Rodzina wielodzietna a środki na utrzymanie lokalu - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 sie 2012, 15:04

Czy zawodowej rodzinie zastępczej wielodzietnej, która funkcjonuje na podstawie starej umowy przysługuje świadczenie na utrzymanie lokalu mieszkanego?
~A....

Napisano: 20 sie 2012, 15:13

z tego co mi wiadomo to nie , zostali na starych zasadach a one obowiązuja ich jeszcze przez trzy lata , więc nie należa im się żadne dodatkowe swiadczenia .
~~~ewa

Napisano: 21 sie 2012, 11:37

a dotyczy ich przepis mówiący o tym że mają prawo do czasowego niesprawowania opieki nad dziećmi w związku z wypoczynkiem art 69.?
~mm

Napisano: 22 sie 2012, 10:46

Na stronie ministerstwa można przeczytać w interpretacji mpips, że mimo, że rodzina pozostała na dotychczasowych zasadach, ma prawo korzystać z wszystkich nowych form pomocy, nie mających odpowiednika w ustawie o pomocy społecznej.
A więc my dofinansujemy wszytkie rodziny zawodowe w utrzymaniu lokalu.
do ewa:
jak złoży Pani rodzina na dofinansowanie do wypoczynku dziecka rodzina pozostająca na zasadach dotychczasowych to też Pani dlatego odmówi, że pozostała na dotychczasowych????
Albo jak dziecko z rodziny pozostającej na dotychczasowych zasadach nabędzie aktualnie orzeczenie o niepełnosprawności to przyzna Pani świadczenie wg ustawu o pomocy społecznej, czy już po nowemu:
tzn. świadczenie pozostanie na to co było, a tylko Pani przyzna dodatek ten 200zł z ustawy o pieczy!!!
Bo mi się wydaje, że nie może Pani przyznać na podstawie ustawy o pom społ, bo te przepisy już nie funkcjonują!!!
~pcpr asia

Napisano: 23 sie 2012, 9:06

rodzina wielodzietna nie otrzymuje od nas żadnych dodatkowych świadczeń, pozostaje na dotychczasowych przepisach - to jest jej wybór, który w każdej chwili może to zmienić, podpisać umowę na rdd lub r. zawodową z nowej ustawy i wtedy nabywa wszystkie uprawnienia (urlop itd). Świadczenia na dzieci ma podwyższone do 1000 zł ale nie otrzyma dofinansowania do wypoczynku, mediów itd. U nas jedna rodzina przeszła na nowe przepisy a druga została na starych bo ma większe wynagrodzenie .
~deda

Napisano: 23 sie 2012, 12:33

~deda a co zrobiliście z tą rodziną co przeszła na nowe przepisy, to też była rodzina wielodzietna?
Zgodnie z nową ustawą jak podpisujemy umowę na rodzinny dom dziecka - bo tylko w to można przekształcić stare rodziny wielodzietne, powinna zostać rozwiązana rodzina zastępcza, gdyż nie można łączyć funkcji rodziny zastępczej z funkcją rodzinnego domu dziecka.
~Grzegorz

Napisano: 25 sie 2012, 19:32

tak, to była rodzina wielodzietna, wnieśli zgodnie z art. 234 ust. 2 stosowny wniosek i w zapisach nowej umowy zawarliśmy zapis rozwiązania starej umowy. Rodzina wielodzietna może wybrać rodzinę zawodową lub rdd - art. 234 ust. 2 i ma na to 3 lata, chyba że jej umowa wcześniej wygaśnie. Pozdrawiam
~deda

Napisano: 26 sie 2012, 2:30

~deda Nie o to mi chodziło, to wiem. Wg ustawy nie można łączyć funkcji rodziny zastępczej z rdd (rodzina, o której piszę, obecnie ma 6 dzieci i nie są rodzeństwem, więc nie może to być zwykła rodzina zawodowa - zgodnie z ustawą). Jak podpisaliście umowę o rodzinny dom dziecka, to wystąpiliście do sądu o zmianę postanowień?, przecież dzieci były umieszczone w rodzinie zastępczej a nie w rodzinnej formie opieki- chodzi mi o to, iż postanowienia sądu były na rodzinę a nie na rodzinny dom dziecka.
~Grzegorz

Napisano: 26 sie 2012, 21:16

to była rodzina zawodowa wielodzietna a nie rdd więc nie było potrzeby pisać do sądu o zmianę postanowienia. Natomiast w twoim przypadku wydaje mi się, że należy powiadomić sąd i wnieść o zmianę postawienia. Zastanawiam się tylko czy podpisujemy umowę o rdd, informujemy o tym Sąd i wnosimy o zmianę postanowienia, czy umowę o rdd podpisujemy dopiero po zmianie postanowienia ?
~deda

Napisano: 27 sie 2012, 1:14

~deda piszesz \"to była rodzina zawodowa wielodzietna\" my też taką mamy, ale nie wiemy ją ją przekształcić aby było dobrze wg nowej ustawy. Jak to Wy zrobiliście? Ile ta Wasza rodzina ma dzieci, wszystkie to rodzeństwo?
~Grzegorz

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x