Umowa użyczenia w spółdzielni, a opłaty - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 cze 2018, 8:39

Witam
Jakie opłaty można przyjąć do wydatków jeżeli wnioskodawca w umowie użyczenia lokalu spółdzielczego ma podane, że ponosi tylko koszty użytkowania lokalu?
Wydatki są następujące:
- eksploatacja
- wywóz nieczystości stałych
- opłata za co
- opłaty lokalne
- zimna woda i kanalizacja
- opłata za energię elektryczną
- fundusz remontowy
- ubezpieczenie mieszkań
- koszt odczytu wodomierzy
Z góry dziękuję za odpowiedzi
kryops
Stażysta
Od: 11 kwie 2018, 11:29
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 cze 2018, 11:13

Nie liczymy ubezpieczenia. A opłata za energię elektryczną to co za jedna? Bo jeśli chodzi o światło na klatce schodowej to wliczamy.

Eksploatację + opłatę za energię el. (o ile jest to opłata za to, o czym powyżej pisałam) + fundusz remontowy + koszty odczytu wodomierzy + opłaty lokalne sumujemy i porównujemy do gminnej stawki czynszu i ewentualnie obniżamy tę sumę do wysokości tejże stawki.

Nie jestem pewna co do opłat lokalnych, bo nie wiem, co to.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2018, 12:27

Krwawa pisze:Nie liczymy ubezpieczenia. A opłata za energię elektryczną to co za jedna? Bo jeśli chodzi o światło na klatce schodowej to wliczamy.

U mnie administratorzy energii elektrycznej wspólnej nie wpisują, bo jest to opłata za energię elektryczną, a w ustawie w sumie jest zapis, że energii elektrycznej nie wlicza się. (To teraz nie wiem, która wersja jest poprawna apropo tego :/) Wiem, że w koszty zarządu nieruchomością wspólną można wpisać energię elektryczną i teoretycznie wtedy policzyć/przyrównać wszystko...Ale czy faktycznie powinniśmy uwzględniać tę energię w opłatach? To tak jedno z drugim w sumie się wyklucza. Ech... nie wiem, może gadam od rzeczy już.
A co do opłaty lokalnej- co to za twór? Pierwsze widzę :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 12 cze 2018, 12:42

Klara27 pisze:.Ale czy faktycznie powinniśmy uwzględniać tę energię w opłatach?
Ano musimy ;)
art. 6 ust. 4a : Nie stanowią wydatków opłaty za energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe. A ta na klatce schodowej to inna para kaloszy ;) .
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 12 cze 2018, 12:57

Temat tej energii był tu parę razy przewijany. Taka opłata to koszt zarządu nieruchomością wspólną. Zresztą nie jest to nigdy jakaś problematyczna kwota, pewnie kilka złotych.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2018, 8:44

Krwawa pisze:Nie liczymy ubezpieczenia. A opłata za energię elektryczną to co za jedna? Bo jeśli chodzi o światło na klatce schodowej to wliczamy.

Eksploatację + opłatę za energię el. (o ile jest to opłata za to, o czym powyżej pisałam) + fundusz remontowy + koszty odczytu wodomierzy + opłaty lokalne sumujemy i porównujemy do gminnej stawki czynszu i ewentualnie obniżamy tę sumę do wysokości tejże stawki.

Dziękuję za odpowiedź. Pytanie teraz pojawia się następujące. Czy faktycznie liczymy i sprowadzamy ww. do czynszu gminnego, czy wcale ich nie liczymy?
Już tłumaczę skąd moje wątpliwości. Przypomnę, że jest to umowa użyczenia, a w umowie użyczenia nie ma mowy o doliczaniu jakiegoś czynszu.
kryops
Stażysta
Od: 11 kwie 2018, 11:29
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 cze 2018, 8:58

No, masz rację, jednak w praktyce wygląda to tak, że najemca sam to opłaca, a nie właściciel. Zobacz co masz napisane w umowie najmu tego lokalu. Założę się, że jest tam taki zwrot, że czynsz spółdzielczy plus inne opłaty ponosi najemca :> (oczywiście może być inaczej sformułowane)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 13 cze 2018, 9:07

Ale zapewne jest zapis, ze ponosi opłaty do spółdzielni mieszkaniowej. A opłaty, o których mowa wyżej są opłatami uznawanymi w ramach czynszu. Dlatego należy je przyrównać do czynszu, jaki byłby w gminie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x