Witam serdecznie mam wielką prośbę, a mianowicie- chce zwrocić się do GOPS-u z pismem, czy dany Kowalski podlega opiece GOPS-u i jakie sa np. jego warunki np. mieszkaniowe? Pracownik odpowiedzial mi ze musze zwrocić sie do niego z wnioskiem o udosteonienie danych - ale nie wiem na jaka postawe prawna się powołać?! Proszę o pomoc wszystkich bardziej doświadczonych w tym fachy niż Ja. Pozdrawiam
Myślę, że Ty jako Ty czyli osoba prywatna to nie powinnaś się zwracać z zapytaniem o takie sprawy bo niezależnie od podstawy prawnej odpowiedzi z żądanymi danymi nie powinnaś otrzymać
Co innego jeśli jesteś klientem/beneficjentem pomocy społecznje - wtedy masz prawo wglądu do swoich akt (ale raczej nie korzystasz z pomocy społecznej - wnioski takie wynikają ze stawianych pytań)
Jeśli reprezentujesz którąś z instytucji upoważnionych ustawowo do wlądu i dostępu do tego typu danych to na pewno precyzują to przepisy szczegółowe dotyczące Twojej instytucji
myślę, że mm, reprezentuje instytucję, a zatem o udostępnienie informacji na temat Kowalskiego powinna wystąpić na wniosku , powołując się na art. 23 ust. pkt 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych. Dopuszcza on przetwarzanie danych z uwagi na konieczność wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego. Wówczas nie jest wymagana zgoda strony na udostępnianie jej danych komukolwiek.
Przepraszam za niezbyt pełne opisanie tematu ale komputer mi padł:) A mianowicie tak: jestem członkiem GKRPA i jednocześnie sekretarzem tej komisji- przypisanie z urzedu zajęcie,ale chyba jak większość to ma . Dostałam wniosek o zbadanie sprawy w danej rodzinie pod względem nadużywania alkoholu. Chce zwrócić się do Policji oraz do GOPSu cy owa rodzina jest im znana i jakie warunki tam panują, bo w piśmie jest słowo że jest to mieszkanie w opłakanym stanie. Proszę o pomoc.
ja też jestem sekretarzem komisji i jednocześnie pełnomocnikem, na co dzień pracującym u urzędzie, a zatem wszelka korespondencja ,,wychodzi\'\' z urzędu. Oznacza to, że obowiązują mnie podstawowe przepisy dot. administracji, tj. kpa i ustawa o ochronie danych osobowych. Ty też nie działasz w oderwaniu. Komisja zazwyczaj jest przy urzędzie gminy lub ops.
Tak komisja jest przy urzędzie, tylko że gops odmawia mi udzielenia informacji gdyż opierają się ustawą o ochronie danych osobowych i tajemnicą służbową! Powiem wprost-nie mażadnej współpracy z GOPSem!