Hej. Mam pytanie, jak wystawiam z urzędu decyzję dotyczącą opłaty dla rodzica biologicznego za pobyt dziecka w pieczy jakie dalej podejmować działania, bo oczywiście rodzice nie płacą. W dodatku posiadam zaświadczenia o dochodach więc wiem, że pracują.
Pytanie do Asi. A po jakim czasie wysyłacie wezwania, przez jaki okres czasu powstaje zaległość, żeby uruchomić tę procedurę? I jak się ma do tego art. 193. pkt 8 I dzięki za poprzednie
Jak ustaliliśmy opłatę, to w decyzji podajemy termin zapłaty, jeśli nie zapłacił w terminie to po 7 dniach od upływu terminu wysyłamy 1 wezwanie z terminem 7 dniowym do zapłaty i tak kolejne 2. A jeśli chodzi a art. 193 ust. 8 to nie za bardzo rozumiem, bo jeśli nie płaci to termin 12 miesięcy leci od twrminu ustalonego w decyzji i wtedy zgłaszamy do big o powstaniu zaległosci. pzdr
Może jestem ślepa bo w ustawie nie znalazłam zapisu o naliczaniu odsetek w przypadku odpłatności. Prosiłabym Was o pomoc i podpowiedź na jakiej podstawie naliczacie odsetki. Z góry dzięki
Odsetki są tylko od nienależnie pobranych świadczeń. Przy biologicznych ustawodawca coś wspomina o tym iż Rada Powiatu w drodze uchwały określa warunki umorzenia w całości lub w części łącznie z \"odsetkami\".... ale nie daje konkretnej dyspozycji że mamy naliczać takie odsetki. W ustawie musu być konkretnie wskazane jakie to mają być odsetki - a nie ma. Co będziecie sami sobie wybierać jakie odsetki naliczycie i od kiedy - bo to również powinno być określone w ustawie. Ustawa o pieczy zawiera liczne błędy i niedopatrzenia ...i to jest kolejne z nich.