnej , to wcześniej co zrobił ???
mam56

Napisano: 09 maja 2014, 9:52

Przepraszam , jednak jeszcze raz do "Iks" :
Widzę , że masz trudności w zrozumieniu słowa pisanego w języku polskim . Wcześniej było napisane : "Nie przytaczaj orzeczeń Sądu , bo to nie stanowi prawa powszechnego ." A Ty znowu przeinaczasz , dla swojego wygodnictwa .
Ja naprawdę kończę polemikę z tobą .
mam56

Napisano: 09 maja 2014, 10:03

tak się zastanawiam ... tyle ludzi na forum a tylko Iks podważa decyzje przyznające wcześniej świadczenia pielęgnacyjne rolnikom /w tym postanowienia sądu/ i uważa że powinno się to wysłać do SKO i żądać zwrotu
oli01

Napisano: 09 maja 2014, 10:07

mam56 pisze:A Ty znowu przeinaczasz , dla swojego wygodnictwa .
No ale weź sobie sprawdź gdzie chcesz czym jest Uchwała NSA i jaki wpływ na orzecznictwo sądowe wywiera. Nie musisz mi wierzyć. Radcy zapytaj, albo do SKO zadzwoń.
oli01 pisze:a tylko Iks podważa decyzje przyznające wcześniej świadczenia pielęgnacyjne rolnikom
Nie tylko Iks. Poszukaj sobie postów w wątkach o rolnikach, pisał o tym i Kronos i Elmer i inni. Ja się udzielam w tym wątku akurat, ale naprawdę róbcie sobie jak chcecie - nie moja kasa i nie moja odpowiedzialność.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 10:10

oli01 pisze:tak się zastanawiam ... tyle ludzi na forum a tylko Iks podważa decyzje przyznające wcześniej świadczenia pielęgnacyjne rolnikom /w tym postanowienia sądu/ i uważa że powinno się to wysłać do SKO i żądać zwrotu
Bo dla wszystkich białe jest białe , czarne to czarne , a dla "Iks" białe to pomarańczowe , a czarne to .....
niunia

Napisano: 09 maja 2014, 10:17

mam56 pisze:
Iks pisze:
Miłej pracy .

Pomyśl trochę , zanim zaczniesz stukać w klawiaturę .
Jeżeli składa oświadczenie , pod rygorem odp. karnej , to wcześniej co zrobił ???
To mi się podoba jako zakończenie wątku .
gościu

Napisano: 09 maja 2014, 10:18

niunia pisze:a dla "Iks" białe to pomarańczowe , a czarne to .....
zielone
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 10:25

Iks pisze:
niunia pisze:a dla "Iks" białe to pomarańczowe , a czarne to .....
zielone
Właśnie . Trochę humoru w pracy , też nie zaszkodzi .
niunia

Napisano: 09 maja 2014, 10:51

a art.17 pkt.4 ustawy o opiekunach , ja do tej pory miałam pismo z MPIPS że cyt." posiadanie gospodarstwa rolnego i praca w tym gospodarstwie nie jest zatrudnieniem i inną pracą zarobkową, czyli posiadanie gospodarstwa przez osobę opiekującą się osoba niepełnosprawną nie uniemożliwia przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Istotne jest aby osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne opiekowała się osoba niepełnosprawną w stosunku do której osoba opiekująca się obciążona jest obowiązkiem alimentacyjnym. Organ administracji publicznej zgodnie z zasadą lekalizmu wyrażoną w art.6 Kpa zobowiązany jest działać na podstawie przepisów prawa, a nie kierować się rozstrzygnięciem sądu czy sko wydanym w indywidualnej sprawie tylko w tej sprawie."
A teraz jest wyraźny przepis nie tylko dla opiekunów art.17 pkt.4 ustawy o opiekunach.
grażyna3

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x