potwierdzanie wydatków przez spółdzielnię - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 cze 2018, 14:48

Cześć Wszystkim :D
Mam pytanko … jak to się u Was przedstawia ;)

Osoby składające mi wnioski na dodatki a zamieszkujące w lokalach mieszczących się w zasobie spółdzielni mieszkaniowej mają potwierdzaną łączną kwotę wydatków na mieszkanie we wniosku przez spółdzielnie ale ja dodatkowo proszę o kwitek z wyszczególnieniem tych opłat no i otrzymuję
„Zawiadomienie o wysokości miesięcznych opłat” w, których wyszczególnione są następujące składniki:
1. Opłaty eksploatacyjne, w tym:
- eksploatacja podstawowa
- eksploatacja dod. – energia części wspólne (oświetlenie zewn., klatki)
- fundusz remontowy
- C.o.
- podgrzanie wody – zaliczka
- eksploatacja garażu blaszak
- segregacja odpadów komunalnych
- sprzątanie
- konserwacja zbiorcza anteny TV
2. Media, w tym:
- woda zimna+ścieki (zaliczka)
- odpady komunalne – śmieci

Czy wszystkie te składniki są liczone do kwoty wydatków potwierdzanych przez spółdzielnie? Czy oni dobrze mi te wydatki wpisują (kwota z zawiadomienia o wysokości miesięcznych opłat= kwocie na wniosku pkt. 12) ?
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 13 cze 2018, 15:16

Wpisują tyle, ile wynoszą opłaty łącznie. Ustawy o dodatkach znać nie muszą. Czego, Twoim zdaniem, nie powinni wyszczególniać?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2018, 8:22

Czyli wnioskuję, że jest dobrze i mam dziwnych wątpliwości nie uskuteczniać ;) młody staż w dodatkach ... bardzo młody ... nasuwa zawsze jakieś wątpliwości a doświadczenie wielu forumowiczów bezcenne :)
maniula
Stażysta

Napisano: 14 cze 2018, 9:31

Należy tu jednak zaznaczyć, że nie wszystkie wydatki uwzględniamy. Dotyczy to np. eksploatacji garażu. Konserwacja anteny TV też, wg mnie, nie powinna być liczona jako wydatek.

Co więcej, eksploatacja podstawowa, dodatkowa, fundusz remontowy, sprzątanie - te wszystkie składniki należy zsumować i porównać wynik z wysokością gminnej stawki czynszu i jeżeli w/w składniki są wyższe od stawki gminnej, najeży je obniżyć do jej wysokości.

Pozostałe wymienione przez Ciebie składniki pozostają bez zmian.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2018, 10:20

Jeśli wspomniana konserwacja anteny, a dokładniej opłata za nią jest obowiązkowa, mieszkaniec nie może się uwolnić, to trzeba zaliczyć do wydatków. Jeśli zależy ona od woli użytkownika, to należy pominąć.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2018, 10:26

To ja jeszcze w tym temacie poproszę Was o pomoc :)

Krwawa napisałaś, że konserwacji anteny TV nie powinno się uwzględniać a PCW, że tak skoro opłata jest obowiązkowa i mieszkaniec nie może się od niej uwolnić … w moim przypadku we wszystkich zawiadomieniach o wysokości miesięcznych opłat tak opłata u wszystkich osób składających wnioski ze spółdzielni jest naliczana … czyli uznać, że jest obowiązkowa ?
Czy pisać do spółdzielni pismo o wskazanie tych opłat, które są obligatoryjne a, które zależą od deklaracji mieszkańca ?

Czyli eksploatację garażu muszę odjąć od kwoty wydatków potwierdzonych przez spółdzielnie zgodnie z zawiadomieniem, które mam ?

Krwawa mam do Ciebie prośbę o dokładniejsze wyjaśnienie mi przyrównywania niektórych opłat do stawek gminnych (jak Ty to robisz w praktyce) tzn.

Na zawiadomieniu mam tak rozpisane :
- eksploatacja podstawowa 42,00 m2 x 2,10 = 88,20
- eksploatacja dod. – energia części wspólne (oświetlenie zewn., klatki) 3 osoby x 1,90 = 5,70
- fundusz remontowy 42,00 m2 x 1,50 = 63,00
- sprzątanie 1 lok x 10,00 = 10,00

Napisałaś aby zsumować te wszystkie składniki i porównać wynik z wysokością gminnej stawki czynszu .
Czyli suma kwot (88,20+5,70+63,00+10,00) = 166,90 jest przyrównywana do mojej stawki gminnej 2,85 (tzn. 42,00 m2 x 2,85) = 119,70 zł i taką kwotę powinnam przyjąć do wydatków za mieszkanie ?

To jeszcze jedno … wliczanego w zawiadomieniu o wysokości opłat podatku od nieruchomości od budynków lub ich części i od gruntów nie wliczamy zgodnie z art. 6 pkt. 4a ?

To już tak zawijając do końca zrozumiałam z waszych porad, że pomimo potwierdzenia przez Spółdzielnię na wniosku łącznej kwoty wydatków, która jest zgodna kwotowo co do grosza z zawiadomieniem o wysokości miesięcznych opłat ja muszę te opłaty przeanalizować i sama zmniejszyć wysokość tych wydatków ??

Hmmm … przejęłam dodatki po koleżance, która mnie przygotowywała ale im więcej czytam i się zastanawiam tym więcej wątpliwości mam dlatego zwracam się o pomoc do Was … pewnie z „oczywstymi oczywistościami” ale dla mnie to zagwostki dużej mocy :shock:
maniula
Stażysta

Napisano: 18 cze 2018, 11:34

1)
Zakładam, że nie ma przymusu w opłacaniu za antenę, z której np. ktoś nie korzysta, ale faktycznie gdybać nie można i trzeba się dowiedzieć, jak jest naprawdę.

2)
Eksploatacja garażu - tak, trzeba to odjąć.

3)
Prawidłowo wykonałaś porównanie wydatków "czynszowych" do stawki czynszu gminnego. Podmieniasz kwotę 166,90 zł kwotą 119,70 zł.

4)
Tak, podatek od nieruchomości i opłaty za użytkowanie gruntów odejmujemy.

5)
Tak, sama musisz zmienić wysokość opłat wg Twoich wytycznych i wyliczeń. Kwotę wpisaną przez spółdzielnię skreślasz, wpisujesz "swoją", podpisujesz się. ;)

Dodatki na początku są przytłaczające, ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Oczywiście jest to pozorne, bo ciągle może się pojawić trudny przypadek, z którym osoby z dużym stażem pracy w dodatkach mają problemy, ale na razie o tym nie myśl. ;)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2018, 14:17

Krwawa Twoja pomoc i dobre słowo na otuchę są bezcenne :) bardzo ładnie dziękuję :D i pewnie jeszcze nie raz będę na forum podpytywać o różności aby moją małą wiedzę uzupełnić o Waszą praktykę i wieloletnie doświadczenie :)
maniula
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x