czy aby wyrównać rolnikowi, musi być spełniony warunek.... - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 09 maja 2014, 10:56

Ja rolnikom przyznawałam śp, ale składali oświadczenia , że nie pracują na gospodarstwie. Jest to zgodne z zaleceniami urzędu wojewódzkiego po kontroli. i tak robiłam.
urzędnik

Napisano: 09 maja 2014, 10:59

urzędnik pisze:Ja rolnikom przyznawałam śp, ale składali oświadczenia , że nie pracują na gospodarstwie. Jest to zgodne z zaleceniami urzędu wojewódzkiego po kontroli. i tak robiłam.
Dostaniesz rozgrzeszenie .
Gość

Napisano: 09 maja 2014, 11:03

grażyna3 pisze:a art.17 pkt.4 ustawy o opiekunach , ja do tej pory miałam pismo z MPIPS że cyt." posiadanie gospodarstwa rolnego i praca w tym gospodarstwie nie jest zatrudnieniem i inną pracą zarobkową, czyli posiadanie gospodarstwa przez osobę opiekującą się osoba niepełnosprawną nie uniemożliwia przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Istotne jest aby osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne opiekowała się osoba niepełnosprawną w stosunku do której osoba opiekująca się obciążona jest obowiązkiem alimentacyjnym. Organ administracji publicznej zgodnie z zasadą lekalizmu wyrażoną w art.6 Kpa zobowiązany jest działać na podstawie przepisów prawa, a nie kierować się rozstrzygnięciem sądu czy sko wydanym w indywidualnej sprawie tylko w tej sprawie."
A teraz jest wyraźny przepis nie tylko dla opiekunów art.17 pkt.4 ustawy o opiekunach.
Nowe zapisy w Ustawie z 4 kwietnia , zostały wprowadzone , aby nie było nieporozumień wynikających ze swobodnego interpretowania przepisów dot. rolników .
niunia

Strona 5 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x