art. 5:
4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką
opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby
uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, uzyskany w tym roku dochód dzieli się przez liczbę
miesięcy, w których dochód ten został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń
rodzinnych.
4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką
opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu
członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego
o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli
dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
art. 24
6. W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu,
w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
na czerwono różnica
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ale po co? Art. 5 ust. 4 mówi o utracie i do niego odnosi się art. 24 ust. 6
art. 5 ust. 4a i 4b mówi o uzysku i do niego nie odnosi się ani art. 5ust. 4 ani art. 24 ust. 6
Zrobię ci jednak tę przyjemność i zacytuję z zaznaczeniem:
art. 5 ust. 4. W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie
uwzględnia się dochodu utraconego.
4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką
opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby
uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, uzyskany w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
art. 24 ust. 6. W razie utraty[/b] dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu,
w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Zielony - utrata czerwony - uzysk
Mieszasz te dwie rzeczy
Nie mieszam. Kiedyś też tak myślałem jak Ty i podobnie przyznawałem. Ale że ze względu na to, że coraz więcej osób na logikę łączy art 5 ust. 4 z art. 24 ust. 6, to i ja przestałem główkować, bo myślenie męczy i w przypadku każdej utraty dochodu - nawet tej z uzysku po roku bazowym - daję świadczenia od miesiąca następującego po.
Wiem, że nie robię prawidłowo, ale wychodzę z założenie, że ewentualna kontrola nie będzie mądrzejsza ode mnie i zakładam do ostatniej kropli krwi bronić się art. 24 ust. 6, bo ja jestem po prostu już zawodowo wypalony i nie zamierzam bzdurami sobie głowy zaprzątać.
Jeżeli nawet kontrola mi zakwestionuje mój tryb działania, to co z tego wyniknie? - ano gó..no
Jeżeli na kontrolę przyjechaliby skończeni idioci i zakwestionowaliby mi Twój tryb działania, to co wtedy? - a no zżerałby sobie nerwy udowadniając im tak jak Ty mi teraz.
W tym przypadku łatwiej udowodnić nieprawidłowe działanie, niż prawidłowe. Płynę na fali.
koontynując wątek
Mam kobietkę która sie dochodowo nie mieści bez utraty. 19.04.2015r. utraciła prawo do zasiłku dla bezrobotnycj. Wniosek słozony 27.04.2015r. Przyznaje sw. od maja 2015r?
"koontynując wątek
Mam kobietkę która sie dochodowo nie mieści bez utraty. 19.04.2015r. utraciła prawo do zasiłku dla bezrobotnycj. Wniosek słozony 27.04.2015r. Przyznaje sw. od maja 2015r?"
od kwietnia
To jak interpretować art. art. 24 ust. 6. W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.