Czy wydajecie juz decyzje na dożywiani? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 5    [ Posty: 47 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 18 gru 2013, 12:12

~ ja - słuszna uwaga :)

Niemniej jednak skoro wystarcza to do przekazania OPS-om środków finansowych na realizację tego programu to tym bardziej wystarcza do wydania decyzji.
Tym bardziej, że jak sam piszesz jest to zadanie własne gminy. Różne podstawy służyły tylko do rozliczenia środków finansowych.
~herbi

Napisano: 18 gru 2013, 12:15

~BadAss - forum służy wymianie poglądów, różnych spojrzeń na to samo zagadnienie.
Raz pomożemy sobie, raz zagmatwamy bardziej :) samo życie
~herbi

Napisano: 18 gru 2013, 15:17

uchwała RM nie jest aktem prawa powszechnie obowiązującego i nie może stanowić podstawy przyznania uprawnień obywatelom lub nakladania nań obowiązków. Problem w wydawaniu decyzji na dożywianie jest tego typu że rzeczona uchwała przyznaje uprawnienie osobom mającym dochód 150% kryterium (a ustawa osobom ze 100% kryterium). Ja osobiście czekam na rozporządzenie RM wprowadzające ten program jak to było w dodatkach do świadczeń pielęgnacyjnych http://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... jnego.html
~suaf

Napisano: 18 gru 2013, 15:27

A mnie uczyli tak: Uchwały Rady Ministrów są dwojakiego rodzaju:
- normatywne (prawotwórcze) - mające charakter źródeł prawa
- nienormatywne (nieprawotwórcze) - będące indywidualnymi decyzjami administracyjnymi.
ale jak czytam forum to już sama nie wiem
~OPSO

Napisano: 18 gru 2013, 16:05

Dożywianie jest świadczeniem niepieniężnym , więc po co kryterium 150% ?. Czy w związku z tym będzie potrzebna nowa Uchwała Rady Gminy ? myślę ,że nie .Zadanie własne , praktycznie w I kwartale płacone z własnych środków ?!!!
~Aleksandra

Napisano: 18 gru 2013, 16:54

czy znajdzie się ktoś mądry i powie co trzeba robić z tym dożywianiem -litości
~ewa

Napisano: 18 gru 2013, 16:54

Wszystko zależy od tego czy opublikowane jest w Dzienniaku Ustaw czy w Monitorze Polskim. Dziennik Ustaw stanowi źródło prawa dla obywateli, w Monitorze natomiast są „spawy organizacyjne” i nie mogą być postawą prawną decyzji administracyjnych, bo niby który art. tej uchwały chcecie podać w podstawie prawnej decyzji?
~nnne

Napisano: 18 gru 2013, 18:58

Ja tam już urąbałem szkic decyzji, porozumień,zamówień na transport,wprowadzam wnioski,wywiady i decyzje projekty.Co mi tam troski.
Idą Święta.
~.

Napisano: 18 gru 2013, 19:36

i tak trzeba czekać do stycznia
~hmmm

Napisano: 18 gru 2013, 19:55

NO w styczniu tylko wydruki i jazda....
~.

Strona 4 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny