nie przeliczałbym nic. jakby zmiana w dochodach byla taka ze nie łapie sie na stypednium strona by poinformowała. skoro nie informuje ...wiec zmian nie ma.
ale jak informuje zgodnie z pouczneiem w decyzji...to przeliczam. /sam z siebie nei wzywam wszystkich wnioskodawców, zeby składali oswiadczenia/zaswiadczenia o dochodach/ ustawa jasno okresia wniosek - wrzesien dochod - sierpien.
no tak dzięki to rozumiem, ale mój największy problem dotyczy tego, że I kryterium mam np do 256zł na osobę i kwota taka .... na stypendium, powyżej 256zł kwota taka..... i chodzi o to, że niektórzy są na pograniczu przeskoczenia i czy w tej sytuacji też to przeliczanie zostawić w spokoju
to bys musiał WSZYSTKICH wezwac ponownie o dochod by to sprawdzic....ktos mogl dostac np. podwyżkę itd....
I NA CO SIE POWOŁASZ ? za jaki miesiac wezmiesz dochod u jednych za taki u innych za inny ? w ustawie nie ma takiego przepisu by weryfikowac. dochod za sierpien i koniec. weryfikacja tylko jak zglosi osoba zmiane.
Tak. utrzymana w mocy, ale z drobnymi zarzutami: nie można zmieniać decyzji, która już się zakończyła. Ja zmieniłam decyzję w styczniu, która zakończyła się w grudniu.
Dochód przeliczony poprawnie - stypendium poprawnie uznane jako dochód rodziny.
+ delikatne upomnienie, że nie powinnam "węszyć", bo to klienci mają obowiązek zgłaszać mi wszelkie zmiany.
Proszę o pomoc....
Zajmuję się stypendiami szkolnymi po raz pierwszy w związku z tym mam wiele wątpliwości. Proszę mnie poprawić jeśli źle myślę. Chciałabym wydać decyzję o przyznanym stypendium za 1 miesiąc tj. za październik.Decyzję prawdopodobnie będą dopiero z datą listopadową. Czy muszę przeliczyć dochód, jeśli w gopsie od listopada zmieniają się decyzję o świadczeniach rodzinaych (z reguły większe środki otrzymują) czy nie musze tego brać pod uwage skoro przyznaje stypendium za październik.
Proszę o opinię.