macierzyński a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 06 maja 2015, 13:32

Umowa o pracę do dnia porodu. Teraz zasiłek macierzyński z ZUS. Czy osobie pobierającej zasiłek macierzyński można przyznać świadczenie pielęgnacyjne z tytułu opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem ( tym na które pobiera macierzyński) ?
aaa
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 15 maja 2014, 13:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 13:37

Nie bo macierzynski to dalszy ciag zatrudnienia
To ja

Napisano: 06 maja 2015, 13:45

II SA/Go 566/14 - Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z 2014-09-18
kmi

Napisano: 06 maja 2015, 14:31

To ja pisze:Nie bo macierzynski to dalszy ciag zatrudnienia
n no nie .. jeżeli jest to macierzyński po utracie zatrudnienia to nie jest to przesłanką negatywną do przyznania śp
ja jakiś czas temu miałam taki przypadek ale moja kierowniczka sie uparła, że nie przyznajemy .. podpowiedziałam dziewczynie odmowę i SKO przyznało :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 14:49

ewalu pisze:
n no nie .. jeżeli jest to macierzyński po utracie zatrudnienia to nie jest to przesłanką negatywną do przyznania śp
ja jakiś czas temu miałam taki przypadek ale moja kierowniczka sie uparła, że nie przyznajemy .. podpowiedziałam dziewczynie odmowę i SKO przyznało :D
Bo twoja kierowniczka jest niestety madrzejsza od ciebie i dobre ma stanowisko
Lhfda

Napisano: 06 maja 2015, 15:23

Lhfda pisze:
ewalu pisze:
Bo twoja kierowniczka jest niestety madrzejsza od ciebie i dobre ma stanowisko
:lol: :lol: :lol: :lol: jak przeczytała uzasadnienie sko to uszy skuliła po sobie i cały dzień jej nie widziałam :) .. wskaż w naszej ustawie zapis , że śp nie należy się po utracie zatrudnienie bo jest macierzyński :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 15:55

Fakt tego nie ma ale sa wyroki sadowe ktore maja sluszne uzasadnienie ze zasilek macierzynski jest rekompensata utraty zatrudnienie czyli tak jakby nadal w stosunku dana osoba byla
Lhfskgf

Napisano: 06 maja 2015, 15:59

Zasiłek macierzyński jest konsekwencją zatrudnienia. Wynika z niego bezpośrednio. Skarbowy też go klasyfikuje jako dochód pochodzący z zatrudnienia.

Nie przyznałbym świadczenia pielęgnacyjnego.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 16:17

no cóż .. moje sko przyznało i ja się z tego cieszę :)
west pisze:Skarbowy też go klasyfikuje jako dochód pochodzący z zatrudnienia.
coś nowego :D .. zatrudnienie to chyba z umowy jakiejś wynika :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 18:59

[quote="ewalu"]no cóż .. moje sko przyznało i ja się z tego cieszę :)[quote="]

Ale tu nie ma nic do śmiechu tylko współczuć kto u ciebie w SKO pracuje
Był to pewnie jednostkowy przypadek
gościu

Strona 1 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU