CZy w OPs jest jakikolwiek VAT - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 wrz 2017, 18:43

Zauważyliście chyba jak ewoluuje orzecznictwo VAT....wychodzi że OPs nie prowadzi działalności gospodarczej i nie podlega pod VAt....nawet VAt zwolniony.

Jest coraz zabawniej....a temat jest ważny bo VAt zwolniony wchodzi do prewskaźnika a VAt niepodlegający nie wchodzi do wzoru.

CZyli chyba wzory macie źle poobliczane...a zatem i deklaracje cząstkowe.

W efekcie w OPs nie powinno być żadnego VAT...
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2017, 18:48

Jestem tego samego zdania - w OPS-ach nie powinno być żadnego Vatu.Pozdrawiam :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 27 wrz 2017, 9:28

i u mnie nie ma :)
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2017, 20:53

Ok. a u nas jest decyzja , że dopóki nie będzie 100% interpretacji to mamy wpływy od członków rodzin osób przebywających w DPS przyjmować jako dochód w rozdz.85202 i odesłać ten dochód do U. Gminy i oczywiście wykazać w deklaracji ze stawką zw. " żeby było bezpieczniej", to samo dotyczy usług opiekuńczych -wpływy musimy wykazywać w deklaracji VAT ze stawką zw. I mamy czekać na 100% interpretację .....a potem będziemy robić korekty deklaracji VAT....i po prostu samo życie :-(((( Dlatego mam prośbę jeżeli będziecie wiedzieć "coś" na 100% to dajcie znać .....bo wiem że dużo OPS-ów w taki właśnie sposób robi
olllla II
Praktykant
Od: 13 kwie 2017, 22:55
Zajmuję się: FA

Napisano: 01 paź 2017, 22:53

...no ale to nic nie chroni a wręcz przeciwnie jest, gdyż VAt zwloniony idzie do wzoru a nie powinien.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 8:54

no to się w rocznym skoryguje pre i współczynnik i kwotę vatu. Nie będzie problemu. To z założenia sa planowane wskaźniki podlegające korekcie po roku
Kic13
kic13
Praktykant
Od: 08 paź 2009, 11:17
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 18:29

W naszym prawie zadziwia mnie jedno. Istnieje orzeczeczenie sądu w tej kwestii
jednak interpretacje podatkowe wskazują by usługi opiekuńcze traktować jako podlegające VAT i jednocześnie jako zwolnione. Na końcu swoich mądrych wywodów -wskazują że jeśli podatnik nie zgadza się z interpretacją może odwołać się do sądu administracyjego - a już istnieje orzeczenie Sądu Administracyjnego w tej sprawie ,oczywiście inne niż organów podatkowych-szkoda że nie ma u nas precedensów.
Kaja13
Stażysta
Od: 13 cze 2017, 12:00
Zajmuję się: księgowość OPS

Napisano: 09 paź 2017, 13:51

...i dlatego PIS przeprowadza reformę sądownictwa. Ale jakoś nie słyszę o reformie sądów administracyjnych. System sprawiedliwości w Polsce szwankuje.

Usługi opiekuńcze nie podlegają pod VAt bo to czynność organu władzy publicznej narzucona prawem, a nie działalność gospodarcza. A Vat zwolniony dotyczy podmiotów innych niż gminne jednostki organizacyjne po to aby spełniona była zasada konurencyjności, czyli jak OPS ma niepodlegający to prywatna jednostka pomocy społecznej (np. prowadzona przez Kościół lub fundację) ma VAT zwolniony.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2017, 18:36

TWoj pisze:...i dlatego PIS przeprowadza reformę sądownictwa. Ale jakoś nie słyszę o reformie sądów administracyjnych. System sprawiedliwości w Polsce szwankuje.

Usługi opiekuńcze nie podlegają pod VAt bo to czynność organu władzy publicznej narzucona prawem, a nie działalność gospodarcza. A Vat zwolniony dotyczy podmiotów innych niż gminne jednostki organizacyjne po to aby spełniona była zasada konurencyjności, czyli jak OPS ma niepodlegający to prywatna jednostka pomocy społecznej (np. prowadzona przez Kościół lub fundację) ma VAT zwolniony.
Jestem tego samego zdania co Pan - ale jak się zachować w stosunku do interpretacji które są wydawane dziś. Traktuję usługi opiekuńcze jako niepodlegjące VAT i nie ujmuję ich w rejestrze sprzedaży VAT.Ale mam ochotę wystąpić o interpretację podatkową ponieważ tak jak Pan pisał wcześniej ujęcie UO bądź nie ma wpływ na współczynnik nie chcę żeby gmina zarzuciła mi że źle robię.Wiem że interpretacja będzie inna ale miałabym czas na korekty przed prawidłowymi wyliczeniami .Podejrzewam że wreszcie ktoś mądry to ogarnie - ale wtedy będą znów korekty - zwariować można
Kaja13
Stażysta
Od: 13 cze 2017, 12:00
Zajmuję się: księgowość OPS

Napisano: 12 paź 2017, 9:18

Do PIS kiedy bedzie nowa ustawa vat którą obiecaliscie ?

tutaj projekt https://wybierzpis.org.pl/media/download ... 6f8e53.pdf
uzasadnienie https://wybierzpis.org.pl/media/download ... 2833b7.pdf
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x