Czy może zmusić moją mamę do płacenia za pobyt w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lip 2012, 20:37

Witam
Stan mojej babci niedawno bardzo się pogorszył. Wymaga ona opieki 24/4. Nie może się ruszać, ani niczego koło siebie zrobić.
Do tej pory opiekowała się nią jej siostra która mieszkała parę przystanków dalej. Ale po pogorszeniu sie stanu babci - pod całodobową opiekę namówiła ją by zgłosiła się do Domu P. Społecznej. Emerytura babci nie wystarczy jej na pobyt tam. Ma też mnóstwo drogich lekarstw do kupna co mięsiąc.
I chcą moją mamę obciążyć brakującą sumą. Tylko że....
Mama już niejednokrotnie proponowała swojej mamie, żeby wprowadzia się do niej. Są tam znakomite warunki i miałaby ciągła opiekę. Babcia jednak kategorycznie się na to nie zgadza, mimo iż wie że obciąży finansowo swoją córkę idąc do DPS. Ubzdurała sobie, albo tak ją pokierowała jej siostra, że ona musi w Krakowie mieszkać (mama mieszka dalej).
Co zrobić w takiej sytuacji? Mama nie pieniędzy by dokładać się za taki pobyt w DPS. Licząc dochody na osoby na utrzymaniu kwalifikuje się. Ale z pieniędzmi u nas strasznie słabo. Tata jest chory na cukrzyce i idzie sporo na insuline. W dodatku mama pomaga mi w opiece nad starszym 4 letnim synkiem, który jest chory na atopowe zapalenie skóry, astmę. Ja jestem samotną matką, zarabiam zaledwie 600zł (pół etatu), a alimenty i tak w calości idą za opłacanie przedszkola. Bez pomocy mamy finansowej nie byłoby mnie stac na leki i mąsci dla dziecka, których koszta miesięczne są kosmiczne.
Rodzice biorą kredyty by opłacić poprzednie, na debetach w banku sa miesiąc w miesiąc.
Co zrobić w takiej sytuacji? Sąd pewnie obliczy tą średnią w której mama się mieści i każe jej płacić. Czy da się jakoś udowodnić, że mimo iż się mieści w średniej nakazującej jej dopłacać za DPS nie stać ją na to?
Bardzo prosze o poradę, informacje w tej sprawie. Jestem załamana.
~Kamila

Napisano: 20 lip 2012, 23:03

Przestań się tak przejmować jeżeli babcia wyrazi zgodę na pójście do DPS to 70% jej dochodów będzie potrącanych z emerytury, a różnicę za pobyt pokrywa gmina , lub dzieci zobowiązne do alimentacji.
W takim przypadku gmina zawiera umowy z dziećmi do pokrywania róznicy,ale to wcale nie oznacza,że twoja matka musi dopłacać.
Jeżeli zostanie przeprowadzony wywiad u twojej matki i ona wykaże swoje dochody ,oraz koszty leczenia to może się okazać,ze ją nie stać na dopłatę.
~Ola

Napisano: 22 lip 2012, 0:32

Idź do MOPS wszystko ci wytłumaczą
~KAMA

Napisano: 22 lip 2012, 19:37

W MOPS tak wytłumaczą żeby sami jak najmniej płacili, zwłaszcza jak się zorientują że osoba nie bardzo się orientuje.
~mańka

Napisano: 31 lip 2012, 6:05

Elementium-Coated Geode only drops primary stat (red, pulpre, orange) epic gems and will always give you an epic gem.разве синий и желтый?
~Mohammad

Napisano: 01 sie 2012, 17:04

można jak ops się dobrze za to zabierze to tak . wprawdzie w ustawie o pomocy społecznej nie ma o tym mowy, ale jest jeszcze kodeks rodzinny i opiekuńczy a tam pisze kto uchyla się od dostarczania środków na utrzymanie ........to grozi chyba 3 lata?
~ mikka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x