czy ktoś wie? jeśli tak to dajcie znać - HYdE PaRK

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 21 lut 2011, 16:55

szukam odpowiedzi na pytanie:

czy urzędy obsługujące jednostki samorządu terytorialnego, chodzi konkrentnie o urzedy gmin, mają obowiązek umieszczania na stronach BIP tychże urzędów gmin uchwał rad gminnych, czy miejskich? Nie pytam, czy mogą, czy powinny, tylko czy mają obowiązek. Czekam też na odpowiedź z MSWiA w tej sprawie, ale przy okazji postanowiłem zapytać jeszcze na forum. Czy jest to sprawa o charakterze fakultatywnym czy obligatoryjnym? Bo np. sformułowanie, z którym kilkakrotnie się spotkałem np. \"powinny zamieszczać\", czy \"powinny publikować\" nie wskazuje wg mnie jednoznacznie na istnienei obowiązku, bądź jego nieistnienie w tej materii. Chyba nawet w ustawie o BIP nie ma jednoznacznego określenia (jakiś czas temu ją czytałem i raczej nie znalazłem wyjaśnienia, więc piszę chyba).

~Łukasz

Napisano: 21 lut 2011, 20:38

no jak tam, wie ktoś jak to jest z tym BIP-em?
~Łukasz

Napisano: 21 lut 2011, 21:35

zapytaj w urzędzie - to takie proste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~odpowiedź

Napisano: 21 lut 2011, 21:43

chętnie... żeby tylko wiedzieli, jaka jest odpowiedź
~Łukasz

Napisano: 21 lut 2011, 22:15

Biuletyn Informacji Publicznej to urzędowy publikator teleinformatyczny, którego celem jest udostępnianie informacji publicznej w postaci ujednoliconego systemu stron (art. 8 ustawy o dostępie do informacji publicznej).

Art. 4.
1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz
inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności:
1) organy władzy publicznej,
2) organy samorządów gospodarczych i zawodowych,
3) podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa,

USTAWA
z dnia 6 września 2001 r.
o dostępie do informacji publicznej

Opracowano na podstawie
Dz. U. z 2001
r. Nr 112, poz. 1198,
z 2002 r. Nr 153, poz.
1271, z 2004 r. Nr
240, poz. 2407, z 2005
r. Nr 64, poz. 565, Nr
132, poz. 1110, z 2010

i na koniec link
https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0011121198

proste - proste ale po co szukać prościej zapytać nie ?

r. Nr 182, poz. 1228.
~odpowiedź

Napisano: 21 lut 2011, 22:37

gdybyś zrozumiał/a moje pytanie, to oczywiście Twoja odpowiedź byłaby dorzeczna, a tak... jest niedorzeczna.

Swoją drogą, to jesteś lepszy/a niż pracownik departamentu administracji publicznej w MSWiA, z którym dziś rozmawiałem telefonicznie, a który to człowiek stwierdził, że nie ma pewności i musi sprawdzić, a odpowiedź da mi jutro w godzinach dopołudniowych.
~Łukasz

Napisano: 21 lut 2011, 22:40

oczywiście pracownik w ministerstwie nie musi być alfą i omegą, ale zawsze coś to znaczy. Pracuje z pewnymi dokumentami i przepisami na codzień i nie ma pewności. Tyle, należy Mu oddać, że nie zbył mnie prostacko, lecz zadeklarował dać odpowiedź. Podał swoje namiary (imię nazwisko, nr telefonu) i określił przedział godzinowy, w którym można go złapać pod telefonem.
~Łukasz

Napisano: 21 lut 2011, 23:05

może istotne będzie dopowiedzenie, że zależy mi na precyzji odpowiedzi, ponieważ uważam, że jeśli ustawa zobowiązuje do zamieszczania info na BIP, to dlaczego są gminy, które tego nie robią, a w każdym razie nie na bieżąco? Ponadto jeśli nie mam np treści uchwały rady na stronie BIP gminy, a jest obowiązkiem zamieszczenie treści uchwały na BIPie, to dlaczego mam jako mieszkaniec składac wniosek o udostępnienie inf. publ. np. w postaci kserokopii i jeszcze za nią zapłacić? Gdyby uchwała była na stronie BIP, nie poniósłbym kosztów wytworzenia kserokopii tekstu tej uchwały. Np. ostatnio zapłaciłem 12 zł. za kserokopię 12 stron załącznika do pewnej uchwały. Gdyby treść uchwały razem z załącznikami (bo tylko wtedy było by to komplementarne) znajdowała się na stronie BIP urzedu gminy, wówczas m. in. zaoszczedziłbym 12 zł. i czas, który musiałem poświęcić na wizytę w urzędzie, dojazd i powrót. itp. Jest różnica między obowiązkiem a jego brakiem w poruszanej przeze mnie kwestii? \"Prawie\" robi wielką różnicę.
~Łukasz

Napisano: 22 lut 2011, 0:50

to ty czekasz na odpowiedź tłuka rządowego - boski jesteś w swojej naiwności!!!!!
~odpowiedź

Napisano: 22 lut 2011, 17:43

ty startowałeś do władzy publicznej \"obowiązanej do udostępniania informacji publicznej\" to ty Łukaszu się dziwisz jaką mamy władzę - taką jak ty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I dlaczego pytasz MSWiA a nie RCL.
~i...

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x