udostępnienie danych z GOPS - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 kwie 2009, 10:17

Witam serdecznie mam wielką prośbę, a mianowicie- chce zwrocić się do GOPS-u z pismem, czy dany Kowalski podlega opiece GOPS-u i jakie sa np. jego warunki np. mieszkaniowe? Pracownik odpowiedzial mi ze musze zwrocić sie do niego z wnioskiem o udosteonienie danych - ale nie wiem na jaka postawe prawna się powołać?! Proszę o pomoc wszystkich bardziej doświadczonych w tym fachy niż Ja. Pozdrawiam
~mn

Napisano: 23 kwie 2009, 10:35

Żaden OPS nie udzieli Ci takiej odpowiedzi jeżeli nie masz do tego delegacji w ustawie na której pracujesz.
~New

Napisano: 23 kwie 2009, 10:35

Myślę, że Ty jako Ty czyli osoba prywatna to nie powinnaś się zwracać z zapytaniem o takie sprawy bo niezależnie od podstawy prawnej odpowiedzi z żądanymi danymi nie powinnaś otrzymać

Co innego jeśli jesteś klientem/beneficjentem pomocy społecznje - wtedy masz prawo wglądu do swoich akt (ale raczej nie korzystasz z pomocy społecznej - wnioski takie wynikają ze stawianych pytań)

Jeśli reprezentujesz którąś z instytucji upoważnionych ustawowo do wlądu i dostępu do tego typu danych to na pewno precyzują to przepisy szczegółowe dotyczące Twojej instytucji
~Józik

Napisano: 23 kwie 2009, 10:52

myślę, że mm, reprezentuje instytucję, a zatem o udostępnienie informacji na temat Kowalskiego powinna wystąpić na wniosku , powołując się na art. 23 ust. pkt 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych. Dopuszcza on przetwarzanie danych z uwagi na konieczność wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego. Wówczas nie jest wymagana zgoda strony na udostępnianie jej danych komukolwiek.
~renata

Napisano: 23 kwie 2009, 10:54

art. 23, ust. 1, pkt 4 - teraz jest tak, jak być powinno:)
~renata

Napisano: 27 kwie 2009, 21:09

Przepraszam za niezbyt pełne opisanie tematu ale komputer mi padł:) A mianowicie tak: jestem członkiem GKRPA i jednocześnie sekretarzem tej komisji- przypisanie z urzedu zajęcie,ale chyba jak większość to ma . Dostałam wniosek o zbadanie sprawy w danej rodzinie pod względem nadużywania alkoholu. Chce zwrócić się do Policji oraz do GOPSu cy owa rodzina jest im znana i jakie warunki tam panują, bo w piśmie jest słowo że jest to mieszkanie w opłakanym stanie. Proszę o pomoc.
~mn

Napisano: 29 kwie 2009, 9:59

ja też jestem sekretarzem komisji i jednocześnie pełnomocnikem, na co dzień pracującym u urzędzie, a zatem wszelka korespondencja ,,wychodzi\'\' z urzędu. Oznacza to, że obowiązują mnie podstawowe przepisy dot. administracji, tj. kpa i ustawa o ochronie danych osobowych. Ty też nie działasz w oderwaniu. Komisja zazwyczaj jest przy urzędzie gminy lub ops.
~inka

Napisano: 06 maja 2009, 0:43

Tak komisja jest przy urzędzie, tylko że gops odmawia mi udzielenia informacji gdyż opierają się ustawą o ochronie danych osobowych i tajemnicą służbową! Powiem wprost-nie mażadnej współpracy z GOPSem!
~nina

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem