Czy w tej sytuacji można przyznać dodatek mieszkaniowy? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 cze 2018, 7:30

Witam

Mam oto taką sytuację i bardzo proszę o opinię, otóż kobieta jest po 3 operacjach neurologicznych na otwartym mózgu, z tego co mi mówiła jest u przyjaciela w mieście gdzie znajduje się szpital, gdyż ze swojego miejsca zamieszkania ma ok 25 km do tego szpitala oprócz tego jest jej o wiele łatwiej dostać się do innych specjalistycznych szpitali mieszczących się w większych miastach , Pani twierdzi, że opłaca na bieżąco wszystkie rachunki, MOIM zdaniem można od niej przyjąć wniosek oraz przyznać dodatek (jeśli będzie spełniała kryteria), kiedyś może jej się polepszyć i może w końcu wrócić do swojego miejsca zamieszkania ( pojawiła mi się tutaj wówczas wątpliwość oto czy ta Pani faktycznie zamieszkuje - bo to jest jeden z wymogów).
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 13 cze 2018, 7:37

Moim zdaniem dodatek w tej sytuacji powinien być przyznany (o ile będzie spełniała inne, ustawowe przesłanki). Napisałabym tylko wywiad z tą Panią na pokrycie tego, co mówi.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 13 cze 2018, 7:44

Klara27 pisze: Napisałabym tylko wywiad z tą Panią na pokrycie tego, co mówi.
- a może najłatwiej byłoby gdyby ta Pani złożyła oświadczenie na podstawie art. 233 par. 1 KK? I załączyła jakieś dokumenty na potwierdzenie tej prawdy?
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 13 cze 2018, 9:07

Oczywiście można i tak, jak piszesz - czyli oświadczenie z wyjaśnieniem sytuacji. Choć przyznam, że wywiad środowiskowy dla mnie byłby lepszy- tam mamy możliwość opisania sytuacji zdrowotnej, rodzinnej itp.
Jeżeli chodzi o załączanie dokumentów związanych z Pani sytuacją to jakie masz na myśli? Wypisy ze szpitala? Karty leczenia? Jeśli tak to tego absolutnie bym nie załączała bo to wykracza już poza obszar dodatków mieszkaniowych. Jesteśmy elementem polityki mieszkaniowej Państwa, a nie społecznej.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2018, 9:11

Klara27 pisze: Jeżeli chodzi o załączanie dokumentów związanych z Pani sytuacją to jakie masz na myśli? Wypisy ze szpitala? Karty leczenia? Jeśli tak to tego absolutnie bym nie załączała bo to wykracza już poza obszar dodatków mieszkaniowych. Jesteśmy elementem polityki mieszkaniowej Państwa, a nie społecznej.
a czy wywiad środowiskowy nie jest tym samym? opisuje tez sytuacje m.in zdrowotną ;)
kamos90
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2018, 10:13

Wywiad to wywiad. Tam mamy prawo wpisać coś o sytuacji zdrowotnej. Inaczej nie mamy prawa o to w ogóle pytać. Nie wspomnę o dołączaniu jakichkolwiek dokumentów dot. stanu zdrowia czy wypisów ze szpitala. Stan zdrowia nie ma wpływu na przyznanie DM.
Jednak w tym przypadku faktycznie można przeprowadzić wywiad. Udowodnisz, że Pani mieszka w lokalu, ma tam swoje rzeczy itp. i tylko na czas leczenia przebywa u innej osoby.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 cze 2018, 10:30

kamos90 pisze:
Klara27 pisze: Jeżeli chodzi o załączanie dokumentów związanych z Pani sytuacją to jakie masz na myśli? Wypisy ze szpitala? Karty leczenia? Jeśli tak to tego absolutnie bym nie załączała bo to wykracza już poza obszar dodatków mieszkaniowych. Jesteśmy elementem polityki mieszkaniowej Państwa, a nie społecznej.
a czy wywiad środowiskowy nie jest tym samym? opisuje tez sytuacje m.in zdrowotną ;)
No tak, dlatego napisałam, żeby absolutnie takowych dokumentów nie dołączać bo nie mamy takiego przyzwolenia na to.
Maxima widzę jest podobnego zdania. Pozdrawiam :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2018, 11:37

ok to zerkając do Rozporządzenia mam jeszcze jedno pytanie, czy w związku z tym muszę dodatkowo zebrać oświadczenie o stanie majątkowym? Skoro Pani przedstawi mi zaświadczenie o zarobkach z 3 ostatnich miesięcy czy wystarczy, że zrobię tylko tą część gdzie jest wskazana m.in sytuacja zdrowotna wnioskodawcy.
kamos90
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2018, 11:51

Oświadczenie o stanie majątkowym możemy odebrać tylko podczas przeprowadzania wywiadu. Wiec jeśli pójdziesz na wywiad to weź oświadczenie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x