zgon wnioskodawcy i pobrane św - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 cze 2018, 14:26

Pomóżcie proszę co mogę z tym zrobić - 05.06. zmarła osoba na którą przyznany był dodatek mieszkaniowy, w składzie rodziny 3 osoby. 11 czerwca była wypłata DM i na liście był wnioskodawca, pobrała jego żona on jużnie żył. wiem że powinnam zrobić umorzenie postępowania ponieważ decyzja jest bezprzedmiotowa> ale co z wypłatą w czerwcu, powinna żona oddać te pieniądze? jak robić nienależnie pobrane kiedy klient nie żyje, komu to wystawić?
pola12
Stażysta
Od: 23 maja 2017, 11:05
Zajmuję się: FA

Napisano: 18 cze 2018, 14:39

W tej kwestii zdania są podzielone. Zjedź kilka postów niżej i poczytaj. Świeżynka ;)
Skoro osoba, na którą była wydana decyzja zmarła, więc jak pieniądze ktoś odebrał? Rozumiem, ze z upoważnienia?
Umorzenie postępowania nie na tym etapie. Jak już to stwierdzenie wygaśnięcia. Tak zrobiłabym.
Ale niektórzy sa zdania, że jesli zostanie członek rodziny to nic nie należy rozbić z decyzją. Uważam, ze na takie działanie nie ma podstawy prawnej. Nie może być w obiegu prawnym decyzja na osobę, która nie żyje. I nie jest to tylko moje zdanie.
Ale zrób jak podpowiada Ci przełozony/kierownik/radca...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 19 cze 2018, 13:26

Powiem tak, u mnie w takiej sytuacji zostałaby wydana decyzja orzekająca wygaśniecie decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy od dnia 01 lipca. Uzasadniam to tym, iż jeżeli dm. przyznawany jest od 1. dnia miesiąca, to wygasa również od 1. dnia miesiąca po dniu w którym nastąpił zgon. Możecie się z tym nie zgadzać, ale jest to wypracowany przez mojego prawnika pogląd, którego nikt nie podważa :)
Sabinka
Praktykant
Od: 21 mar 2017, 12:35
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.

Napisano: 19 cze 2018, 13:49

Uważam, ze jeżeli już stwierdzamy wygaśnięcie decyzji z powodu zgonu jej adresata, to należy to zrobić od dnia następującego po dacie zgonu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 19 cze 2018, 14:33

To ja ze swojej strony dodam, że robię tak samo jak Sabinka.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 22 cze 2018, 9:31

Uzasadniam to tym, iż jeżeli dm. przyznawany jest od 1. dnia miesiąca, to wygasa również od 1. dnia miesiąca po dniu w którym nastąpił zgon.
moim zdaniem to nie do końca dobry sposób
jak wnioskodawca umrze np. 1 danego miesiąca to dodatek ma zostać na cały miesiąc ? pomimo, że juz w 1 dniu upadła podstawa jego wypłaty ?
Zgodnie z art. 29 Kpa stronami mogą być osoby fizyczne i prawne. W myśl art. 30 Kpa zdolność prawną strony i zdolność do czynności prawnych stron ocenia się według przepisów prawa cywilnego, o ile przepisy szczegółowe stanowią inaczej. Przepisy ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2017r. poz. 180 t.j.) nie zawierają w tym względzie odrębnych uregulowań. Według zaś przepisów prawa cywilnego zdolność prawna osoby fizycznej ustaje z chwilą zgonu. Konsekwencją utraty zdolności prawnej przez stronę jest to, że nie może ona pozostawać w dalszym ciągu podmiotem praw nabytych na podstawie decyzji administracyjnej. Prawa i obowiązki nabywane na podstawie decyzji administracyjnych mają charakter osobisty i nie przechodzą automatycznie na następców prawnych.
moim zdaniem należy stwierdzić wygaśnięcie takiej decyzji od następnego dnia po dacie zgonu .
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 cze 2018, 10:25

Maxima pisze:Ale niektórzy sa zdania, że jesli zostanie członek rodziny to nic nie należy rozbić z decyzją.
Właśnie ja uparcie mam taki pogląd i próbuję go głosić.
Maxima pisze: Uważam, ze na takie działanie nie ma podstawy prawnej. Nie może być w obiegu prawnym decyzja na osobę, która nie żyje.
Ja uważam, że pozostawienie dodatku ma bardzo solidną podstawę, którą jest prawomocna decyzja, a ponadto brak dobrego przepisu, który by zmuszał do zatrzymania dodatku (proponowany zwykle w takim przypadku przepis Kpa zawiera klauzule nie do spełnienia, jeśli tylko baczniej się przyjrzeć). Z kolei argument, jakoby nie może być w obiegu prawnym decyzja, nie ma odniesienia do żadnego konkretnego przepisu prawa, to jakby postulat, pogląd, ogólnikowa wytyczna. Wytyczna może do ustalania przepisów, ale przepisu naprawdę brak.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2018, 10:35

Dodatek służy nie tylko wyłącznie tej zmarłej osobie ale też innym. One maja miału TAKI SAM obowiązek ponoszenia kosztów.
Zapominamy też o ich prawach. Jeśli mają tytuł prawny równorzędny ze zmarłym (np. współwłasność), to miały takie samo prawo do występowania o dodatek.
Czy one były równe wobec prawa? Czy osoba występując w imieniu wszystkich z wnioskiem jest mniej czy bardziej równa? :?:
Zatrzymując teraz dodatek ewidentnie różnicujemy je wobec prawa.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x