Zgon czlonka rodziny w trakcie trwania decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 cze 2018, 21:11

Prosze o pomoc czy powinnam przeliczyc na nowo dm w sytuacji gdy czlonek rodziny umarl
nowa13
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 23:43
Zajmuję się: DM,DE ŚW.R

Napisano: 14 cze 2018, 7:49

Mój kierownik, który wcześniej zajmował się dodatkami zawsze mi powtarza, że zmiana sytuacji czy to dochodowej, czy w członkach rodziny, czy jakiejkolwiek innej nie ma żadnego wpływu na przyznany już dodatek. Zawsze interesują nas tylko 3 m-ce wstecz przed złożeniem wniosku. Więc śmierć członka rodziny będzie miała wpływ przy składaniu wniosku na następny DM. Jedynie jak umrze wnioskodawca to decyzję trzeba zakończyć.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 14 cze 2018, 7:51

Jeśli nie była to osoba, na którą była wydana decyzja to nic z tym nie robisz.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 14 cze 2018, 9:41

Art. 7 ust. 10 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2018, 10:35

Również tak myślę, jak wszyscy poprzednicy :)
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 16 cze 2018, 12:53

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, mysle tak jak Wy
nowa13
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 23:43
Zajmuję się: DM,DE ŚW.R

Napisano: 17 cze 2018, 10:27

Ja zaś uściślę
mag027 pisze:Jedynie jak umrze wnioskodawca to decyzję trzeba zakończyć.
Gdy umrze, a gospodarstwo jego było 1-osobowe, czyli teraz zniknęło. Jeśli nie zniknęło, gdy została choć 1 osoba, która musi utrzymywać mieszkanie, to nie ma ani powodu ani dobrej podstawy prawnej, by dodatek zatrzymać.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2018, 7:49

PCW pisze:gdy została choć 1 osoba, która musi utrzymywać mieszkanie, to nie ma ani powodu ani dobrej podstawy prawnej, by dodatek zatrzymać.
A jaką masz podstawę, aby ten DM wypłacać?

Ten temat był tu wałkowany kilka razy ale niech będzie…
Kilka dni temu byłam na szkoleniu, na którym po raz „enty” zadałam pytanie, co w takim przypadku. Za 2 tygodnie znowu jadę i znowu padnie to samo pytanie ;) . Uzyskałam tą samą odpowiedź co zawsze: w przypadku zgonu głównego najemcy/właściciela, na którego wydana jest decyzja należy stwierdzić jej wygaśnięcie. Decyzja staje się bezprzedmiotowa w przypadku zgonu tej osoby. Tak mówią wszelkie komentarze, wyroki sądów. Dodatek, który przysługuje najemcy/właścicielowi niekoniecznie może przysługiwać członkowi rodziny. Nie może zostać w obrocie prawnym decyzja, której adresat zmarł. Członek rodziny może sam ubiegać o DM, jeśli posiądzie uprawnienia do tego. Nie ma podstawy prawnej, aby wypłacać DM osobie, która nie jest adresatem decyzji (i nie mówię tu o zarządcy lokalu).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 23 cze 2018, 23:05

Maxima pisze:A jaką masz podstawę, aby ten DM wypłacać?
Podstawa jest: istniejąca prawomocna decyzja
Maxima pisze:zadałam pytanie, co w takim przypadku ... Uzyskałam tą samą odpowiedź co zawsze: w przypadku zgonu głównego najemcy/właściciela, na którego wydana jest decyzja należy stwierdzić jej wygaśnięcie.
Wyraźnie jeździmy na inne szkolenia i słuchamy różnych prelegentów. Ja znam odmienne opinie.
Maxima pisze: Decyzja staje się bezprzedmiotowa w przypadku zgonu tej osoby.
Gdzie w prawie jest definicja bezprzedmiotowości? Póki nie znam, zostaję przy swoim rozumieniu. Zdaje się język polski wystarczająco znam i nie muszę sięgać do słownika.
Jeśli kwota dodatku poszła do zarządcy, jest przydatna, jest potrzebna, służy zgodnie ze swoim przeznaczeniem, została zaliczona na należności, to moim zdaniem jest ona przedmiotowa, jak najbardziej, a nie bezprzedmiotowa.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2018, 23:33

Maxima pisze:Tak mówią wszelkie komentarze, wyroki sądów.
To nie trefiony argument. Dla przykładu wszyscy znamy wyrok w sprawie dodatku pielęgnacyjnego, który w zasadzie nie jest zgodny z przepisami prawa, budzi powszechne zdumienie i jest odrzucany nawet przez rząd.
Maxima pisze: Dodatek, który przysługuje najemcy/właścicielowi niekoniecznie może przysługiwać członkowi rodziny.
Tylko że on już jest! Problem jedynie jak go zabrać i czy w ogóle można. Ja bronię poglądu, że nie można.
Maxima pisze: Nie może zostać w obrocie prawnym decyzja, której adresat zmarł.
Przecież może! Nie ma bowiem ma przepisu, który automatycznie wyklucza decyzję lub ów „obrót prawny” :!:
Maxima pisze: Członek rodziny może sam ubiegać o DM, jeśli posiądzie uprawnienia do tego.
Bzdura. W tym miesiącu nie będzie mieć dodatku.
Możemy jednak pogodzić się: przyznajmy nowy dodatek i od tego samego dnia zatrzymajmy stary.
Maxima pisze: Nie ma podstawy prawnej, aby wypłacać DM osobie, która nie jest adresatem decyzji
Podstawa jest: prawomocna decyzja, którą usilnie chcecie nagle unicestwić, aby tylko mieć spokój z enigmatycznym „obrotem prawnym”. :shock:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x