czy mogę to ujawnić? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 kwie 2009, 10:39

Witam. Dzisiaj nasz Wójt poprosił mnie o ujawnienie nazwisk osób, które korzystają z Poradni Uzależnień. Czy mogę mu takiej inf. udzielić? Wydaje mi się, że nie, no bo czemu ma to służyć? Z drugiej strony.. to Wójt i nie wiem, jak zareaguje na odmowę. Proszę o inf.
~Bronka

Napisano: 23 kwie 2009, 10:45

no właśnie, ja też mam te same dylematy. Jak się ma udzielanie informacji o prowadzonym postępowaniu lub zakończeniu sprawy, takim instytucjom jak pomoc społ. , policja, prokurator ? Obowiązuje przecież ustawa o ochronie danych osobowych i w razie jej naruszenia, konsekwencje dla osoby prowadzącej dokumentację Komisji, mogą być bardzo poważnie. Jakie praktyki są u Was?
~elka

Napisano: 23 kwie 2009, 10:48

na jaki art. mam się powołać jesli mu odmówię ?
~Bronka

Napisano: 23 kwie 2009, 10:52

Elka - ustawa o ochronie danych osobowych nie wyklucza i nie uniemozliwia współpracy OPS z takimi instytucjami jak Policja, sad, prokurator. Czasami na etapie prowadzonego postępowania wrecz mamy obowiązek sie kontaktowac z w/w instytucjami a one z nami
nie przesadzajmy z tą ustawą o ochronie danych osobowych

Bronka - ja bym nic nie pisał. \"Na gębę\" mu powiedz to co chce.
~Józik

Napisano: 23 kwie 2009, 10:55

Bronka - oczywiscie zakładam ze Wójt chce wiedziec nie wiadomo po co i dlaczego...
Bo jeśli np. chce informacji o tym czy dane osoby /rodziny korzstaja z pomocy OPS np. w związku z ich wnioskiem do gminy o np. umorzenie zaległego podatku...to jak najbardziej..ale wtedy wojt powinien do ciebie przysłac stosowen pismo i wtedy odpowiedz
~Józik

Napisano: 23 kwie 2009, 11:00

Józik- na co dzień współpracujemy i to całkiem nieźle. Tylko bardziej ,,telefonicznie\'\' niż ,,papierowo\'\':) życzę miłego dnia:)
~renata

Napisano: 23 kwie 2009, 12:21

dziękuję wszystkim !!
~Bronka

Napisano: 11 maja 2009, 19:02

Widzę, że pracownik chce byc wazniejszy i madrzejszy od pracodawcy ha, ha ha
~xz

Napisano: 13 maja 2009, 12:19

a ja widzę, że pracownik jest ostrożny i chce działać w imieniu litery prawa. Kiedy coś się wydarzy, pracodawca mu powie ,,trzeba znać się na przepisach, moim prawem było zapytać, ale Twoim nie udzielić mi odpowiedzi\'\'. Pracowniku, tak trzymaj!
~elka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x