pomoc finansowa na dojazdy na terapię - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 27 mar 2009, 15:58

Proszę mi powiedzieć dlaczego GKRPA ze swojej puli nie finansuje alkoholikom (którzy są w trudnej sytuacji finansowej) dojazdów na terapię? Jak to jest, mogą pomóc czy nie chcą pomóc???
~oki

Napisano: 27 mar 2009, 21:09

my zwracamy koszty podróży
~deny

Napisano: 28 mar 2009, 22:03

my także. rozliczają się na podstawie biletów.
~podinsp

Napisano: 30 mar 2009, 9:40

my też zwracamy koszty dojazdu na terapię. Podstawą jest zapis w gminnym programie. Jeżeli takiego nie ma, to nie ma podstaw do zwrotu.
~ewa

Napisano: 30 mar 2009, 15:44

U nas jest zwrot kosztów dojazdów na terapię osób uzależnionych i członków rodzin uczestniczących w terapii. Osoba dostarcza bilet autobusowy i zaświadczenie z Poradni Leczenia Uzależnień, gdyż czasami zdarza się że osoba jedzie na zakupy, nie na leczenie. Zapis w programie jest oczywiście.
~Jasiek

Napisano: 30 mar 2009, 16:31

u nas też jest zapis w programie,a zwrot kosztów na podstawie pieczątek z ośrodka terapii potwierdzających uczestnictwo
moja poprzedniczka nie wymagała dołączenia biletów i mam obawy,że jednak to jest błąd
~deny

Napisano: 30 mar 2009, 16:55

deny, u nas jest identycznie jak u was i ja rówież mam wątpliwości, ale wykonuje wolę ważniejszych:)
~ewa

Napisano: 30 mar 2009, 20:14

Dziękuję za wypowiedzi.Przewodnicząca nasza która jest alkoholiczką (nie pijącą od 8 lat) twierdzi,że ona alkoholikom nie będzie pomagać i odsyła delikwentów do Ośrodka Pomocy Społecznej a u nas wiadomo wywiad i przeważnie dochody są wyższe od kryterium dochodowego,więc trzeba przyznawać zas.celowe specjalne.I po co tak gmatwać sytuację, próbuję od kilku lat z tym \"walczyć\" ale przegrywam może dlategio, że w skład komisji nie wchodzi żaden pracownik socjalny.
~oki

Napisano: 03 kwie 2009, 16:53

w marcowym numerze miesięcznika ..Świat Problemów\'\' w dziale dotyczącym porad prawnych jest odniesienie do refunadowania kosztów dojazdu na terapię. Według prawnika PARPA, jest to wydatek nieuzasadniony!
~renata

Napisano: 06 kwie 2009, 13:58

~oki Proszę mi powiedzieć dlaczego GKRPA ze swojej puli nie finansuje alkoholikom (którzy są w trudnej sytuacji finansowej) dojazdów na terapię? Jak to jest, mogą pomóc czy nie chcą pomóc???

Na tak zadane pytanie odpowiem pytaniem: Z czego i z jakich kryteriów wynika trudna sytuacja finansowa :
1. Z uznaniowości komisji?
2. Z zasad określonych w Gminnym Programie?
3. Z zarządzenia Burmistrza, Wójta?
Brak podstawy prawnej i faktycznej by takie zasady określić!

A może to tak jak mowi ustawa o pomocy społecznej tzn:
1. Ustawa określa alkoholizm jako przyczynę udzielenia pomocy
2. Ustawa jasno określa kryteria wedle których tą pomoc się udziela

Z całym szacunkiem do pracy pracowników socjalnych, ale wydatek taki z GP PiRPA jest nieuzasadniony u musi być udzielona pomoc z OPS

Nie wspomne juz nawet o tym, że przy wydawaniu pieniędzy publicznych wydatki muszą być dokumentowane dowodami księgowymi (tzn: faktury i rachunki) a bilet autobusowy takim dowodem nie jest, ani też żadne pieczątki poradni też nie są dowodami księgowymi.
Pozdrawiam
~Waldek

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x