zakup zestawu komputerowego za ponad 3500 zł - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 wrz 2017, 15:35

Pracownikowi zepsuł się komputer z monitorem. W ewidencji śt i tabeli amortyzacyjnej mam to za ewidencjonowane pod nr 1/T kwota 3600zł. Kupiliśmy nowy zestaw komputerowy w miejsce starego za 3800zł. Jak to zaksięgować? 011/201? Dać nowy numer w ewidencji śt i nową pozycję w tabeli amortyzacyjnej? Np 2/T? Stary zestaw jeszcze nie jest zlikwidowany tylko przeniesiony do magazynku. Na ostatnim szkoleniu dowiedziałam się, że powinnam nowy środek wstawić w miejsce starego i opisać go numerem starego zestawu. Nie zwiększa się przez to wartość śt.
Jak to jest u Was? Bo do tej pory nowy śt dopisywałam do ewidencji i tabeli z nowym numerem (czyli tylko rosły numery) nic nie zstępowałam. Zakup szedł przez konto 011, czyli stan środków trwałych się zwiększał. A jak kupiłam sam monitor? To jak mam go zaksięgować? Przyznam, że zgłupiałam.
Miłka
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 16:57
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 20 wrz 2017, 8:18

wprowadzasz jako nowy środek trwały, a tamten likwidujesz (utylizacja).
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2017, 10:23

A jeśli kupuję sam monitor w miejsce zepsutego? To jak go zaksięgować? W mojej polityce jest, że sprzęty komputerowe (również monitory) są podstawowym środkiem trwałym. Księgowałam na 011 i wprowadzałam go do ewidencji śt z nowym numerem, nie dopisywałam go do zestawu komputerowego. Tak więc wartość na 011 się zwiększała o nowy monitor, a stary był likwidowany (po jakimś czasie, nigdy nie było to od razu).
Miłka
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 16:57
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 20 wrz 2017, 21:04

A czy nie lepiej podzielić zakup monitor oddzielnie, jednostka oddzielnie. Wartość nie przekracza 3500 wiec nie ma środka trwałego. Jak się psuje jednostka a np. monitor działa i ups to bez sensu kupować cały zestaw.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x