czy przyznać kartę?

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
wkz

czy przyznać kartę?

Post autor: wkz »

Mam rodzinę, która składa się z małżonków i dwójki wspólnych dzieci, ale mąż ma jeszcze jedno dziecko z inną panią, czy w takim przypadku należy się dla niego karta dużej rodziny?
MyBoo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: czy przyznać kartę?

Post autor: MyBoo »

Dla Pana jak najbardziej bo ma 3 dzieci.
wkz

Post autor: wkz »

a dla dzieci?
MyBoo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Oczywiście że dla dzieci również.
Paweł78

Post autor: Paweł78 »

Mam identyczną sytuację, a co z żoną (wg ustawy małżonek rodzica również jest uprawniony do karty)??
MyBoo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Tak ale dziecko Pana które nie jest dzieckiem Pani zapewne z nimi nie zamieszkuje, na pewno zamieszkuje ze swoją matką więc żona tego Pana ma nadal 2 dzieci nie troje więc ja bym żonie nie przyznała.
Paweł78

Tak jak mówisz dziecko mieszka z matka a facet jest zobowiązany do alimentacji, ale zastanawia mnie § 2.1 - do korzystania z programu są uprawnieni.... i jak byk jest napisane że małżonek rodzica. Zgłupiałem :o
MyBoo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Ja bym przyznała kartę żonie jeśli by to trzecie nie wspólne dziecko było na wspólnym utrzymaniu tych małżonków, jeśli nie jest to Pan otrzymuje kartę ale żona niestety nie. Według rozporządzenia dzieci muszą być na utrzymaniu małżonków, a na utrzymaniu żony jest tylko 2.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mkaz »

a ja bym przyznała bez żadnego ale żonie, jeżeli jej mąż płaci alimenty na to dziecko wszystko idzie ze wspólnego budżetu domowego. Poza tym spełniony jest warunek, są małżeństwem więc ona też zdobywa uprawnienia pomimo, że ma tylko 2 dzieci
Paweł78

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Osobiście jestem skłonny wydać kartę dla małżonki.
ODPOWIEDZ