czynsz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 gru 2015, 9:39

witam, żeby obliczyć konkretny czynsz bierzemy pod uwagę zwiększenia i obniżenia?? Czy jak ?? Bo mam prywatne mieszkanie i nie wiem jak to ogarnąć.
Justaa

Napisano: 15 gru 2015, 10:44

Justaa w roli zarządcy? To owszem, zarządca zasobu mieszkaniowego, w którym obowiązują te mnożniki, musi je odpowiednio zastosować (one w zasadzie są dedykowane temu zarządcy i tylko jemu).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2015, 12:37

chodzi mi o dodatek mieszkaniowy... czynsz wynosi 400 zł(mieszkanie prywatne)bo przeliczeniu 65m2 x 1,70 zł= 110,50 zł i własnie nie wiem czy liczy się dodatkowo te podwyższenia...
Justaa

Napisano: 16 gru 2015, 9:39

Jeśli w danym zasobie właściciel zarządza taki podwyższenia (nie mylić z podwyżkami), to zobowiązują one organ wykonawczy (ew. administratora, czy zarządcę), by uwzględnił je przy ustalaniu konkretnych czynszów i spisywaniu umów. Należy uznać, że nie mają one wtórnego zastosowania do kwoty czynszu zapisanej w umowie czy ewentualnie określanej później (określanej zawsze na mocy umowy).
Tego rodzaju zwiększenia, obniżenia, podwyższenia, czy jakkolwiek je zwać, występują bodajże jedynie w zasobach komunalnych, nie słychać by gdziekolwiek indziej; to bodajże relikt minionej epoki gospodarki socjalistycznej.
Jeśli mamy mieszkanie prywatne, to nie wyobrażam sobie takich kombinacji, choć nikt nie zabrania, by właściciel (szaleniec? :lol: ) takie oś sobie stosował. Nota bene on sobie, czyli nie my i nie gmina przy naliczaniu dodatku.
Urzędnik przy dodatku jednak może, a nawet powinien przyjmować do porównania zgodnie z ustawą czynsz możliwie zbliżony do tego związanego z danym wnioskiem, czyli brać kwotę czynszu już uwzględniającą stosowne mnożniki (o ile takie w ogóle występują).
Teraz lepiej?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x