Pomoc na kn na nowych zasadach jednak ze strona nie miala decyzji odmownej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 sie 2012, 13:31

Witam
Mam usamodzielnianego wychowanka rodziny zastępczej, w tamtym roku opuścił rodzinę zastępczą jednakże nie składał wniosku na kontynuacje nauki ponieważ był powyżej kryterium dochodowego. Przepisy się zmieniły i w sierpniu ma złożyć wniosek na kontynuacje nauki. Od kiedy powinnam mu przyznać tę pomoc? Od 1 stycznia, czerwca czy od miesiąca w którym złożył wniosek?
~Zuzanna

Napisano: 21 sie 2012, 16:53

od miesiąca złożenia wniosku. i pierwsze musisz mu odmówić. czytaj art. osobom którym odmówiono
~1243

Napisano: 22 sie 2012, 9:02

My przyznajemy takim osobom, ale u nas miały wpis w ipu o przekroczonym kryterium dochodowymi że w związku z tym nie spełniają warunków do przyznania tej pomocy. Uzasadniam to w decyzji. Przyznajemy od miesiąca złożenia wniosku
~deda

Napisano: 22 sie 2012, 9:33

nigdzie nie jest napisane że od miesiąca złożenia wniosku
~Zuzanna

Napisano: 22 sie 2012, 10:10

Ja zamierzam przyznawać od daty złożenia wniosku, nie będę dawać najpierw decyzji odmownej tylko opiszę sytuację w uzasadnieniu decyzji.
~grazka

Napisano: 23 sie 2012, 8:59

zauważcie, że art. 240 ust. 3 odnosi się tylko do warunków jakie osoba musi spełniać z nowej ustawy aby otrzymać pomoc na kontynuowanie nauki. Jednocześnie art. 240 ust. 1 każe nam wobec osób które opuściły rodzinę zastępczą przed 01.01.2012 stosować przepisy dotychczasowe, dlatego stosuję zasadę przyznania pomocy na kontynuowanie nauki od miesiąca złożenia wniosku itp.
~deda

Napisano: 23 sie 2012, 10:45

tak jak deda
~Dora

Napisano: 23 sie 2012, 14:56

art.240.1 mówi nam do pomocy dla osób usamodzielnianych, przyznanej przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe ale ja nie przyznawałam tylko strona miała powyżej kryterium i nie złożyła wniosku
~Zuzanna

Napisano: 25 sie 2012, 19:24

Zuzanna ale art. 240 ust. 1 daje możliwości wyboru: masz albo, a więc do pomocy dla osób usamodzielnianych (np. kontynuowanie nauki), które przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy opuściły rodzinę zastępczą...stosuje się przepisy dotychczasowe. Nie muszą (pobierać pomocy przyznanej im w oparciu o art 88 ust. 1 . Więc robię tak jak pisałam wyżej. Mamy około 10 takich osób, które nie miały nigdy przyznanej pomocy i nie składały wniosku a teraz wydaję im właśnie w ten sposób decyzje.
~deda

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x