Nie, plotę - art. 24 ust. 6 jest na przypadki utraty, która była z uzysku po roku bazowym-tylko i wyłącznie. Art. 5 ust. 4 jest na przypadki straty dochodu z roku bazowego -tylko i wyłącznie.
Ale granica jest mętna., a to co dłużej napisałem to tylko interpretacja tego co ustawodawca miał mieć na myśli.
No nie do końca, po prostu nie każda strata dochodu to utrata w rozumieniu ustawy, a art. 24 ust. 6 dotyczy wyłącznie utraty, nie każdej sytuacji w którym osoba przestaje osiągać jakiś dochód.
No widzisz jakie to pogmatwane? - dlatego ja zawsze przyznaję od miesiąca następującego po. Jak mi ktoś zakwestionuje, to niech mi na piśmie udowodni swoje racje, a ja mu wtedy też na piśmie się ustosunkuję.
"Przepis art. 24 ust. 6 u.ś.r. przewiduje, że w razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. Komentowany przepis odnosi się do momentu początkowego ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych w specyficznej sytuacji utraty dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 23 w zw. z art. 5 ust. 4 u.ś.r.687 , przewidując pominięcie miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu i nie wiążąc z tym terminem skutku w postaci ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych, lecz ustanawiając regułę ustalania tego prawa od następnego miesiąca po tym wydarzeniu. Przy czym, jeśli utrata dochodu nastąpiła z pewnym wyprzedzeniem w stosunku do miesiąca, w którym złożono wniosek, wówczas następuje w istocie powrót do ogólnej zasady określonej w art. 24 ust. 2 u.ś.r., przewidującej ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych począwszy od miesiąca, w którym wniosek wpłynął." Źródło LEX