Gdy umrze, a gospodarstwo jego było 1-osobowe, czyli teraz zniknęło. Jeśli nie zniknęło, gdy została choć 1 osoba, która musi utrzymywać mieszkanie, to nie ma ani powodu ani dobrej podstawy prawnej, by dodatek zatrzymać.mag027 pisze:Jedynie jak umrze wnioskodawca to decyzję trzeba zakończyć.
A jaką masz podstawę, aby ten DM wypłacać?PCW pisze:gdy została choć 1 osoba, która musi utrzymywać mieszkanie, to nie ma ani powodu ani dobrej podstawy prawnej, by dodatek zatrzymać.
Podstawa jest: istniejąca prawomocna decyzjaMaxima pisze:A jaką masz podstawę, aby ten DM wypłacać?
Wyraźnie jeździmy na inne szkolenia i słuchamy różnych prelegentów. Ja znam odmienne opinie.Maxima pisze:zadałam pytanie, co w takim przypadku ... Uzyskałam tą samą odpowiedź co zawsze: w przypadku zgonu głównego najemcy/właściciela, na którego wydana jest decyzja należy stwierdzić jej wygaśnięcie.
Gdzie w prawie jest definicja bezprzedmiotowości? Póki nie znam, zostaję przy swoim rozumieniu. Zdaje się język polski wystarczająco znam i nie muszę sięgać do słownika.Maxima pisze: Decyzja staje się bezprzedmiotowa w przypadku zgonu tej osoby.
To nie trefiony argument. Dla przykładu wszyscy znamy wyrok w sprawie dodatku pielęgnacyjnego, który w zasadzie nie jest zgodny z przepisami prawa, budzi powszechne zdumienie i jest odrzucany nawet przez rząd.Maxima pisze:Tak mówią wszelkie komentarze, wyroki sądów.
Tylko że on już jest! Problem jedynie jak go zabrać i czy w ogóle można. Ja bronię poglądu, że nie można.Maxima pisze: Dodatek, który przysługuje najemcy/właścicielowi niekoniecznie może przysługiwać członkowi rodziny.
Przecież może! Nie ma bowiem ma przepisu, który automatycznie wyklucza decyzję lub ów „obrót prawny”Maxima pisze: Nie może zostać w obrocie prawnym decyzja, której adresat zmarł.
Bzdura. W tym miesiącu nie będzie mieć dodatku.Maxima pisze: Członek rodziny może sam ubiegać o DM, jeśli posiądzie uprawnienia do tego.
Podstawa jest: prawomocna decyzja, którą usilnie chcecie nagle unicestwić, aby tylko mieć spokój z enigmatycznym „obrotem prawnym”.Maxima pisze: Nie ma podstawy prawnej, aby wypłacać DM osobie, która nie jest adresatem decyzji