Pytanie techniczne: Jak w programie zmienić odbiorcę DM w trakcie jego pobierania. Zarządca obsługujący dwie wspólnoty źle potwierdził dane wspólnoty. Pierwszy dodatek z nowej decyzji poszedł na konto tej drugiej wspólnoty. Napisał pismo z prośbą o zmianę . Przelew księgowan tego zarządcy przeksięguje nie ma problemu tylko jak ja mam zmienić wypłatę DM od drugiego miesiąca w tej decyzji. Czy konieczna jest zmiana decyzji???
Jeśli od początku była w decyzji uwzględniona zupełnie niewłaściwa wspólnota, to jestem za zmianą decyzji (tzn. za decyzją zmieniającą podstawową, przy czym zgodzę się na postanowienie).
Też o tym myślałam ale postanowienie o sprostowaniu błędów lub omylek w trybie art. 113 KPA byłoby chyba naużyciem bo jest to raczej mylne ustalenie faktyczne. Zarządca źle wpisał współnotę i przysłał pismo z prośbą o zmianę
Ea tam. W takim przypadku jak tu nie jest to żadne nadużycie. Jeśli błąd nie nie ma wpływu na wysokość dodatku, termin, prawa strony czy tp. to z powodzeniem może być art. 113. Wszak adresat pieniędzy jest sprawą tak oczywistą, że nie nawet nie ma miejsca na wahanie i dociekanie, czy aby spełnione są przesłanki innego artykułu. Nawet nie do przyjęcia byłaby sytuacja, że ten niewłaściwy zarządca zatrzymuje sobie otrzymywane pieniądze, on musiałby je migiem oddać we właściwe miejsce nawet bez decyzji.