czy uchylałyście ZDO z powodu braku opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 16 cze 2015, 11:16

Wiesz Remigiusz, nie do końca się zgodze. Skoro ci na górze wymyślające przepisy dają możliwośc do kombinowania, naciągania itp. to szczerze, tez bym kombinowała. Więcej. Są sytuacje , w których sama podpowiadam klientom jak skorzystac z jakiegoś przywileju. Przyznaję, że gdy była akcja z rezygnacją z zatrudnienia przyz szo osobiście podpowiadałam, ba, nawet znalazłam 2 zakłady pracy, które na miesąc zatrudniły osoby, które faktycznie chciałam by pobierały SZO bo nie było najmniejszej wątpliwości, ze tam swiadczenie się nalezy.
Podobnie z tymi orzeczeniami. Nie wiem na jakiej zasadzie są wydawane. Nie moje małpy nie mój cyrk. Ale jak juz dostanę znaczny to dlaczego nie skorzystać skoro są luki w prawie, chociażby dotyczące " stałej" czy " długotrwałej" opieki.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 cze 2015, 13:29

Skala niesamodzielności + nowe orzeczenia i świadczenia opiekuńcze będą uporządkowane na tipes-topes.Tyle w temacie.
SCOOBY DOO

Napisano: 16 cze 2015, 13:35

SCOOBY DOO pisze:Skala niesamodzielności + nowe orzeczenia i świadczenia opiekuńcze będą uporządkowane na tipes-topes.Tyle w temacie.
tak, tak będzie jak zostaniesz premierem, dawno przerabiane i wycofane
Kati@

Napisano: 16 cze 2015, 13:46

Kati@ pisze:
SCOOBY DOO pisze:Skala niesamodzielności + nowe orzeczenia i świadczenia opiekuńcze będą uporządkowane na tipes-topes.Tyle w temacie.
tak, tak będzie jak zostaniesz premierem, dawno przerabiane i wycofane
Wkrótce zmiana premiera :D
SCOOBY DOO

Napisano: 16 cze 2015, 13:57

jeżeli myślisz o tym samym premierze to ma być lepiej, więcej a nie gorzej i mniej :lol:
Kati@

Napisano: 16 cze 2015, 14:20

Kati@ pisze:jeżeli myślisz o tym samym premierze to ma być lepiej, więcej a nie gorzej i mniej :lol:
Lepiej i czytelniej dla pracowników Mops,Gops oraz dla opiekunów-faktycznych opiekunów :P
SCOOBY DOO

Napisano: 16 cze 2015, 20:46

Roma pisze:
ramonka pisze:Jeżeli rzeczywiście jesteś pracownikiem OPS, nie picuj i nie ściemniaj. Lepiej napisz konkretnie na jakiej podstawie prawnej odmawiacie . Samo negatywne nastawienie do ludzi i zacietrzewienie w nienawiści, to za mało. Nie przypuszczam też, że jako urzędnicy macie upoważnienia od komisji lekarskich do unieważniania ich orzeczeń. Przyjmij do wiadomości i stosowania na przyszłość, że w Polsce obowiązuje prawo stanowione przez Ustawy. Tobie może się nie podobać, ale jest obowiązujące. Także dla samo uwielbiającego się urzędnika. Jeżeli nie będziesz postępować wg tego prawa, prędzej czy później narazisz się na reakcje dyscyplinujące w pracy i nie tylko.
Podstawa prawna-uniemożliwianie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego,brak opieki.
art. 4 ustawy o pomocy społecznej nakłada na osoby i rodziny korzystające z pomocy społecznej obowiązek współdziałania w rozwiązywaniu trudnej sytuacji życiowej. Podstawą odmowy przyznania w niniejszej sprawie wnioskowanej pomocy stanowił m.in. art. 11 ust 2 ustawy o pomocy społecznej.
Zgodnie z art. 106 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego. Ma on na celu ustalenie sytuacji osobistej, rodzinnej.
Z brzmienia przepisu art. 37 ustawy o pomocy społecznej oraz z faktu, że postawa wnioskodawcy podlega ocenie organu wynika, że decyzja o przyznaniu bądź odmowie przyznania świadczenia ma charakter decyzji uznaniowej. Organ wydający decyzję uznaniową nie jest związany normą prawa materialnego, z tym że argumentacja organu, co do udzielenia bądź nie udzielenia pomocy musi odpowiadać zasadzie wyrażonej w art. 7 Kodeksu postępowania administracyjnego. W myśl tego przepisu w toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności i podejmują wszelkie działania niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
,,Opiekun" swoim postępowaniem uchybił obowiązkowi współpracy.
Zgoda. Stwierdzony brak opieki jest podstawą uchylenia. Ale mnie chodzi o Twoje osobiste zacietrzewione podejście do tematu opiekunów pobierających ZDO. Jest orzeczenie, jest sprawowana opieka. Wtedy nie ma co doszukiwać się w każdym opiekunie oszusta. A Ty tak to przedstawiasz. Jeżeli pracujesz dla obywatela i bierzesz za to pieniądze od obywateli, więcej szacunku i pokory . Jeżeli nie możesz się pogodzić z tym, że ktoś dostaje 520zł/m-c, bo rzeczywiście opiekuje się najbliższą osobą, zmień pracę. Szkoda zdrowia, a i żyłka może pęknąć. Kropka. Pa.
ramonka

Napisano: 16 cze 2015, 22:07

Ciekawe komu tak bardzo zależy na felernych ustawach?A nawet na przywróceniu tego bubla sprzed 2013 i wypłacaniu wszystkim świadczeń w równych kwotach bez skali niesamodzielności,czy sprawują faktyczną stałą opiekę zgodnie z zapisem w orzeczeniu o znacznym stopniu niepełnosprawności, czy takowej nie sprawują wcale albo tylko w nieznacznym wymiarze?Chyba ci uczciwi opiekunowie mający podopiecznych faktycznie w stanach na jakie wskazuje orzeczenie nic nie mają przeciwko skalowaniu,nie robią uników podczas wywiadów środowiskowych,nie są tak bardzo zacietrzewieni przeciwko jakiejkolwiek weryfikacji.A więc kim są ci ,,opiekunowie"tak bardzo na nie ?Chyba odpowiedź jest nadzwyczaj jasna :lol: Zapewniam was, następny rząd szybciutko opracuje i wprowadzi nową sprawiedliwą ustawę i nie będzie rozdawania publicznych pieniążków za frajer.Naciągacze niech wybiją sobie z pacynek prawa nabyte :lol: .
Roma

Napisano: 17 cze 2015, 12:45

"............ a i żyłka może pęknąć. ......."
Gość

Napisano: 17 cze 2015, 12:55

Gość pisze:"............ a i żyłka może pęknąć. ......."
już pęka :lol: ...............wyłudzaczom :lol:
super gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny