Wnuczek chcę się ubiegać o SZO na dziadka, dziedek jest w związku małżeńskim, dziedek ma jedną córke ( matka osoby ubiegające się ) córka opłaca sobie KRUS i chę aby to jej syn pobierał SZO (Pani nie chce aby KRUS ja wyłaczył z ubezpieczenia, NIE POSIADA ŻADNEGO ORZECZENIA O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI ) CZY W TAKIEJ SYTUACJI PRZYZALIBYŚCIE SZO DLA WNUKA ????
a dlaczego nie, jeśli wnuk sprawuje opiekę i są spełnione pozostałe warunki to tak, liczy się "kto pierwszy się zgłosi" o SZO, jest na ten temat informacja na stronie MPiPS, my przyznajemy.
Ja też teoretycznie nie badam kolejności, ale wyjdzie ci w wywiadzie, czy wnuczek się naprawdę opiekuje, czy tylko taka przykrywka, bo córka "nie chce aby KRUS ją wyłączył z ubezpieczenia". Rozumiem, że z tym dziadkiem mieszkają 3 osoby, które nie pracują, w tym przynajmniej jedna jest rolnikiem. Trzeba ustalić dlaczego te 2 osoby (żona i córka) się nie opiekują, że aż wnuczek nie może podjąć zatrudnienia. Jeżeli w wywiadzie będzie ustalone, że wszyscy się opiekują "po trochu", to ja bym raczej nie przyznała świadczenia.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Art. 128 Krio, obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Art. 129 § 1 Krio, obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi. Krewnymi w linii prostej są osoby pochodzące jedna od drugiej. Rozróżnia się tu linię wstępnych, czyli rodziców, dziadków, pradziadków, prapradziadków itd. oraz linię zstępnych, czyli dzieci, wnuków, prawnuków, praprawnuków itd..
Art. 132 Krio, obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności, albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
Art. 6 Kpa, organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa.
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań