czy Karta przysługuje młażonce ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 kwie 2019, 9:29

Pan miał 2 dzieci .Rozwiódł się , alimenty płacił. Dzieci dorosły. Ożenił się ponownie i ma teraz małe dziecko. Czy jego żonie obecnej żonie przysługuje Karta? Została nią gdy "jego" dzieci były już dorosłe.
Ola.G.
Praktykant
Od: 23 paź 2018, 14:54
Zajmuję się: FA/Pomoc materialna/KDR/ŚR

Napisano: 05 kwie 2019, 9:35

tak należy się jako małżonce rodzica który miał na utrzymaniu 3 dzieci
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 kwie 2019, 10:33

no nie wiem, czy się należy, skoro została małżonką, jak tamte dzieci były już dorosłe, czyli nie były już dziećmi, to jakie dzieci miała na utrzymaniu ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 05 kwie 2019, 11:03

poczatkujaca_91 pisze:no nie wiem, czy się należy, skoro została małżonką, jak tamte dzieci były już dorosłe, czyli nie były już dziećmi, to jakie dzieci miała na utrzymaniu ?

funkcja małżonka nie ma nic wspólnego z dziećmi, to zawsze tylko małżonek osoby która ma lub miała na utrzymaniu 3 dzieci, no w sumie trochę to jest dziwne ale co się dziwić :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 kwie 2019, 11:31

hmmm. to jak to rozumieć art. 4 pkt 1....
"Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.
Ja myślałam, że warunek tyczy się też małżonka, że ma mieć na utrzymaniu, skoro liczba mnoga....
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 05 kwie 2019, 13:46

ubu ma rację, karta należy się małżonkowi niezależnie czy kiedykolwiek nawet miał sposobność spotkać owe dzieci. Przecież nawet gdyby Pan był dłużnikiem i nie łożył na swoje pociechy to karta tak czy siak mu przysługuje.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x