Czy wliczyć fundusz alimentacyjny

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
MagataK
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/ST
Kontakt:

Czy wliczyć fundusz alimentacyjny

Post autor: MagataK »

Witam,
mam taką zagwozdkę:
Wnioskodawczyni mieszka sama ale ma dorosłego syna, który jest studentem i nie wykazuje go w swoim gospodarstwie domowym. Złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego tylko na siebie. Wnioskodawczyni złożyła też wniosek o przyznanie funduszu alimentacyjnego na tego właśnie syna i decyzja została wydana na nią ale ona oświadczyła że środki z funduszu alimentacyjnego są przelewane bezpośrednio na konto syna. Ona tych pieniędzy nie widzi. Wliczylibyście jej do dochodu do dodatku mieszkaniowego dochód z tytułu otrzymywanego funduszu alimentacyjnego??
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: Czy wliczyć fundusz alimentacyjny

Post autor: lusia&lusia »

Skoro syn nie mieszka z nią , no to nie wpisała go- jakby logiczne. Jeżeli przekazuje alimenty synowi niech napisze oświadczenie. Przede wszystkim idź na wywiad i zbadaj sytuację.
MagataK
Stażysta
Kontakt:

Mnie nie interesuje czy on z nią mieszka tylko czy wliczać jej ten fundusz do dochodu czy nie wliczać?
Agawik
Praktykant
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Post autor: Agawik »

Po pierwsze.Wydaje mi się że jak najbardziej wliczyć.Skoro Pani pobiera pieniądze to jest jej dochód a co ona z tym robi, to jej sprawa i nie nam to oceniać.
Po drugie.Jeśli syn jest pełnoletni to chyba powinien wystąpić o fundusz na siebie,chyba że jest ubezwłasnowolniony.
Wywiad chyba rozwieje wszelkie wątpliwości.
MagataK
Stażysta
Kontakt:

okej, dzięki
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Agawik pisze: 22 lip 2025, 9:11 Po pierwsze.Wydaje mi się że jak najbardziej wliczyć.Skoro Pani pobiera pieniądze to jest jej dochód a co ona z tym robi, to jej sprawa i nie nam to oceniać.
Po drugie.Jeśli syn jest pełnoletni to chyba powinien wystąpić o fundusz na siebie,chyba że jest ubezwłasnowolniony.
Wywiad chyba rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dokładnie tak. Wliczyć, bo to ona jest adresatem decyzji. Skoro syn jest pełnoletni, powinien brać sam na siebie. Wywiad koniecznie bo w razie odwołania zarzucą, że za słabo rozpatrzyłaś sprawę.
ODPOWIEDZ