moim zdaniem to nie do końca dobry sposóbUzasadniam to tym, iż jeżeli dm. przyznawany jest od 1. dnia miesiąca, to wygasa również od 1. dnia miesiąca po dniu w którym nastąpił zgon.
moim zdaniem należy stwierdzić wygaśnięcie takiej decyzji od następnego dnia po dacie zgonu .Zgodnie z art. 29 Kpa stronami mogą być osoby fizyczne i prawne. W myśl art. 30 Kpa zdolność prawną strony i zdolność do czynności prawnych stron ocenia się według przepisów prawa cywilnego, o ile przepisy szczegółowe stanowią inaczej. Przepisy ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2017r. poz. 180 t.j.) nie zawierają w tym względzie odrębnych uregulowań. Według zaś przepisów prawa cywilnego zdolność prawna osoby fizycznej ustaje z chwilą zgonu. Konsekwencją utraty zdolności prawnej przez stronę jest to, że nie może ona pozostawać w dalszym ciągu podmiotem praw nabytych na podstawie decyzji administracyjnej. Prawa i obowiązki nabywane na podstawie decyzji administracyjnych mają charakter osobisty i nie przechodzą automatycznie na następców prawnych.
Właśnie ja uparcie mam taki pogląd i próbuję go głosić.Maxima pisze:Ale niektórzy sa zdania, że jesli zostanie członek rodziny to nic nie należy rozbić z decyzją.
Ja uważam, że pozostawienie dodatku ma bardzo solidną podstawę, którą jest prawomocna decyzja, a ponadto brak dobrego przepisu, który by zmuszał do zatrzymania dodatku (proponowany zwykle w takim przypadku przepis Kpa zawiera klauzule nie do spełnienia, jeśli tylko baczniej się przyjrzeć). Z kolei argument, jakoby nie może być w obiegu prawnym decyzja, nie ma odniesienia do żadnego konkretnego przepisu prawa, to jakby postulat, pogląd, ogólnikowa wytyczna. Wytyczna może do ustalania przepisów, ale przepisu naprawdę brak.Maxima pisze: Uważam, ze na takie działanie nie ma podstawy prawnej. Nie może być w obiegu prawnym decyzja na osobę, która nie żyje.